USD 39.63 40.00
  • USD 39.63 40.00
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Безробіття – одна з основних причин смертності. ФОТО

19 Жовтня 2013 08:00
Серед найважливіших факторів, що впливають на смертність, професор Томаш Здроєвський назвав безробіття та соціальну нерівність. Про це він повідомив під час наради у Волинській облдержадміністрації на тему «Організація надання медичної допомоги при серцево-судинних захворюваннях: міжнародний та регіональний досвід».

Голова Комітету громадського здоров’я Польської академії наук, радник президента Польщі (2006-2010), керівник відділу профілактики Гданського медичного університету Томаш Здроєвський презентував способи профілактики та раннього запобігання серцево-судинним захворюванням.



Під час наради, що відбулася 18 жовтня, науковець розповів про два підходи до попередження серцево-судинних захворювань – популяційну стратегію (цільовою групою є все населення) та стратегію високого ризику (цільовою групою є люди з ризиком серцево-судинних захворювань).



Принцип популяційної стратегії науковець продемонстрував на прикладі власних досліджень.
«Ми провели дослідження у Ліверпульському університеті щодо того, скільки смертей від коронарних захворювань можна попередити до 2020 року. Головний меседж – ми можемо виміряти, скільки смертей ми можемо уникнути. Для того, щоб це зробити, потрібна інформація, в Україні потрібно дослідити ці фактори ризику. Ми радимо здійснити таку оцінку по всій Україні, потрібно переконати Міністерство фінансів у тому, що така оцінка обов’язково потрібна», - зазначив Томаш Здроєвський.



Стратегія високого ризику досліджує тих людей, які вже мають певні фактори ризику. Так, у Бостонському університеті цього року досліджували вплив ожиріння серед молодих людей. Як зізнався професор, несподіванкою було те, що усі європейські рекомендації стосуються людей віком понад 35 років, проте ризики потрібно відслідковувати значно раніше. Висновок дослідників – ожиріння значно підвищує ризик серцево-судинних захворювань серед молодих людей.

Як розповів професор, ці заходи підтримав президент Польщі, політичні та релігійні діячі країни. З його слів, у Польщі 10 мільйонів чоловік мають артеріальну гіпертензію, в Україні таких осіб 15-20 мільйонів. Контроль за ними був дуже поганий – лише 12% у 2002 році. Після впровадження медичної реформи, зокрема реформування сімейної медицини, у Польщі цей показник збільшився більше ніж вдвічі.

В Україні смертність від серцево-судинних захворювань втричі вища, ніж у країнах Європейського Союзу. Нині Україна входить до списку 22 країн, на які припадає 70% передчасних смертей від неінфекційних захворювань.



«Інвестиції в систему охорони здоров’я дають економічне зростання, це доведений факт. Хвороби впливають на економіку так само, як кризи. Кожна країна потребує національні програми з контролю за раком, цукровим діабетом, серцево-судинними захворюваннями та курінням», - вважає науковець.






Професор повідомив, що на систему охорони здоров’я Польща витрачає 6% валового національного продукту, Канада -10% та США 15% ВНП. Середня тривалість життя становить 74 роки у Польщі, 80 років у Канаді та дещо менше у США. Це не означає, що чим багатша країна, тим кращий ефект. Велике значення має нерівність у суспільстві. Більша соціальна нерівність – більш хворе суспільство, - наголосив професор. На його думку, 90% проблем лежать в соціально-економічній площині. Міжнародні дослідження показують, що головний фактор ризику - безробіття. Взаємозалежність тривалого безробіття та смертності від серцево-судинних захворювань Томаш Здроєвський продемонстрував за допомогою іконографіки.



Іншим пріоритетом охорони здоров’я, на думку дослідника, може бути медичне страхування. Чим більше застрахованих людей, тим менше витрат. Як зазначив професор, 80% серцево-судинних хвороб можна попередити.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ір Показати IP 19 Жовтня 2013 08:12
Не безробіття а якраз то і робота!
Ір Показати IP 19 Жовтня 2013 08:12
Не безробіття а якраз то і робота!
Василь до Ір Показати IP 19 Жовтня 2013 11:02
Точно! Від роботи коні дохнуть. Хто раніше помре, депутат, який за все життя палець об палець не вдарив, чи робочий заводу, який все життя дихав хімією?
Олежик Показати IP 19 Жовтня 2013 09:26
Правильно....тому і підняли пенсійний вік. Ще декілька таких "підйомів" і з такою великою кількістю роботи українці взагалі будуть безсмертні. От депутати - молодці, для них такого поняття як пенсія немає...таким людям як вони тільки безсмертя =)
андрiй76 Показати IP 19 Жовтня 2013 11:47
А хтось у нашій країні надіється дожити до пенсії?..Працюючи на державних заводах і фабриках я б на це не розраховував...
Володимир до андрiй76 Показати IP 19 Жовтня 2013 16:47
А в нас заводи і фабрики (крім стратегічних) ще хіба є державні?
Lara Показати IP 19 Жовтня 2013 15:57
Нарада була дуже цікавою - третє фото особливо це засвідчує :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus