USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

У Ковелі зафіксували витік трупних рідин із бетонних резервуарів

5 Вересня 2019 21:37
10 бетонних резервуарів стоять неподалік вулиці Північна у Ковелі. Їх збудували в 60-х роках минулого століття. Половину з них два роки тому заповнили біовідходами тварин, сьогодні вони протікають, довкола сморід.

Два роки тому у Ковелі місцева філія підприємства з перероблення та утилізації ДП «Укрветсанзавод» зіштовхнулася із проблемою ліквідації наслідків діяльності: організація боргувала, біовідходи не встигали переробляти, місцеве населення збунтувало, бо відбулося забруднення води та грунту. Тоді люди встановили намети та перекрили дорогу від руху машин.

На той момент, голова (нині екс-голова) Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик казав, що завершили 99% від усіх запланованих робіт щодо ліквідації наслідків діяльності Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод». Він запевняв, що виділили чималу суму – із Державного бюджету 17 млн грн, 1,3 млн грн направили із обласного резервного фонду, а також 1,7 млн грн – із Ковельської міської ради.

Проте чому вирішили «захоронити» рештки тварин в бетонних резервуарах замість того, аби переробити їх в потрібний спосіб – невідомо. На разі резервуари з біовідходами від тварин протікають, активно забруднюються води та грунти, від нестерпного смороду страждають місцеві жителі.

На місце витоку рідин виїхав депутат Ковельської міськради під політичної партії УКРОП, голова тимчасової контрольної комісії з вивчення та вирішення питань, пов’язаних з діяльністю Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» при Ковельській міськраді Ігор Пініс.

Засвідчивши витікання біоматеріаліа, він наголосив, що споруди не відповідають тим вимогам, які покладалися на них спочатку.

«Місто знаходиться, без перебільшень, на грані екологічної катастрофи. До 2017-го року сюди звозили рештки тварин, які спалювали та захоронювали. Потім рештки перенесли в резервуари. Вони з 60-х років минулого століття. На початку 90-х крохмальний завод закрили.

Ці резервуари почали протікати з першого ж дня, щойно сюди перевезли рештки. Споруди дали протоки і щороку вони продовжуються. Зараз бачимо на стінах, що біологічні речовини витікають. В окремих місцях висихають, лишаючи посліди жирів. І інших місцях знизу резервуарів калюжі Якщо ми говоримо про те, що дані резервуари мали б зберігати небезпечні рештки, то це не відповідає дійсності. Ба більше – небезпека вже у воді, оскільки річка Турія знаходиться в кілька десятків метрів звідси, і в грунті – на відстані близько 750 метрів знаходяться перші житлові будинки, між ними є городина», – пояснює Ігор Пініс.
Депутат додає, що раніше ці резервуари обсипали землею, яка стримувала руйнацію самих об’єктів, надавала їм міцності та не протікала.

«На сьогоднішній день ми бачимо, що резервуари вичищені і трішки підсипані. Та й фактично зробили лише кришки над ними. Огорожу навколо об’єкта вкрали. Ніхто цим не переймається, є вільний доступ до цих об’єктів і небезпечних речовин», – наголошує депутат.


Заступник Ковельського міського голови Андрій Товстига пояснює, що голова ОДА дав доручення моніторити ситуацію.

«Голова ОДА дав доручення Держпродспоживслужбі моніторити ситуацією. В червні ми писали лист, аби нас повідомили, як виконали доручення голови ОДА. Відповідь отримали – в адміністрації звернулися на арбітражного керуючого, щоб той надав інформацію кому і коли передали на баланс ці рештки і все», – пояснює посадовець.
Цю ситуацію коментує начальник Ковельського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби в області Микола Король.

«Укрветсанзавод зараз проходить стадію санацію по вирішенню питань з боргами, вони зараз не в змозі прийняти ці споруди. Але це питання має бути вирішене за ветсанзаводом. Я вважаю, що сильної загрози там не може бути, бо споруди інженерно прораховані, бетонні, більшість з них у землі забетоновані. І ті калюжі більшими не ставатимуть. Більше того, там бетон і пісок, навіть якщо воно доходитиме до низу, то там лишатиметься тільки вода. Ми це контролюємо, я думаю , що тут не має бути загроз», – запевняє Микола Король.
Коли востаннє брали проби ґрунту чи води – він відповісти не зміг.

До слова, в резервуарах захоронено 2,5 тисячі тонн відходів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Поліщук Показати IP 5 Вересня 2019 22:02
А отой Порошенківський зламаний штик - Кошарук, який клявся-божився, що коли там не наведе порядку, то напише заяву на звільнення, де він ? З ОДА потурили - ото тепер нехай іде і працює генеральним директором контори по захороненню коров'ячих тельбухів !
Жителька Ковель 2. Показати IP 5 Вересня 2019 22:37
Запитайте,куди гроші поділи? Вулиця Тютюнника знаходиться у кілометровій зоні,а обіцяного централізованого водопостачанняя не має і в перспективі не передбачено!
Мойша Показати IP 6 Вересня 2019 07:12
Усе буде добре ... Це піар політика колгоспного рівня ...
Місцевий Показати IP 6 Вересня 2019 08:09
За 20 млн. реально можливо було збудувати один сучасний резервуар, який би послужив не один рік. Де звіт за потрачені гроші. Чи вони в вешенях тих хто обіцяв вирішити проблему?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus