USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Смерть у вогні: Чому сталася трагедія в Одесі та хто відповідатиме

17 Вересня 2017 22:51
У ніч проти суботи в Одесі в дитячому таборі "Вікторія" спалахнув дерев'яний корпус – у вогні загинули троє дітей.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Моторошна картина пожежі ще довго залишатиметься найстрашнішим жахіттям для дітей, які вижили у вогняному пеклі. І для родичів тих, які його не пережили. У суцільній темряві та диму сонні та перелякані діти вибиралися з охопленого полум'ям будинку. Їх було 42, з дорослих - лише одна жінка. Серед криків і паніки в двері однієї з кімнат, де жили троє дівчаток, ймовірно, ніхто не постукав. Два тіла пожежники знайшли на згарищі ще вночі. Родичі третьої до останнього сподівалися, що вона вижила. На обгорілі останки надзвичайники натрапили лише через півдоби.

Дві металеві драбини - це все, що залишилося від двоповерхового корпусу табору "Вікторія", одного з нібито кращих міських оздоровчих таборів. Лише торік там провели дорожезну реконструкцію. І тільки на протипожежну сигналізацію, за деякими даними, витратили 11 мільйонів гривень. У фатальну ніч вона не сповістила про небезпеку. Виявилось, що її взагалі відключили, бо напередодні кілька разів волала безпричинно. Принаймні, так вважали.

А ще, начебто, оброблені вогнетривким розчином стіни згоріли за якихось три хвилини. Це підтверджує і охоронець табору Олександр Кончін, який тієї ночі на руках виносив дітей з вогню.

А ще пожежний резервуар виявився порожнім і до найближчого гідранта надзвичайники протягували рукави на понад кілометрову відстань. А ще ніхто в таборі не реагував на скарги дітей, що їх било струмом у душі.

На якому етапі сталися порушення, що призвели до трагедії, з'ясовуватимуть слідчі. На згарищі вони вже не працюють. Та й навряд чи там можна знайти вагомі докази. Але поруч ще кілька корпусів, зведених за тими ж технологіями. У мерії кажуть, докази шукатимуть там. ТСН теж спробувала зробити це. За документами, дерев'яні конструкції були оброблені вогнетривкою рідиною, ба більше — будівельники начебто між деревом встановлювали вогнезахисні містки.

Сусідня будівля – збудована аналогічно тій, яка згоріла. Відповідно, захисна обробка деревини в ньому проводилася аналогічна. Виявилося, що верхній шар не є вогнетривким і добре горить.

Напередодні тут побували і громадські активісти. Вони твердять, що стіни оброблені звичайною оліфою, яка сама по собі легкозаймиста. Обурені і станом електропроводки.

"Монтаж виконаний без текстолітової підкладки. Монтаж виконаний на колодку, яка стикається просто з дерев'яною поверхнею", - говорить біохімік, громадський активіст Владислав Балинський.

У таборі сьогодні - повна тиша. На паркані - імпровізований меморіал. Одесити несуть сюди свічки, квіти та іграшки.

У смерть досі не можуть повірити рідні дев'ятирічної Настусі Кулініч. На зустріч з чиновниками знайшли в собі сили прийти лише дідусь з бабусею.

"Вона танцювала в ансамблі. За перемогу дали путівки в табір", - говорить дідусь загиблої Насті Віктор Кулініч.

"Вона ж так прощалася в четвер з нами, три рази поверталася, цілувала: "Ой дідусь, бабусечко, я вас люблю". Вона так прощалася з нами, ніби відчувала", - згадує бабуся дівчинки Любов Кулініч.

Під час зустрічі з'ясовується, іще два місяці тому пожежна інспекція давала припис табору полагодити пожежну сигналізацію. Але цього ніхто не зробив.

"Є негодяй, якому видали припис, що він повинен терміново це ліквідувати. Є директор цього табору, є заступник, який відповідає за протипожежну безпеку. Цей припис відправили до влади, в Київську адміністрацію (Одеси)", - говорить голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов.

Директору табору та його заступнику вже оголосили про підозру. Прокуратура наполягатиме, щоб їх взяли під варту. Від роботи відсторонили і керівника райадміністрації.

"Буде надана оцінка діям усіх службових осіб, починаючи від служби надзвичайної ситуації і закінчуючи Одеською мерією. Я вас запевняю — дії кожної службової особи будуть досліджені під мікроскопами", - каже перший заступник прокурора Олександр Саулко.

Однак, окрім родичів дітей з табору "Вікторія", в залі з'являються і громадські активісти. Потерпілі залишають приміщення. Обурюються, що хтось намагається спекулювати на їхньому горі. Поліція збирає під будівлею ОДА посилені наряди, аби не повторилася ситуація, як напередодні під мерією, де натовп пішов на штурм.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Сергія Осадчука.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 17 Вересня 2017 23:24
От не знаю у кого як, а в мене особисто якесь хвилювання, коли я хожу у Сільпо, особливо у новому Проміні, якщо раптом пожежа там же тільки один вихід, а зал великий...
Вася Показати IP 18 Вересня 2017 00:40
Ось "ітого" бабло смерть не поборює да смертельний гріх теж. 11 лямів на сигналку....то зож за піз...ць за такі гроші можно встановити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus