USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Кліщі атакують: волинян застерігають берегтися від небезпечних кровопивць

19 Травня 2020 08:44
Волинянам слід бути вкрай обережними під час прогулянок у лісах чи парках, адже стартував сезон активності кліщів.

Нещодавно госпіталізували волинянина з підозрою на енцефаліт. Чоловіка вкусив кліщ під час прогулянки у лісі, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Як уточнила директорка Волинського обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Янко, перший випадок кліщового енцефаліту підтверджений у мешканця Ратнівського району, який перебував у лісовому масиві поблизу села Тур. Нині хворий перебуває на стаціонарному лікуванні. Медики кажуть, що з ним все буде добре.

Нагадаємо, через аномально теплу зиму на Волині раніше, ніж зазвичай, почали розмножуватися кліщі. Як правило, весняний пік активності кліщів припадає на квітень-травень, однак цьогорічна погода – тепло і висока вологість – стала ідеальною для їхньої активності ще з початку весни.
Як відомо, кліщі є носіями багатьох хвороб, а саме енцефаліту та хвороби Лайма. Кліматичні умови на Волині є сприятливими для розповсюдження цих паразитів. У Ратнівському районі існує осередок вірусного кліщового енцефаліту, трохи менше – у Камінь- Каширському та Ківерцівському районах.

Читати ще: Комаха може стати причиною смерті. Як захиститися від нападу кліщів

Від початку квітня до першої половини травня по медичну допомогу через укуси кліщів звернулося майже 60 людей, зокрема 18 дітей.

«Це системне захворювання, достатньо складне. Якщо вчасно не виявити, неправильно витягти кліща, коли попадуть борелії в організм, може розвиватися вкрай небезпечне захворювання», – пояснює Наталія Янко.

«Тому обов’язково потрібно піти до лікаря, аби не роздавити кліща, щоб акуратно він був знятий з тіла. Звичайно, краще принести його нам на дослідження і провести курс лікування вчасно», – додає фахівець.

Читати ще: Небезпечні кровопивці: як волинянам уберегтися від кліщів

З початку епідсезону у Волинському обласному лабораторному центрі дослідили 28 кліщів, у 12 випадках виявили борелії – бактерії, які є збудниками бореліозу або хвороби Лайма.
Варто зауважити, що у Волинському обласному лабораторному центрі можна здати експрес-тест на виявлення збудника хвороби Лайма в кліщах. Якщо ж можливості швидко доправити комаху на дослідження немає, то зберігати її можна у холодильнику, але не довше двох діб за температури від +4 до –8 ℃.

Читати ще: Обережно – кліщі! Поради волинських експертів

Медики застерігають волинян бути обачними, коли планують відпочинок на природі, та обов’язково дотримуватися основних заходів профілактики. Після прогулянки у лісі чи парку неодмінно слід струсити одяг та ретельно оглянути всі відкриті ділянки тіла.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Маруся Показати IP 19 Травня 2020 09:01
А чого би не зробити карантин? Смертність від кліщів приблизно така ж, як і від корони.)
Лучанин Показати IP 19 Травня 2020 10:11
Гарні поради, проте куди звертатися таки незрозуміло. Невже не можна було написати адресу, телефон, до кого звертатися щоб кліщику медогляд пройти? Волинський обласний лабораторний центр ні про що не говорить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus