USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Обережно – кліщі! Поради волинських експертів

13 Травня 2013 18:50
Травень – пора, коли кліщі найактивніше розмножуються, тому в цю пору найбільше постражадалих звертається до лікарняних закладів, аби видалити шкідника. У цьому році скарг на укуси кліщів не зафіксовано, тим не менше, ветеринари стверджують, що власники чотирилапих стали частіше звертатися з цього приводу до спеціалізованих клінік.

Завідувач приймального відділення Волинської обласної інфекційної лікарні Любов Серба у коментарі «Волинським новинам» телефоном 13 травня повідомила, що поширення кліщів на території Волинської області – звичне явище.

«Наша область та Яворівський район Львівщини - це зони, де дуже поширена хвороба Лайма або так званий кліщовий бореліоз. Щороку випадки таких захворювань фіксують», - розповіла лікар.

«Ця хвороба не настільки небезпечна, як енцефаліт, але частіше призводить до розвитку хронічних форм захворювання. Тому варто остерігатися укусів кліщів», - зазначила вона.

Прес-секретар Волинського обласного управління охорони здоров’я Оксана Суліковська повідомила, що досі цьогоріч не зафіксували жодного випадку укусу кліщами людей, утім медики радять оглядати тіло після прогулянок у тінистих листяних лісах, на луках, пасовищах, паркових зонах та скверах міст.

Найбільш простим та надійним засобом профілактики захворювання іксодовим кліщовим бореліозом є заходи, направлені проти нападу кліщів – застосування репелентів і використання засобів індивідуального захисту.

В місцях, де можлива наявність великої кількості кліщів, необхідно триматись середини стежки, одягати довгі штани, сорочку із довгими рукавами та капелюх.

Необхідно заправляти штани у шкарпетки та носити взуття без отворів для ступнів, одяг має бути із довгими рукавами і щільно прилягаючим коміром. Кліщ легше помітити на світлій одежині.

Від кліща, зокрема, необхідно застосовувати спеціальні лосьйони такі як – «Дета», Ребофтал, аерозольні балони «Тайга», «Офф», «Екстрім», «Гардекс антикліщ» та подібні засоби. Ці репеленти на шкірі та одязі діють, але від них може спостерігатись і побічна дія, особливо у дітей.

Довідково

Про перші випадки захворювання людей на хворобу Лайма в Україні відомо з 1994-ого року, офіційна реєстрація недуги ведеться з 2000-ого. Основним переносником збудника є кліщі, а його носіями — дрібні ссавці та гризуни.

Кліщ своїм укусом, окрім неприємних відчуттів, може призвести до найрізноманітніших інфекційний хвороб, таких як – кліщовий енцефаліт, кліщовий поворотний тиф, туляремію та кліщовий бореліоз (хвороба Лайма, Лайм-бореліоз).

Потрапивши на тіло людині, кліщ найчастіше присмоктується в районі голови, шиї, паху, живота та інших ділянок тіла. Кліщ знаходиться там 10 днів, він збільшується до розміру квасолі, набуває коричневого або червоного кольору. Часто тіло кліща сприймають за бородавку, або пухлину. Кліщ кусає безболісно, оскільки разом зі слиною він вводить до тіла анестезуючу речовину, та тільки через декілька годин викликає відчуття болю.

Кліщ разом зі слиною може передавати збудник бореліозу (борелія). На шкірі у ділянці присмоктування може виникнути почервоніння. Через місце присмоктування з током лімфи і крові збудник потрапляє до внутрішніх органів, суглобів, центральної нервової системи, вражаючи їх. На початкових стадіях, хвороба Лайма характеризується появою «кліщової мігруючої еритеми» – почервоніння у вигляді кільця, яке з’являється на тілі людини і поступово зникає в одному місці, а потім в іншому. Також має місце інтоксикація (підвищена температура тіла, головний біль, слабкість), що досить часто помилково сприймають за гостру респіраторну вірусну інфекцію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus