USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

В Азовському морі можуть заборонити вилов риби, – екологи

10 Січня 2017 13:20
На сьогодні ресурси Азовського моря практично знищені, а для відновлення його екосистеми необхідно мінімум на п’ять років заборонити промисел у його водах.

Про це повідомила прес-служба Асоціації рибалок України, пише IA ZIK.

«Азовське море – це світова рибна перлина, яка ще недавно перевершувала в 6,5 рази по рибопродуктивності Каспійське море. На сьогодні українські екологи переконують, що ресурси Азовського моря практично знищені. З 40 промислових видів риб для повноцінного вилову залишилось лише три (тюлька, бичок та хамса), інші виловлюються в мізерній кількості. Вчені пропонують припинити промисловий вилов риби у водах Азова хоча б на п’ять років. Саме стільки потрібно, щоб море почало повертати свій рибний потенціал вважають вони», – йдеться у повідомленні.

За даними Держекоінспекції Мінприроди України, за останнє десятиліття більш ніж у двадцять разів знизився обсяг вилову піленгаса, в п’ять разів ― судака, в сім ― камбали-калкана.

Директор Національного природного ландшафтного парку «Меотида», еколог Геннадій Молодан переконаний, що настільки критичної ситуації ще не було.

«Азовське море згубила безвідповідальність і жадібність. Жоден вид риби не пропав просто так. Але не все так погано ― властивість екосистеми до самовідтворення ще не втрачена, тому треба негайно приймати жорсткі заходи в галузі охорони та відтворення рибних запасів», ― сказав Г.Молодан.

Він переконаний, що промисловий лов риби в Азовському морі треба заборонити не менш ніж на п’ять років.

«Думаю, що повернути Азовському морю колишній потенціал можна за однієї умови ― якщо закрити промисловий вилов на п’ять років. Вудкою ― лови, ніхто не проти, але знай: вийдеш у море з сіткою або тралом ― отримаєш «статтю». При чому жорсткі заходи потрібно вводити як українській, так і російській стороні», ― додав еколог.

Голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков переконаний, що пряма заборона промислу не повинна бути самоціллю, вона без програми раціонального, цивілізованого використання водних біоресурсів Азовського моря в гармонії з природою нічого не дасть. А шкоди може заподіяти вдосталь. «Не усі види риб сьогодні знаходяться в депресивному стані. Деякі з них: хамса, тюлька, бичок настільки численні, що промисел виловлює лише одну третину від дозволеної наукою кількості. Якщо потрібно зменшити промисловий вилов тих видів риби, які це потребують, то в свою чергу треба перенаправити промисел на ті види численність яких знаходяться в задовільному стані. При цьому не варто ставити якихось часових бар’єрів для природи ― п’ять або вісім років, за які вона повинна відродитися. Нехай наука відстежує динаміку відновлення рибних зграй, які зараз знаходяться в депресивному стані. Без сумніву треба прагнути відновити рибні запаси Азовського моря хоча б до рівня 1991 року.

«Азоврибохорона» повідомила, що у 2016 році в Азовському морі виловлено рекордну кількість риби та водних ресурсів ― майже 36 тисяч тонн.

За даними «Азоврибоохорони», середній щорічний вилов у Азовському морі становить 28 тисяч 184 тонни риби, у тому числі: азовської хамси ― 5 тисяч 91 тонна, тюльки ― 8 тисяч 848 тонн, бичків ― 8 тисяч 684 тонн. Середній відсоток освоєння національних квот становить 33%.

«При повному освоєнні науково обґрунтованого ліміту, без завдання шкоди водним біоресурсів, є можливість добувати близько 120 тисяч тонн риби та інших водних живих ресурсів», – розповіли в «Азоврибоохороні».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Рибалка Показати IP 10 Січня 2017 15:09
На превеликий жаль це стосується не тільки Азовського моря. Запаси прісних водойм вичерпані практично до нуля. За підрахунками вчених від рибних запасів 90-91 року залишилось 5-10%. Так що і у прісних водоймах не завадило б заборонити промисловий вилов, хоча б років на три і ввести жорстку відповідальність - за незаконний вилов сітками від 3-х років позбавлення волі, за засоби електролову від 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна і ніяких штрафів тільки тюрма.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus