USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Наслідки COVID-19 можуть бути тривалими і незворотними, – інфекціоніст

16 Листопада 2020 23:24
Трапляються випадки, коли після того, як тест на коронавірус дає негативний результат, недужі продовжують відчувати на собі наслідки хвороби, такі як проблеми з диханням, втома і навіть депресія.

Український інфекціоніст Вадим Арістов розказав Радіо НВ, чому у людей виникає так званий «затяжний ковід» і про те, чи можливо його подолати.

«Ця хвороба хоч і респіраторна – її досить легко віднести до типових зимових сезонних хвороб, – однак вона є дуже серйозною, і відповідно, викликає довгострокові зміни в організмі, які не йдуть», – пояснює він.

У захворілого може змінюватися тканина легень, подекуди – незвортно, припускає інфекціоніст.

«Зараз все це, звичайно, вивчається – це хвороба нова, – однак (у пацієнтів з COVID-19) з’являється дуже щільна сполучна тканина, яку видно на КТ та рентгенографії. Навіть вважається, що життєвий об’єм легень після цього буде значно меншим – на 10% чи, можливо, більше», – зауважує Арістов.

«Дані автопсії, тобто розтину померлих пацієнтів, свідчать про те, що вірус може знаходитися у мозку, в мозковій тканині. Це ще під питанням, таких доказів недостатньо, однак точно видні зміни в малих судинах мозку, що викликає певні наслідки, рентгенологічні зміни. Під час одного з опитувань 350 пацієнтів дослідники помітили, що тільки 39% госпіталізованих після виписки змогли повернутися до свого попереднього рівня здоров’я. Серед тих, хто мав середній ступінь тяжкості і не госпіталізувався, 65% повернулися до попереднього рівня здоров’я, решта продовжували мати слабкість (35% серед людей з середньою тяжкістю захворювання, і 53% з тих, хто був госпіталізований із тяжким ступенем COVID-19). Тобто потрібно розуміти, що відбувся дуже серйозний струс організму, його перебудова, і це може бути надовго», – зазначив лікар.

Як довго, ми можемо судити, наприклад, за попередніми епідеміями і дослідженням подібних станів, оскільки при важкому ковіді розвивається ARDS, або гострий респіраторний дистрес-синдром.

«Вчені робили дослідження серед тих, хто одужав після нього 2011 року, і за п’ять років серед досліджуваних ніхто повністю не відновився. Був 6-хвилинний тест, під час якого вони мали пройти дистанцію, і вони проходили лише третину дистанції, порівняно зі здоровими людьми. Всі мали м’язову слабкість, щонайменше рік вони мали fatigue, тобто нервову слабкість, бажання полежати; випадки депресії чи, навпаки, тривожних розладів – хоча б один епізод протягом всіх п’яти років. І важливо, що третина з тих, хто взяв участь у дослідженні, взагалі більше ніколи не повернулася до роботи за цей п’ятирічний період», – говорить фахівець.

Тобто COVID-19 ще не було, а синдром був. Викликали його різні інфекції.

«Крім того, бувають ще різні неінфекційні стани, які теж викликають ГРДС. Однак при COVID-19 ця гіпоксія, метаболічні, токсичні зміни в організмі, коли буває гостре, критичне захворювання, дуже суттєві. Наприклад, в Гонконзі було дослідження, що після епідемії SARS, яка була викликана подібним коронавірусом (просто він охопив меншу кількість населення), у 40% видужалих була загальна хронічна втома, 27% мали симптом міалгічний енцефаломієліт», – зазначив лікар.

«Йдеться про дійсно серйозні неврологічні та психічні зміни. І нам потрібно, звичайно, готувати до цього державні системи з реабілітації, психологічної і психіатричної підтримки. Тому що йдеться фактично про війну, яка в даному випадку охопила не конкретні регіони, а всю країну. І відповідно, люди матимуть потребу в реабілітації і фізичній, і психічній.

Як реабілітуватися? Це взагалі окрема спеціальність. Щодо психічних розладів, депресій – працювати з психіатром, а далі – з клінічним психологом. Якщо ми говоримо про психіатрію, неврологію, то будуть призначатися відповідні ліки.

Оскільки вірус вражає легені та серце, то необхідна і спортивна реабілітація, фізична, лікувальна фізкультура, певні вправи і, можливо, підтримка ліками. Звичайно, реабілітація – це довго, негарантовано і дорого. На жаль, у нас перестали приділяти цьому значної уваги, тож цю реабілітаційну службу потрібно відроджувати. Про це часто говорили у контексті реабілітації від ПТСР для наших ветеранів війни. Зараз, на жаль, цього потребуватимуть значно більше людей. Тому, справді, в державі потрібно відроджувати цілі системи», – сказав Арістов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus