USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Медична реформа: сімейні лікарі замінюють звичайних

6 Липня 2012 11:18
Медична реформа в обласному центрі Волині триває. Суть її полягає у тому, щоб дільничні лікарні переформувати у амбулаторії сімейної медицини.

Начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Кошель розповів, що реформувати медицину у Луцьку почали ще у 2010 році. Але, враховуючи всю масштабність реформи, поставлені завдання виконують поетапно. Перший етап уже провели.

Зі слів Кошеля, реформу у Луцьку запровадили задля підвищення доступності медичної допомоги населенню. Для цього медики повинні чітко структурно розмежувати первинний, вторинний і третинний рівні медичної допомоги, створити центри первинної медико-санітарної допомоги та госпітальні округи, надати перевагу інституту сімейної медицини, розділити функції швидкої та невідкладної медичної допомоги.

Людям пояснили, лікарів перевчили

Луцькі медики підготували схему реформування галузі охорони здоров’я міста. Вони провели широке інформування громадськості про необхідність впровадження змін. Крім того, вони вивчали позицію населення та медичної громадськості щодо зміни порядку надання медичної допомоги. Попередньо фахівці також визначили потреби у кадрових та матеріально-технічних ресурсах.

«Наша робота полегшувалась тим, що ми завчасно приступили до структурних змін у міській галузі охорони здоров’я. У свій час поліклінічні відділення були відокремлені від стаціонарів», - сказав Федір Кошель.

Так, станом на сьогодні уже провели перший етап реформи. Він включав ретельне попереднє вивчення стану медицини у Луцьку.

«Сьогодні у місті функціонує чотири поліклініки та дві амбулаторії загальної практики-сімейної медицини з денними стаціонарами. Амбулаторно-поліклінічні заклади мають статус окремої юридичної особи. Це дало можливість раціонально розподілити бюджетні кошти між видами надання медичної допомоги, як це передбачено реформою», - повідомив Федір Кошель.

Крім того, зі слів посадовця, у межах реформи провели перенавчання усіх дільничих лікарів-терапевтів та дільничих медичних сестер на лікарів та медичних сестер загальної практики-сімейної медицини.

Лучан вже обслуговують сімейні лікарі

Нині всі дорослі та 20% дітей Луцька обслуговується за сімейним принципом. У поліклініках функціонально розділені рівні надання медичної допомоги.

«Ми ввели посади заступників головного лікаря із надання першого та другого рівнів медичної допомоги. З жовтня 2011 року в поліклініках замість сімейних відділень створені Центри первинної медико-санітарної допомоги як структурні підрозділи закладів», - зауважив Федір Кошель.

Допомога швидка, але застаріла

Значну роботу фахівці провели і з розмежування екстреної та невідкладної медичної допомоги. «Ми відкрили пункти невідкладної медичної допомоги у поліклініках міста та додаткові пункти станцій швидкої медичної допомоги у мікрорайонах міста. Це поліпшило профільність їхніх виїздів та забезпечило 10-хвилинний доїзд на виклик», - відзначив головний медик Луцька.

До речі, за останній рік тривалість доїзду карет швидкої допомоги у Луцьку зменшилась. Такі результати обумовлені тим, що нині у Луцьку функціонує чотири стаціонарні станції швидкої допомоги. А оскільки вони розташовані у різних районах, це дозволяє оптимізувати роботу медиків та зменшити час доїзду.

Проте, як зазначає Федір Кошель, парк санітарних автомобілів у Луцьку вимагає невідкладного оновлення.

Нові назви медичних закладів

Поки сімейна медицина повністю не вступила у дію, луцькі медики перейменовують заклади. «Відповідно до чинних нормативно-розпорядчих документів до кінця поточного року нам необхідно реорганізувати існуючу мережу амбулаторно-поліклінічних закладів у комунальні заклади: два центри первинної медико-санітарної допомоги з підпорядкуванням їм існуючих амбулаторій загальної практики-сімейної медицини та два консультативно-діагностичні центри для дорослих і дітей», - сказав Федір Кошель.

Так, відповідно до рішення виконавчого комітету Луцької міської ради, до кінця 2012 року низку медичних закладів у місті перейменують. Це, до слова, передбачає багато роботи із документацією.

Анастасія ПЕРЕДРІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus