USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

З контрабанди у музеї влаштували виставку. ВІДЕО

18 Лютого 2013 13:49
Ікони, картини, гравюри - це лише маленький перелік історичних цінностей, що їх вивозять з України контрабандисти. Порушників ловлять, розпочинають кримінальні провадження, але охочих підзаробити на культурі не меншає. Адже добре збережена річ на чорному ринку може коштувати сотні тисяч доларів.

Про це інформує НТН.

Як повідомляли «ВН» раніше, до Польщі везли раритет на півмільйона доларів. Власник культурно-історичної цінності - 32-річний лучанин. Аби без клопоту «проскочити» кордон, вмонтував полотно як дно ящика з харчами. Загорнув його у простирадло і прикрутив. У Любліні зізнався: картину мав продати місцевому колекціонерові за символічні гроші. А що коштує вона цілий статок - і не здогадувався.

Керівник сектору УСБУ в області Михайло Баранов зауважив: «Встановлено, що дана картина авторства невідомого німецького професійного художника. На ній зображений Іоанн Ангальт Цербст. Датована 16 століттям. Згідно висновків експертів, орієнтовна її вартість від 300 до 500 тисяч американських доларів».

Ще один прецедент - ліногравюра Пабло Пікассо. Утім, його «Жінка в кольє» з України не виїжджала, а навпаки - в'їжджала. Експертиза з'ясувала: на роботі правдивий підпис знаного майстра.

Цікаво, працівниця Волинського краєзнавчого музею Наталія Пушкар із вилученого на Ягодинській і Устилузькій митницях навіть виставку влаштувала. Головні її експонати - срібне побутове начиння, зброя, речі сакрального мистецтва.

Жінка зазначила: «Справа в тому, що суд приймає рішення про передачу таких речей у дохід держави. А держава - це ми. В нас музей державний. Злочин чи прецедент відбувся на території нашої області, працювали над тою роботою працівники нашого музею».

Особлива гордість музею - міні-гармата. Так званий фальконет. Збути його в Польщі хотів пенсіонер із Харківщини. Аби провезти раритет через кордон, запхав його в потайну кишеню спортивної сумки.

«На початку 18-го століття для захисту фортець ця зброя уже не використовувалася. Але балістична експертиза показала, що вона цілком діюча. Так, на чотири сантиметри пробиває дошку. Якщо її набити шротом, підпалити - людину можна вбити», - додала Наталія Пушкар.

Був інцидент і з іконами 18-19 століть. Везла їх на продаж польським колекціонерам росіянка. Загалом 45 штук. Від контролю навіть не ховала: задекларувала як картинки на релігійну тематику. Історики певні: до кінця року їхні фонди з конфіскованими культурними цінностями більшатимуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus