USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Нововолинська лікарня реалізовує вартісний проект спільно з урядом Японії

22 Травня 2019 20:59
Щороку в пологовому відділенні Нововолинської центральної міської лікарні на світ з’являється близько 600-700 малюків. Тут народжують не лише мешканці Нововолинська, а й жителі навколишніх сіл, сусідніх районів й навіть Львівської області. Адміністрація медичного закладу, медперсонал дбають про своїх пацієнтів та докладають зусиль, аби створити комфортні умови та надати рівневу кваліфіковану допомогу. Саме тому міська лікарня – учасник багатьох грантових програм. Нещодавно одну з них вдалося успішно реалізувати в пологовому відділенні. Так, в рамках Програми безпеки людини КУСАНОНЕ 2019, що її здійснює уряд Японії на території України, придбали нову сучасну ультразвукову діагностичну систему. Проект «Модернізація медичного обладнання у пологовому будинку Нововолинської центральної міської лікарні» реалізовує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», інформує прес-служба Фонду.

Головний лікар Нововолинської ЦМЛ Віктор Мороз зазначає: в медзакладі було три апарати УЗД, які вже служать другий десяток літ. Розміщені вони у інших відділеннях. Оскільки пологовий будинок розташований окремо від основного корпусу, молодим мамам потрібно було йти на обстеження через вулицю. Звичайно це створювало незручності для вагітних. А при наданні допомоги в екстрених випадках – й небезпеку. Завдяки реалізації проекту високоякісне діагностичне обладнання японського виробництва тепер функціонує у приміщенні пологового відділення.

«У березні 2018 року ми подали заявку на придбання апарату УЗД для обстеження вагітних. Адже – це була нагальна потреба. Нелегко було виграти грант. Це дуже копітка робота, що потребує багато часу й зусиль. Проте ми пройшли усі етапи конкурсного відбору. Сума гранту складала 54 тис. дол. Програма КУСАНОНЕ не передбачає оплату ПДВ – лише вартість апарату. Велику допомогу нам надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Він взяв на себе оплату ПДВ та відшкодував курсову різницю, – розповідає Віктор Васильович. – Але це ще не завершення проекту. Нам вдалося придбати апарат за нижчою ціною. То ж на сьогодні маємо залишок коштів – 226 тис. грн. Зараз ми працюємо над придбанням на зекономлені кошти додаткового обладнання в хірургічний відділ».

Ультразвукову діагностичну систему ввели в експлуатацію. Одна з перших кому роблять УЗД на новому обладнанні жителька Нововолинська Ірина, яка очікує первістка. І хоч ще не видно статі дитини, жінка змогла розгледіти свого малюка, побачити ніжки, ручки, почути серцебиття. Молода мама тішиться – це перше обстеження вагітності, і пройшло воно на найвищому рівні.

Не менше радіють і медичні працівники. Адже на новому обладнанні працювати куди краще.

«Апарат оснащений чотирма датчиками, є кольоровий доплер. На ньому можна проводити увесь комплекс ультразвукових досліджень. У нас і раніше був апарат з доплером, але йому вже понад 12 років. Він міг сам виключитися, допускав похибки, адже на нього було велике навантаження. Усі обстежувалися на одному апараті. Зараз нам вдалося зменшити це навантаження, оскільки всі вагітні жінки, гінекологічні патології і молочні залози обстежуються на новому апараті», – розповідає завідувач відділення функціональної діагностики Нововолмнської ЦМЛ Неля Бас.

Обстеження жінок проходить згідно з записом, тож черги нема. На апараті працює три лікарі, які за день обстежуємо близько 40 пацієнтів.

«Чіткість зображення, роздільна здатність, глибина проникнення, якість кольорового доплеру дуже хороші, – ділиться враженнями лікар відділення функціональної діагностики Аліна Харів. – Це обладнання дає можливість виявити мінімальні відхилення і таким чином запобігти хворобі та прийняти пакет профілактичних заходів».

Перший заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк, яка є керівником проекту «Модернізація медичного обладнання у пологовому будинку Нововолинської центральної міської лікарні», зауважила, що з 500 отриманих заявок у 2018 році, для реалізації уряд Японії відібрав 12 проектів. Один з них реалізовується в Нововолинську.

«У Фонд звернулося керівництво Нововолинської міської ради, щоб ми посприяли у реалізації цього проекту. Оскільки для того, щоб грант міг працювати, повинен бути об’єкт, який зацікавлений в цьому обладнанні, і неприбуткова організація, яка буде відшкодовувати розмір ПДВ, витрати на конвертацію валюти і вести проект. Ми погодилися і разом нам все вдалося, – зазначила Лариса Аполлінаріївна. – Я дуже рада, що один з цих 12 проектів стосується саме нового життя. Впевнена, завдяки цьому багато сімей стануть щасливішими».

Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков подякував усім, хто доклав зусиль для втілення в життя цього проекту. Та висловив сподівання, що в майбутньому буде реалізовано ще не один проект, адже місто має в цьому неабиякий досвід.

«Дякую Ігорю Палиці та його Фонду за підтримку. Спільно нам вдалося залучити у місто майже 1,5 млн грн. Я задоволений, що в Нововолинську з’явилося ще одне сучасне обладнання. Бажаю всім мамам, щоб у них народжувалися здорові дітки, а наше місто нехай розвивається та процвітає».

До речі, це вже другий проект, що його Фонд реалізує коштом міжнародних програм. Так, у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 стартував проект технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області». У ньому беруть участь 32 польські гміни та 15 волинських ОТГ. Вартість проекту – 712 тис. євро. З них 188 тис. припадає на Волинь. Проект покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus