USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Неутилізовані батарейки - реальна загроза для довкілля. ВІДЕО

4 Квітня 2013 12:16
Майже сім тисяч тонн спрацьованих електричних батарейок щороку потрапляє на смітники України. Пальчикові й грубі, круглі й квадратні домашні помічники перетворюються там на смертельних ворогів.

Про це йдеться у сюжеті НТН.

За статистикою, щороку на вітчизняні звалища потрапляє майже сім тисяч тон спрацьованих електричних батарейок. Саме там колишні домашні помічники перетворюються на смертельно небезпечного ворога.

Еколог Володимир Борейко розповів, що оболонка використаних батарейок із часом іржавіє, а важкі метали та солі, що потрапляють у підземні води, контролювати неможливо.

Киянка Настя про небезпеку дізналася з Інтернету. Там знайшла й адресу, де в столиці приймають використані батарейки. Не минуло й кількох тижнів, як до екологічного волонтерства долучився весь її будинок.

Заклик столичних борців до боротьби за чисте довкілля підхопили і в реґіонах. У Черкасах навіть створили спеціальну муніципальну програму. Проте, навіть коли електричні відходи зібрані й упаковані, знешкоджують їх не одразу. В Україні переробляє спрацьовані батарейки лише одне підприємство, що знаходиться у Львові. Технологія поки далека від світової, проте утилізатори не журяться. Кажуть, що процес удосконалять, коли збільшаться обсяги сировини,а наразі мають дві тонни у рік.

Директор підприємства з утилізації електротехнічних відходів Тарас Когут коментує:

«Сама переробка полягає в тому, що батарейки розділяються на компоненти. З яких вони складаються. Ми виділяємо цинк, виділяємо марганець. Графіт. Самі по собі метали або їх суміші самі по собі є товарним продуктом для металургії і для виробництва добрив».

А поки тут старанно вивчають європейський досвід. У старому світі утилізують спрацьовані батарейки майже чотири десятки підприємств. А визнаним лідером є Бельгія, де переробляють 50% використаних елементів живлення.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Роман Показати IP 4 Квітня 2013 16:58
У магазині техніки "ШОК" в ТЦ "Глобус" діє акція: здаєш батарейку на утилізацію - отримуєш знижку на покупку нової батарейки. Здається, акція діє на постійній основі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus