USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Скільки коштів потрібно, щоб оздоровити волинських інвалідів

23 Січня 2016 17:36
На Волині є 5510 інвалідів, втім щороку оздоровлюються лише 15%. Краяни просять звернути особливу увагу на інвалідів-візочників, зокрема на активістів громадських організацій, які своїм прикладом надихають інших та вчать жити інвалідів в соціумі, не будучи відкинутими всім світом

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства вчора, 22-го січня.

Аби на проблеми інвалідів-візочників звернули увагу, представники Волинського фонду активної реабілітації неповносправних звернулися до обранців Лесиного краю.

«Нагадаю, у 2008-му році виникла ідея оздоровлювати громадських активістів інвалідів-візочників у санаторії «Лісова пісня». Так, на 10 днів там збиралися найактивніші люди. Вони ділилися досвідом роботи із тими, хто отримав травми та став інвалідом. Також інваліди-візочники, які є ативними громадськими діячами, спілкувалися один з одним з приводу методів навчання інших товаришів по нещастю. Вони обговорювали те, як інвалідів виводити з психологічної кризи, обмінювалися контактами, аби гуртом легше долати спільні проблеми, - розповіла голова фонду активної реабілітації неповносправних Анна Шевчук.

Вона ж пояснила, що такі спільні оздоровлення відбувалися періодично до 2015-го року. А в липні їм сказали, що така допомога буде припинена й оздоровлютися, як раніше, у санаторії інваліди не зможуть.

«Але це не зовсім правильно, адже наші громадські організації роками працюють на благо тих, хто має проблеми зі здоров’ям, – вела далі Анна. – Своєю активною громадянською позицією, ми взяли на себе частину функцій держави, з якими вона не справляється. Наші активісти своїм прикладом показують іншим інвалідам, як далі жити, не боячись виходити у світ. Для прикладу, ми сюди під’їхали, пандус працює, нам відкрили двері, але були проблеми з ліфтом, добралися сюди зі складнощами, повірте так важко жити, тому ми потребуємо підтримки».

Зі слів директора департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Оксани Гобод, аби оздоровити усіх волинських інвалідів, потрібно 2,5 мільйона гривень. Щодо інвалідів-візочників, додає чиновниця, то їх перестали оздоровлювати в «Лісовій пісні», бо це заборонила робити фінансова інспекція.

«В області на обліку є 5510 інвалідів. Для їхнього оздоровлення потрібно 2,5 мільйона гривень, цих коштів немає. Тому щороку ми оздоровлюємо приблизно 15%. Щодо «Лісової пісні», там оздоровлювалися люди завдяки благодійній допомозі. Втім, прийшла туди із перевіркою фінансова інспекція й поставила перед керівництвом питання: «Хто за це платить?». З того часу їхнє оздоровлення припинили», – пояснила Гобод.

Аби хоч якось зарадити особливим краянам, голова профільної комісії, представник «Волинської обласної регіональної політичної партії Українське об’єднання патріотів - УКРОП» Олександр Зінчук запевнив, що віддасть свою путівку на оздоровлення на їхню користь.

«Особисто я, як чорнобилець, готовий віддати вам свою путівку, аби ви передали її комусь із особливих волинян, тому напишіть офіційну заяву-звернення й ми це зробимо», – наголосив депутат.
Після дискусій та шляхів вирішення проблеми, учасники засідання вирішили після прийняття обласного бюджету оцінити можливий фінансовий ресурс й частину коштів передбачити для оздоровлення інвалідів-візочників.

Заважимо, що торік загалом оздоровили 179 інвалідів війни та 38 осіб зі спинальними травмами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus