USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Куди пішли гроші волинян, ошуканих «МММ». РОЗСЛІДУВАННЯ

31 Жовтня 2013 07:00
Історії про ошуканих вкладників фінансової піраміди «МММ» сьогодні далеко не рідкість. Та особливим цинізмом вражають люди, які «полювали» за коштами інвалідів. Волинські Новини провели власне розслідування, і спробували з'ясувати, куди ведуть кінці цієї заплутаної справи ошуканого інваліда з Волині.
У редакцію видання з проханням про допомогу звернувся 62-річний пан Василь з Володимира-Волинського:
«Хочу розповісти вам, люди добрі, про касу «взаємодопомоги», а якщо правильніше говорити - касу «односторонньої допомоги». Колись, у далекому 2011 році хороша знайома розповіла мені про МММ. Повірив, попробував вкласти гроші (малу суму, бо ж боявся), отримав її назад із заробітком у вказані терміни. Заробіток був малий, бо сума невелика. В лютому та квітні 2012 року вирішив ще заробити, адже ліки купую дорогі, десь потрібно брати гроші. І отримав я дірку від бублика. До сьогодні намагаюсь з’ясувати, де поділись мої гроші, та все марно. Сотник Долінчук Наталія Сергіївна відправляє до сотника Пилипець Любові Степанівни і в один голос кричать, що всі гроші я отримав. Так, я людина старшого віку, але ж при пам’яті».
Чоловік розповів, що два роки назад він вклав у відому фірму «МММ» тисячу гривень під відсотки. Через три місяці мав отримати близько трьох тисяч, але їх він так і не дочекався. «Десятники» та «сотники» (тобто, керівники людей, які вклали кошти) запевняли, що проблеми лише тимчасові, і гроші от-от перерахують. Згодом «сотник» Ярослав Петрович Огородюк, запевняв, що для отримання боргу потрібно зробити черговий вклад. Мовляв, зараз все платиться і навіть повертають борги побутовою технікою, яку потім можна продати. Від безвиході чоловік погодився, зробивши двотижневий вклад, але дива так і не сталося... Пройшло два тижні, виявилося, що «сотник» відпочиває в Криму. Василь Андрійович неодноразово йому телефонував, та у відповідь чув лиш відмовки: «відсутній Інтернет, сам ще не розібрався з програмою, почекайте трохи» і тому подібне.
Але ж неможливо безкрайньо довіряти, тим більше маючи приклади з історії, коли у дев’яності роки мільйони вкладників втратили власні заощадження. Та Василь Матвійчук розповів історію, яка вражає своїм цинізмом. Виявляється, спеціально для інвалідів діяла «акція», суть якої досить проста – вклади 100 гривень, а через три місяці отримай 800. Звичайно, вперше вкладникам заплатили, і в результаті люди «клюнули».
Чоловік чекає кошти вже другий рік. Він – інвалід другої групи, - як і десятки таких самих, кого він знає особисто, у відчаї. Ошукані розповідають, що їх «сотниця» так переконливо розповідала про надприбутки майже на порожньому місці, що вони повірили. Тим більше, що перший раз їх не обманули. Але коли розпочалися негаразди, жінка лише «відмахувалась» історіями про те, що і їй винні, вона так, як і всі, чекає коли з нею розрахуються.
Хоча, зі слів чоловіка, це зовсім не так. Колишня вчитель Наталія Сергіївна Долінчук – саме так звати жінку, якій особисто в руки передавали гроші, про що є відповідні документи – якщо раніше відповідала на телефонні дзвінки, то зараз узагалі змінила номер.

«Абонент не обслуговується» - все що чуємо на другому кінці дроту від автовідповідача, коли намагаємося поспілкуватись з нею. Тому, Волинські Новини вирішили самотужки знайти бодай якісь контакти сумнозвісної Долінчук.
Звертаємось у УМВС, але там нам повідомляють, що заяв від населення на цю громадянку не було. Мало того, за останні півроку не було зареєстровано жодної заяви від людей, які мають претензії до сумнозвісної структури. В принципі, це зовсім не дивно, адже, вкладаючи кошти у «МММ», люди автоматично відмовляються від претензій у випадку неповернення – тому з юридичної точки зору не все так просто. Своєрідна лотерея, яку багато хто помилково вважає казковим варіантом для інвестиції.
Звичайно, жаль, що вийти на контакт з пані Долінчук напряму у нас не вийшло. Тому, раз у міліції допомогти з розшуком нам не можуть, вирішуємо взятися за це діло самотужки. З чого почати? Вірно – з Інтернету. Мені знадобилося не більше 20 хвилин для того, щоб познайомитися з Наталією Сергіївною ближче.
У мережі я натрапив на декілька відгуків ошуканих вкладників «МММ-2011». Так, на ресурсі protivmmm.org пишуть:

Та це ще далеко не вершина айсбергу. Як виявилося, пані Наталія бере активну участь у ще одному проекті, пов’язаному з мережевим маркетингом. На декількох сайтах розміщені її оголошення.


Також вдалося натрапити на youtube-канал пані Долінчук. Правда нічого цікавого мені там знайти не вдалося. Хіба що коментар до відео, на якому молодик з Луцька дякує "МММ" за здоровий сон.

Отож, залишається останній шанс сконтактувати з жінкою – через Скайп. Але спроби поговорити з пані Долінчук не увінчались успіхом. Можливо, її дещо насторожила інформація в моєму профілі, де вказано що я з Луцька. Що ж, для чистоти експерименту вирішуємо написати з «лівого» аккаунту. Від імені жінки з Донецька, яку цікавить участь у програмі, яку активно рекламує на сторінках Інтернету Наталія Сергіївна. Подіяло – мені нарешті відповіли.

Відповідь на своє запитання я отримав. Правда, майже через дві години:
"ааа...понятно...значит его угрозы все-таки он осуществил... Вы знаете, Валерия, да это я, но мне нечего бояться - Я НИКОГО НИКОГДА НЕ ОБМАНЫВАЛА И ЧУЖИХ ДЕНЕГ НЕ БРАЛА. Но если человек не понимает,как работает финансовая пирамида и куда ушли его деньги в МММ, то кто же ему доктор... я сама и мои родственники тоже потеряли в МММ деньги, но кого я буду винить кроме себя самой. А в Емголдексе я давно, у меня большая структура и очень хороший высший спонсор. Если все-таки захотите пообщаться, я рада буду. А на нет и суда нет..."

да вот видите скрылся "борец за правду" анонимный. Это один человек из моей структуры в МММ, даже не мой личный, из другого города. Фамилию его знаю, так он грозился и в прокуратуру подавать и в интернете меня очернить. Требовал, чтобы я вернула его деньги, так я была сотником. Но в мае все деньги, которые были на счетах у десятников мы все отправляли выше, куда нам говорили тысячники

в конце мая я, моя дочка, зять еще родственники сделали вклады, но увы... 23 мая прекратились все выплаты, денег у нас на счетах стало 0, а потом с 1 июня "режим спокойствия" и все накрылось

мы, десятники и сотники, еще делали разные формы по возврату денег, хотели помочь людям... я целый месяц корпела над этими отчетами, кто сколько получил, кто сколько потерял, но никто ничего до сих пор. Есть сейчас на сайте Мавроди объявление о возврате, но я в это уже не верю...

На запитання про те, що жінка може понести кримінальну відповідальність в цій справі, вона відповіла прямо:

Конечно, нет. Все, кто регистрировались в систему были предупреждены, что это пирамида и в любой момент они могут потерять свои деньги. Просто у нас люди привыкли искать виноватых, не привыкли брать ответственность на себя

Зрештою, звинувачувати когось ми не маємо ні морально-етичного, ні юридичного права, тим більше без рішення суду. Тому питання про те, хто нажився на піраміді, а хто став жертвою, залишається відкритим.

А що робити ошуканим людям, яких є сотні тисяч по всьому колишньому СНД? Поки неясно. Пан Сергій з Володимира-Волинського каже, що він, разом зі знайомими, які довірили кошти «МММ», будуть оббивати пороги і далі, в тому числі – звертатися до правоохоронців.

«У Білорусії держава людей не кинула в цій біді, то ще маю надію, що і наша влада допоможе», - надіється ошуканий Василь Матвійчук.

Волинські Новини сподіваються, що в цій ситуації у межах своєї компетенції зможуть вплинути на ситуацію правоохоронні органи. Щоб жертв горезвісної фінансової піраміди Сергія Мавроді на Волині стало менше. Ми і надалі будемо стежити за перебігом подальших подій та інформувати про це читачів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Анатолій Котлюк Показати IP 31 Жовтня 2013 07:58
Молодці, що про це написали
Льоня Голубков Показати IP 31 Жовтня 2013 08:18
Напевно чиєсь замовлення?
Василь Андрійович до Льоня Голубков Показати IP 14 Листопада 2013 17:22
Це не замовлення, це перевірка людської совісті. І разом з тим, хочеться відкрити людям очі.
444 Показати IP 31 Жовтня 2013 08:42
Янукович, ЗЕ...А, кришує злодійське керівництво "Західінкомбанка" - ОБЩАКА ПР, яке обікрало вкладників на 340 млн.гр. Такий "Президент" українцям не потрібен.
інна Показати IP 31 Жовтня 2013 08:55
Думаю в кожного вкладника є діти , внуки є кому допомогти краще ті кошти туди було направити.
батюшка Показати IP 31 Жовтня 2013 09:29
Долбойопам Вічна пам'ть!
Гость Показати IP 31 Жовтня 2013 10:14
Як дураками таких людей назвати не можна.Самі віддали своъ гроші.Сама стикалася з цими людьми, які відправляли квитанції по Інету на 10 і більше тисяч.Особисто до них говорила,люди схаменіться,куди ви віддаєте гроші.То вони мене матюкали ще.Прийшов один пенсіонер обдертий, і приносить відправити по електронці квитанцію,що вже заплатив у банку. Ну,хто їм тепер лікар.Заробляють аферисти на дурнях.Як ви дурні,то у вас є діти, знайомі-це кінець світу уже буде.
папа Карло Показати IP 31 Жовтня 2013 10:19
Треба кожному громадянину України за рахунок Держави під розписку видати книгу "Пригоди Буратіно" та зобов'язати вивчити її напам'ять.)))
Віка Показати IP 31 Жовтня 2013 10:28
Абсолютно згідна з тим, що це- піраміда і ніхто не знав, як вона спрацює. Люди добровільно вкладали гроші, знаючи про ризик. Мені повезло 2рази, я виграла. Моя мама взагалі заробила на своїх грошах десь 16 тисяч грн.чистого прибутку. Але ми вчасно зупинились, бо це,як лотерея-комусь везе, а комусь-ні.
загреб Показати IP 31 Жовтня 2013 10:29
Лохов так и надо учить.
Ольга Показати IP 19 Листопада 2013 19:06
Хай Бог відасть такимм Огороднюкам,Пилипцям,Долінчукам, вони мають дітей, внуків - хай подумають про майбутнє.
Вася Показати IP 20 Листопада 2013 17:13
дивно, а якщо я не зірву джек-пот в лото-забаву, то також віду в мілццію заяву писати* ?)
Микола до Вася Показати IP 24 Листопада 2013 13:42
П. Василю, навчіться спочатку грамотно писати, а тоді робіть висновки.
Оксана Показати IP 24 Листопада 2013 13:39
У всіх на очах п.Долінчук, пПилипець та п.Огородюк займались шахрайством, а тепер мовчати? Ні! А то так і внвшій державі: кругом всі крадуть, говорячи що все робиться для людей, а люди терплять і мовчать. Добре вам, люди добрі, то мовчіть і далі. Молодці ті, хто висвітив цю тему і назвав імена шахраїв. Це лиш мала їх частка.
Микола Показати IP 29 Листопада 2013 21:39
А Огородюк Славік все почув і зарився в нірку. Спочатку так гарно все розповідав, а тепер мовчить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus