USD 40.65 41.07
  • USD 40.65 41.07
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.25

На Волині чоловіка виселяють з його ж хати. ФОТО

9 Березня 2013 12:01
Із житла, в якому волинянин прожив фактично все життя, його виселяють примусово.

Так, у редакцію «Відомостей» звернувся житель селища Ратне Валерій Габрильчук. У листі він поскаржився на те, що виконавча служба примусово збирається виселяти його з житла, де він зареєстрований і прожив фактично все життя. «Без надання іншого приміщення», — зазначено у судовому рішенні. На якій підставі та чому громадянина зробили бомжем, «Відомості» вирішили розібратися, виїхавши на місце.

У судовому рішенні було вказано, що примусове виселення призначене на 4 березня 2013 року, на 11 годину. До цього часу ми прибули за вказаною адресою у Ратне — на вулицю Кузьміна, 2. Хатинка - непоказна, старенька. Зроблена на два входи. Глянувши на одну половину будівлі, бачимо, що тут давно ніхто не жив, інша ж так-сяк підлатана, двері пофарбовані, на вікнах — занавіски. Завидне у цього будинку лише одне — місце розташування: він розміщений у центрі Ратного.

Самого Валерія Габрильчука на місці не було. Як розповів його представник Олександр Волошин, чоловік напередодні забрав дещо з особистих речей і поїхав пожити до знайомих, у сусіднє Заболоття: боявся, мовляв, що під час виконання рішення суду не втримається і затіє бійку. До того ж Валерію у січні зробили операцію, від якої він іще не зовсім відійшов. Діагноз — гіпертонія другого ступеня.

Так що сама процедура зривання старого замка, опису речей, які залишились у хаті, та встановлення замка вже нового власника пройшла без ексцесів. Єдина проблема, яка виникла, — з понятими. Сусіди відмовлялися, перехожі ратнівчани — теж. Зголосилося два хлопці з Ковеля.

Цікаві жителі селища підходили та питали, що відбувається. Коли дізнавалися, не йняли віри: як же так, Валерій же тут усе життя прожив, його батьки тут жили, дід із бабою!

— Я живу в Ратному з 1963 року. Скільки пам’ятаю, тут Валєрині батьки жили в одній частині будинку, — розповіла сусідка Стефанія Ленартович. — Потім їм на розширення дали квартиру. Туди мати переїхала ще з одним сином. А Валєрика тут залишила. І він тут сам жив. Навіть нещодавно коридорчика розширив, дах перекрив. Воду підвів, каналізацію зробив.

— Валєру тітка пустила у свій будинок просто пожити. Він був її квартирантом. А в квітні 2012 року цей будинок купила моя дружина, і має законне право ним володіти. На це є рішення судів, — сказав чоловік нової власниці житла Юрій. — Я не хочу його так виселяти. Він міг би ще пожити до тепла. Ми могли би домовитись, але він не піднімає слухавку.

— Певно, що не піднімає. Він зараз у дуже важкому психологічному стані. Уявляєте, все життя прожити у будинку, а раптом виявляється, що він не твій і тебе звідти викидають. А йому ж уже 50. У такому віці починати все спочатку, тим паче здоров’я не має, — зазначила знайома Валерія Люба.

«Відомості» вивчили документи, які підготували для чергового судового розгляду адвокати Валерія.

Згідно з довідкою, виданою обласним архівом у Волинській області на основі погосподарських книг Ратнівської селищної ради за 1961-1963 років, у ці роки Ленартович Петро (дід Валерія) мав господарство в селищі Ратне Волинської області, з ним проживали: дружина Ленартович Ганна (баба), дочка Габрильчук Людмила (матір), онука Габрильчук Алла (сестра) та зять Габрильчук Яків (батько).

Валерій народився у 1963-му, тому про нього у цих записах не йдеться. В архівній довідці зазначено, що Ленартовичі-Габрильчуки проживали в будинку, побудованому в 1930 році, який був їхньою власністю. У будинковій книзі написано, що в 1961-1963 роках батько, матір і сестра Валерія проживали в Ратному на вулиці Кузьміна, 2 (колишня вулиця Заболотівська). Це документальне підтвердження свідчень сусідів, які кажуть, що в одній частині будинку жив іще дід. В іншій частині — його сестра Анастасія. І саме її спадкоємці отримали будинок у спадщину. Жінка свідоцтво на право власності на будинок, що на вулиці Кузьміна, одержала ще у 1958-му. Щоправда, чи на весь будинок, чи на його частину — ніде не зазначено. Саме свідоцтво збереглось, але архівних підтверджень немає.

— В архівному витязі зазначено, що проводилася перевірка протоколів засідань виконкому Ратнівської селищної ради за 1958-1963 років, 1968-1970 років і відомостей про встановлення права власності на будинок за Анастасією Ленартович за ці роки не зазначено, — повідомила сестра Валерія Алла Чепелюк, яка нині проживає у Хмельницькій області. — Щоб допомогти брату, я подаю позов до суду, щоб визнали свідоцтво про право власності на будинок, видане Анастасії Ленартович, недійсним. А отже, недійсною буде вся подальша його «прихватизація» нашими родичами. Адже до весни минулого року ні Валєра, ні я не знали про існування будь-яких документів на цю хату. Все зробили по-тихому, без нашого відома.

Однак віднайти всі документи тих часів дуже складно. Висновок про те, що на Кузьміна, 2 було не одне, а два домогосподарства, можна зробити з довідок, виданих «Волиньгазом», «Волиньобленерго». Там значиться, що за цією адресою було відкрито два особові рахунки як газовиками, так і енергетиками. У пусковій відомості про підключення до газопроводу також вказується, що було під’єднано дві квартири. Ці відомості датуються 1983 роком (зараз вони значаться за Валерієм Габрильчуком). Отже, майнові права на будинок на Кузьміна, 2 у сім’ї Габрильчуків таки були.

А зникли вони вже в новітній історії. В інформаційній довідці з Реєстру прав власності на нерухоме майно, виданій КП «Волинське обласне бюро технічної інвентаризації», дата першої реєстрації права власності на будинок — 03.07.2007 р. Він був оформлений на тітку Валерія Ленартович Євдокію Семенівну. Та в свою чергу в 2008 році дарує будинок невістці — Галині, яка мешкає у Рівному. От Галина і продала навесні 2012-го хатину разом зі своїм родичем Руслані Корецькій.

«Фактично Ковельська філія КП «Волинське обласне БТІ» не провела технічної інвентаризації ні житлового будинку, який нібито за документами належав продавцю Галині Ленартович, ні житлового будинку вже покупця Руслани Корецької, оскільки ніхто з працівників БТІ не робив ніяких замірів. Окрім мене, ніхто не має ключів від цього будинку. Ніхто з працівників БТІ не приходив до мого помешкання і не проводив ніяких замірів. Розміри житлового будинку в БТІ просто вигадали. Про це свідчить технічний паспорт, в якому розміри житлового будинку відрізняються від фактичних. Особливу увагу прошу звернути на той факт, що покупець Руслана Корецька приводить як доказ разом із договором купівлі-продажу технічний паспорт, який був розроблений 24.03.2008 р. (техпаспорт попереднього власника — Ленартович Г. Ф.), хоча договір купівлі-продажу на цей житловий будинок був укладений 18.04.2012 р. Працівники БТІ зареєстрували цей житловий будинок 25.04.2012 р., не склавши нового технічного паспорта, не провівши замірів, як цього вимагає закон. Із 18.04.2012 р. по 25.04.2012 р. ніхто з працівників бюро технічної інвентаризації не робив замірів мого помешкання. Такі ж порушення законодавства були зроблені при реєстрації в БТІ Свідоцтва про право на спадщину на Євдокію Ленартович, зареєстрованого 14.12.2007 р.».

Виявляється, все просто: працівники БТІ, в особі О. М. Дем’янчук, недобросовісно виконали свою роботу. Більше ніж серйозне звинувачення, яке мало б зацікавити прокуратуру. Адже якби працівник БТІ так, як того вимагає закон, прийшов робити заміри, то Валерій про приватизацію хати знав би раніше і міг би вимагати оформити ¼ будинку, якою фактично володіє, у свою власність. Підстав для цього є більш ніж достатньо. Це розтягнулося би в часі, що, напевно, не влаштувало би покупців Корецьких, які, кажуть, хочуть поставити на цьому шматку в центрі населеного пункту торгову точку.

До речі, перевірка прокуратури Ратнівського району засвідчила, що свого часу, в 2003 році, Ратнівська селищна рада допустила порушення при прийнятті рішення про безплатне передання у власність земельної ділянки на вулиці Кузьміна, 2. І хоча державний акт на 11,5 сотки землі був виданий спочатку на ім’я Віталія Ленартовича, а потім — Галини Ленартович, податок на землю плати Валерій Габрильчук. Селищна рада видала про це відповідну довідку.

Кореспонденту вдалось поговорити із секретарем селищної ради Галиною Приймачук. Вона підтвердила, що податкова нараховувала земельний податок Валерію Габрильчуку, і він його сплачував. На якій підставі — пані Галина пояснити не змогла. Щодо того, що жителя селища фактично зробили бомжем, Галина Миколаївна сказала тільки одне:

— Тітка його нечесно вчинила. Ми ж не маємо права втручатись у спадкові справи. Також не маємо доступу до нотаріальних документів. Тут суди розбираються. Селищна рада ніяких рішень стосовно Валерія не приймала.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus