USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чого не вистачає первинній медицині Волині

9 Грудня 2015 11:26
Недостатня матеріально-технічна база, відсутність житла для молодих лікарів та доплати за інтенсивність роботи сімейного лікаря: з якими проблема стикається первинна ланка медичної допомоги на Волині - про це йшлося під час публічного обговорення бюджету та перспектив розвитку Волині 8 грудня.

Як зазначила головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Горохівського району Галина Майко, протягом вже декількох років не вщухають суперечки про доцільність реформи в медицині, але незважаючи на відмінні погляди, всі погоджуються, що медичній галузі потрібні зміни. В усьому світі сімейну медицину визнано найменш витратним видом медичної допомоги і її фінансують у повному обсязі. В Україні вона не отримала належної фінансової підтримки та законодавчої бази.

Сімейний лікар, з її слів, повинен бути кваліфікованим, добре оснащеним, у медичних закладах повинні бути створені належні умови для перебування пацієнтів. У центрах наразі немає достатньої кількості штатних посад, які необхідно ввести, а їх змушують скорочувати. Сьогодні сімейний лікар обслуговує від 2 до 5 тисяч населення замість 1200 у сільській місцевості та 1500 у місті, тож про якість говорити не доводиться.

Була затверджена програма з забезпечення сімейних лікарів автомобілями для доїзду на виклики та у разі необхідності доставки хворих, але вона не фінансувалася, тож нині існує проблема з автомобілями. Протягом трьох років матеріально-технічна база не поліпшилася. На один виклик у своєму бюджеті центри мають менше гривні, в той час як екстрена медична допомога забезпечена на 40 гривень.

Зі слів Галини Майко, хотілося б знайти розуміння та підтримку голів райдержадміністрацій щодо підтримки лікарів, які обслуговують більше населення, ніж передбачено нормативними документами. У разі відсутності штатних посад йдеться про заохочувальний відсоток за інтенсивність.
Важливою є проблема матеріально-технічної бази амбулаторій та ФАПів, фінансування яких здійснювалося за залишковим принципом. Для того, щоб зміцнювати матеріально-технічну базу, сільська рада за наявності фінансових ресурсів, має право спрямовувати кошти сільського бюджету у вигляді субвенції району і це не суперечить законодавству та бюджетному кодексу. Кошти зараховуються до загального фонду бюджету.

Актуальним є питання комп’ютеризації робочих місць лікарів, для чого потрібно прийняти відповідну програму.

Не вирішується питання житла для лікарів, адже лікар, який навчався 8 років, приїхавши в село, не забезпечується житлом і не має оснащення.

На її думку, на рівні керівництва області потрібно ухвалити рішення про ліміти використання коштів медичної субвенції на фінансування центрів первинної медико-санітарної допомоги. Більшість медичних закладів досі опалюються газом, а вирішити питання переходу на альтернативні види палива наразі неможливо, адже це потребує фінансових витрат.

Таким чином, прийняти та фінансувати потрібно обласну та районні програми розвитку медицини.

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик зауважив, що у випадку формування бюджету об’єднаних громад, всі питання первинної медицини формуватимуться саме на рівні громад, адже саме туди надходитиме медична субвенція. Сільський голова разом із сільською радою вирішуватиме, яким способом розподілити цю субвенцію.

Отже, найважливішим наразі є процес завершення децентралізації та вирішення питання підтримки об’єднаних громад з обласного і районного бюджетів. Завдання облдержадміністрації та облради полягає у тому, щоб показати у першому кварталі 2016 року, як перші об’єднані громади сформують бюджети, як вони будуть виконуватися і чим їм можна допомогти. Питання сімейної медицини, з його слів, з рівня району зміститься до рівня об’єднаної громади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
? Показати IP 9 Грудня 2015 11:35
і ЦЕ - лікар?
Всезнайко до ? Показати IP 9 Грудня 2015 17:11
Напевно - це подружка Савчук Жанни Євгенівни? Вона її ще поставили при своєму "царюванні"...
Анонім Показати IP 9 Грудня 2015 14:05
а що ви мали на увазі цим висловом - запитанням ?
Жінка Показати IP 9 Грудня 2015 14:19
така велика вага ,неохайна,взагалі зла жінка
Кум до Жінка Показати IP 9 Грудня 2015 18:32
вона що солому їсть? сама нехай полікується....
Ася Показати IP 9 Грудня 2015 14:21
О це лікар, оце вгодована ряха.Жах.Оце вона щось комусь та допоможе.Дивсь на фейс і бачиш корупціонер на люстрацію
віпа до Ася Показати IP 9 Грудня 2015 17:09
Ви люди що, хворі на голову? Чого вчепилися до зовнішності жінки, що це мае спільного з іі професіоналізмом?! Майте совість!!!!
волинянам Показати IP 9 Грудня 2015 15:16
так як почали реформувати медицину на волині - жах, от тому і проблеми, сидят в районах в таких центрах по 17 чоловік і нічого не роблять, раніше за первинну медицину відповідала одна людина - заступник головного лікаря, от і реформа, потрібно ліквідувати центри надання первинної медичної допомоги і все стане добре!!!
Анонім до волинянам Показати IP 9 Грудня 2015 19:34
Ні, не піде добре. Буде так само погано, як і було. Ви або не розумієте переваг цієї установи, або працівник поліклініки радянського зразка.
Анонім Показати IP 9 Грудня 2015 16:08
а шо не вибрали в депутати тебе і тобі подібних ,тепер не будеш такою пихатою спускайсь на землю, а то ті депутати під ногами землі не відчувають - хами і всеодно лізуть в раду жах нічого не зроблено і знову ті самі морди коли це вже закінчиться,Господи
Так Показати IP 9 Грудня 2015 17:04
так,правда неприємна,пихата особа Нікому не допомогла ще Нехай спочатку себе полікує від ожиріння,тиску і діабету
вахтер Показати IP 9 Грудня 2015 18:30
коментар було видалено
льоня Показати IP 9 Грудня 2015 19:09
самі на себе подивіться коментатори непотрібні ! яка з вас користь?
RL Показати IP 10 Грудня 2015 12:40
не шукайте в Майко проблему!!! що може і що вимагають від неї то і робить. копайте глибше -в самій системі охорони здоров'я!!! про що ми говоримо???? чи ви шановні дописувачі або ваші рідні не хворіли??? Згадайте все - пошук "свого " лікаря, щоденні "закупи" в аптеках, принизливе становище " як то віддячити" і т.д і т.п. і розумієш що краще страхова медицина - але не для тих, хто має з того зиск. ДАЙ БОЖЕ ВСІМ ЗДОРОВ'Я і РОЗУМУ!!!
Анонім Показати IP 16 Грудня 2015 10:36
>100 кг вага тіла

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus