USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Локачинський газ шкодить здоров’ю людей?

30 Травня 2010 14:12

Через шкідливу дію Локачинського газового родовища страждає не тільки екологія краю, а й здоров’я людей, - стверджують жителі сіл.

Про це стало відомо під час робочої поїздки голови Волинської обласної ради Анатолія Грицюка до Локачинського району.

Мешканці села Марковичі, яке знаходиться поряд з «Локачинським газпромислом» бідкаються на те, що від діючого поряд газового підприємства у них значно погіршилось здоров’я, особливо загострились захворювання дихальних шляхів. Про це розповів марковицький сільський голова Федір Нижник. «Страждають насамперед діти та пенсіонери, а в селі навіть нормального фельдшерсько-акушерського пункту немає. Хоча хворіють не тільки в Марковичах та навколишніх селах, а у всьому районі», – сказав він.

Особливо непереливки місцевим жителям у вітряну погоду. Селяни стверджують, що бувають такі дні, коли від газового смороду неможливо сховатися навіть у будинку. Та найгірша ситуація – вночі.

Ще одна проблема – домішки. Локачинський газ містить сірку. За технологією, природний газ від домішків очищують, після цього їх спалюють. Марківчани ж кажуть, що неприємний запах, характерний саме для цього отруйного газу, дуже часто відчувають місцеві жителі.

Тривале вдихання повітря, що містить сірку, може спричинити отруєння, при якому виникають головний біль, нудота і запаморочення. Особливо небезпечне вдихання великих концентрацій цього газу. Найбільше мешканці навколишніх сіл турбуються про здоров’я своїх дітей: малюки постійно кашляють та жаліються на головний біль. Невідомо, як такі отруєння можуть вплинути на їх організм, який тільки формується.

В цьому ж таки селі існує ще одна проблема: під дією великогабаритного транспорту, який курсував до родовища під час його будівництва, потріскали «по швах» будинки. В деяких оселях тріщини настільки великі, що в дірку можна легко просунути руку дорослої людини. Відшкодовувати усі ці збитки немає кому.

За законом, власник виробництва, що приносить шкоду довкіллю, повинен сплачувати податок за забруднення навколишнього середовища. «Львівгазвидобування» також його сплачує. І за логікою речей, ці кошти повинні йти на покращення екологічної ситуації навколо шкідливого виробництва. Та у ситуації, що склалася у Локачинському районі, це неможливо. Адже компенсацію за забруднення отримує не сільська чи районна ради. Не йдуть ці кошти і до обласного бюджету Волині. Податок сплачується на користь Львівщини, адже саме підприємство цієї області працює на газовому родовищі у Ловкачах – розповів Федір Нижник.

Довідково:

Локачинське газове родовище розташоване між селами Марковичі, Міжгір’я, Заячиці, Шельвів, Роговичі на відстані 48 км від Луцька. Родовище відкрито структурно-пошуковим бурінням у 1979-1980 рр. і розвідано в 1980-1982 рр. державним газовим підприємством «Західукрекологія», але фактично не розроблялося з огляду на високий вміст у його сировині сірководню та меркаптанів (відповідно у 15 та 3 рази вище за норму), що призводить до пришвидшеної корозії техніки і обладнання.

Роботи з освоєння та облаштування родовища розпочалися лише 1998 року — після створення ДК «Укргазвидобування». Вже 1999 року було введено в експлуатацію першу чергу родовища у складі трьох свердловин (до покладів, що не містять сірководню) та дослідної лінії підготовки газу. Експлуатація родовища здійснюється Локачинським газовим промислом газопромислового управління «Львівгазвидобування» ДК «Укргазбудування» НАК «Нафтогаз України» і розрахована на 20 років. За цей період передбачається відібрати понад 80% початкових запасів газу. Видобуток природного газу, який має домішки сірководню та меркаптанів, здійснюється з 20 свердловин. У 2002 р. на родовищі введено в дію унікальну для України установку комплексної очистки газу від сірководню та маркаптанів, яка нині й працює.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
дідо Показати IP 30 Травня 2010 15:51
раніше їм нічого не пахло...а тепер вирішили трохи бабла зрубати...
Марта Показати IP 31 Травня 2010 09:36
Раджу Дідові поїхати на уїк-енд в Марковичі і понюхати. Добре робити висновки, сидячи біля компа в Луцьку
Дідові Показати IP 31 Травня 2010 09:53
Пахло їм дуже давно, з самого початку, і про це багато видань писало. Просто настало певне затишшя, бо на людей ніхто не реагував і не реагує. А ти, дідо, волинський рагуль, якщо так пишеш.
ЦИРК НА ДРОТІ Показати IP 31 Травня 2010 12:16
дзвоніть в локачинську сес, там все давно відомо, просто бояться казати
Андрій Показати IP 26 Січня 2012 00:21
медики Локачинського району стверджують що в районі складна ситуація з здоров'ям особливо діти (рак) говорити в голос бояться залишаться без роботи, а той же час не всі навідь великі села району не мають газ, хоча більше двадцяти сверловин стоїть на території району совісті немають ті що видобувають не страху Божого уже такі були 70 років де вони? Так само буде і з ними
Андрій Показати IP 26 Січня 2012 00:22
Модеруйте...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus