USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Прийоми проти лому, або Як захиститися від злодія

22 Жовтня 2009 12:39
Статистика квартирних крадіжок, угонів автівок та вуличних грабежів на Волині неухильно повзе вгору. Так, на 1 жовтня, кількість випадків незаконного заволодіння майном в області вже більша на 57%, ніж за весь 2008 рік. Тільки квартири грабували 447 раз, тоді як торік таких випадків було 346. 47 раз у цьому році грабували  салони автомобілів та 276 – грабежі на вулиці. І це – тільки офіційна статистика, яка, звісно «оптимістичніша» за реальний стан речей. 
Поки грім не вдарить…
Правоохоронці кажуть, що крадіжки –  це злочини, які важко «розплутати». Статистка підтверджує: з 90 вкрадених машин знайшли лише 41, а з 348 квартирних пограбувань вдалося піймати злодія лише у 179 випадках.
Ріст злочинності міліціянти пояснюють кризою, бездуховністю та необережністю. Багато людей залишилось без роботи, от і намагаються наживитися за рахунок інших. Тай й потерпілі у багатьох випадках доволі необачні: недотримуються елементарних правил безпеки, економлять на захисті своїх автівок і помешкань, хизуються дорогими речами на публіці, залишають сумки на видноті в салоні машин.
Віктор Іщук, спеціаліст компанії, яка займається  встановленням та аварійним відкриттям замків, каже, що зазвичай людина тільки тоді купує надійні двері та замок, коли її машину або квартиру вже пограбували. «Дешевий і відповідно ненадійний захист злочинець «обходить» за лічені хвилини», – каже спеціаліст.
Комплексний підхід
Двері та замок – перше, що мусить захищати дім чи машину. Проте навіть найдорожчий замок не є гарантією захисту – кажуть знавці. «Зламати можна будь-який замок. Немає такого механізму, який би не можна було би вивчити та відповідно навчитись його відкривати. Користуючись, наприклад, системою «бампінг» навіть дитина може відкрити замок за лічені секунди», – запевняє пан Іщук.
Тому, спеціалісти рекомендують використовувати комплексний захист, де поєднувалися б надійний міцний замок, металеві двері, електроніка та навіть собака. Кожну з цих перешкод досвідчений «домушник» може подолати, проте часу потратить чимало. Та й шанси того, що через сторонні шуми його «засічуть» сусіди чи перехожі – значно зростають.
З точки зору безпеки найбільш надійні двері ― металеві або зі сталі. Серед надійних виробників -  компанії Ізраїлю, проте така продукція обійдеться в суму, більшу 1000$. Дешевшу, проте не менш якісну продукцію виготовляють майстри з Рівного. Їх двері коштують від 3500 гривень. А от продукції китайських виробників, яка в широкому асортименті представлена на ринках міста, пан Іщук радить уникати.
При виборі замка варто зупинитися на електронному або на механічному типі. Серед виробників-авторитетів  спеціалісти виокремлюють компанії Mul_t_Lock, Knock’n’Lock (Ізраїль), MAUER (Німеччина), Аблоід (Фінляндія). Для того, аби відкрити такий замок, потрібно чимало часу, спеціальні інструменти й необхідність добряче пошуміти.
Електромагнітні замки і взагалі невидимі, тому відкриті їх без особливих пристроїв і знань дуже важко.
Поряд з тим, правоохоронці пропонують для захисту обов’язково ставити сигналізацію. Датчики, які підключенні до контрольного пристрою, реагують на звук чи рух. Сигнал від електронної охорони автоматично поступає на пульт охоронця.
Спеціалісти ДСО запевняють, що оперативна група при отриманні сигналу прибуває на місце протягом 2-3 хвилин.
Не зайвою буде встановлена камера. Відеоспостереження, якщо не попередить крадіжку, то принаймні зможе встановити особу-злочинця. Бажано, аби камера фіксувала час і зображення при поганому освітленні.    
Власникам жител на першому чи останньому поверсі не зайвим буде потурбуватися про решітки на вікнах. Так як в такі приміщення злочинці воліють потрапляти через вікна.
Ріст крадіжок традиційно значно зростає на період відпусток та вихідних. Тому не варто  повідомляти малознайомим людям про свій від’їзд з дому.
Цікавий спосіб підказують знавці: якщо покидаючи дім на довгий час, можна придбати трансляційний приймач, який зможе автоматично час від часу вмикати-вимикати світло, створюючи видимість присутності господарів.
Їх не доженуть
Знайти вкрадену машину – для міліції справа не з легких. Тож варто одразу після купівлі потурбуватись про її безпеку. Віктор Іщук каже, що фабричного захисту автомобіля недостатньо. Чотириколісного друга просто необхідно «тюнінгувати» міцнішим замком та сигналізацією.  
Проте, зізнається спеціаліст, «кожен замок автівки при бажанні можна зламати. А для більшості електроніки існують блокуючи пристрої, які можна легко купити на чорному ринку через інтернет. Точно такі ж пристрої продаються для блокування сигналу GPS, який міг би визначити місцезнаходження машини».
Тому, серед головних методів захисту правоохоронці радять завжди ставити авто в гараж під надійний замком, чи на стоянку, яка охороняється.
Водії зі стажем зазначають, що у більшості випадків у зникненні авто та крадіжок з салону винуватий сам водій. «Ніколи не можна залишати на видноті цінні речі в салоні. Навіть, якщо відлучаєтесь на декілька хвилин. Ховайте мобільні, сумки в бардачку, під сидінням, беріть з собою, але не спокушайте злочинця» ― радить й водій Юрій, який працює на одній з перевізних компаній Луцька.
Крім того, автолюбитель радить, не залишати цінні речі на задніх сидіннях і завжди замикати двері авто зсередини. «Доволі часто бувають крадіжки речей з пасажирських місць, коли водія відволікають збоку, наприклад жебраки» ― каже водій.
Скринька з секретом
Для коштовностей і великих сум готівки варто придбати сейф і вмонтувати його в стіну або підлогу, - радить директор компанії-виробника сейфів ТзОВ «Ніколь» Максим Бондарчук. Якщо цінності переважно паперові –  документація, купюри, акції – вибирати варто  вогнестійкий сейф.
Проти злому існує інший тип сейфів  з різним ступенем захисту, який розрізняють за класами.  «Для побутового використання достатньо буде сейфу першого або другого класу. Наприклад, маючи спеціальне обладнання, реактиви для відкриття такого сховища без ключів чи коду злодію доведеться витратити щонайменше годину» ― зазначає пан Бондарчук.

«Ціна якісного сейфу –  від 2000 гривень. Залежно від розміру, інших характеристик вартість збільшуватиметься» ― каже спеціаліст.    
Пан Бондарук радить піти на хитрість на придбати два сейфи. Перший, дешевий та ненадійний, поставити в незахищеному місці – він служитиме «приманкою» для злодія. А другий – для цінностей – має бути гарно замаскований, обов’язково прикріплений до підлоги чи стіни і надійний.
«Сейфові замки бувають механічними, електронними та ключовими. Тому людині, яка погано запам’ятовує числа, не бажано мати справу з електронним замком» ― коментує спеціаліст.
Максим Бондарчук наголошує, що сейф ― не стовідсоткова гарантія від пограбування. «Охоронна система повинна бути комплексною. Сейф― один із об’єктів захисту. Якщо грабіжник захоче зламати замок ― він це зробить. Питання в часі. Сейф зможе значно затримати злочинця» ― додає фахівець.
 *   *   *
Навіть специ переконують: повністю застрахуватися від крадіжки неможливо. Єдине, чим можна убезпечитись – залишити зловмиснику менше спокус. А також виграти у часі, зробивши систему безпеки комплексною. Бо недалекоглядна безпечність, притамання багатьом з нас, і надалі залишається головним  «помічником» злодія.
Тетяна Грішина
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
mass Показати IP 29 Жовтня 2009 14:33
а про сейфи... як їх в стіни чи підлоги вбудовувати в панельних будинках? :) чи варіант тільки для приватних будинків?
OrestN Показати IP 20 Грудня 2009 20:48
бандюки мають навики і такі сейфи ламати, не кажучи про випадки у Луцьку коли виривали сейфи з підлогою і виносили і карткові апарати..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus