USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Біля Центрального ринку в Луцьку продавали отруйні кавуни

3 Липня 2009 16:20
Вчора, 2 липня, біля Центрального ринку виявили кавуни з перевищенням вмісту нітратів. Про це інформують «Волинські Новини».
 
За повідомленням департаменту інформаційної політики Луцької міськради, при нормі 60 мг на 1 кілограм маси  у «дарах Херсонщини» вміст сягав 600 мг / кг маси. Такі кавуни виявили під час спільного рейду ветеринарної міліції, інспекції з  карантину рослин та санітарно-епідеміологічної станції у місті Луцьку на території, прилеглій до Старого ринку.
 
«Продавці цих кавунів отримали припис – заборону продавати ці кавуни, оскільки була підозра на підвищений вміст нітратів. Ми відправили зразки продукції на дослідження у лабораторію ветеринарної медицини. А продавцям було заборонено продавати свою продукцію», – уточнив начальник відділу ветеринарної медицини Віталій Ісько. У ветеринарній міліції розповіли, що люди, які продавали «нітратні кавуни», згодом просто втекли з міста. Контролюючим органам у всіх районах Волині дали завдання перевірити усі місця продажу кавунів та іншої привізної продукції.
 
Головний спеціаліст Державної інспекції з карантину рослин у Волинській області Василь Лиходід розповів, що він уже не перший раз стикається з випадками, коли люди іншої національності, торгуючи кавунами чи іншою продукцією на вулицях міста, не мають усіх необхідних документів. «Проте у них усе організовано хитро: сертифікат санепідемстанції та довідка про походження продукції у них є, але виписана на іншу людину – водія авто. А вони, хоч і торгують, але «ні при чому». Взагалі, люди такого типу ведуть себе з контролюючими органами зухвало. Тому, звичайно, добре, що була проведена така перевірка і на ділі доведено факт  порушення», – стверджує він.
 
Нагадаємо, що санітарно-епідеміологічна служба міста Луцька та Луцького району повідомляла про незадовільні умови торгівлі продуктами харчування на вулиці Глушець та Замковій у Луцьку. Обстеження засвідчило, що торгівля на цих територіях – епідеоміологічно небезпечна. У висновках СЕС зокрема йшлося, що торгівля здійснюється самочинно, без дозволу державного санітраноемідеміологічного нагляду. Під час перевірок продавці не надають жодної інформації стосовно фізичних та юридичних осіб, які є власниками продукції, що продається, таблички з реквізитами суб’єктів господарювання в торгових точках відсутні. Документи, які засвідчують безпечність харчових продуктів і продовольчої сировини для здоров’я населення, не пред’являються».
 
Довідково:
 
Нітрати – солі азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітри» широко використовуються як мінеральні добрива в сільському господарстві. Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають у кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння. Безпечною для дорослої людини дозою нітратів є 150-200 мг на добу, гранично допустимою – 500 мг, токсичною може бути доза більша за 600 мг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 3 Липня 2009 17:29
Ай-да молодці!!! І отруйні кавуни переїхали на інший ринок)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus