USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ми це бачили: операція на відкритому серці. ФОТО. ВІДЕО

6 Березня 2013 13:30
Як роблять операції на серці, ЕКГ, томограми, стрес-тести, як працює реанімація та рентгенхірургічний блок кардіологічного центру Волинської обласної лікарні - все це ми бачили на власні очі і пропонуємо подивитися вам. «Волинські новини» запрошують вас на віртуальну екскурсію!

Однією з найважливіших проблем в наш час є збільшення кардіологічних захворювань. Найбільш поширені хвороби серця значно «помолодшали».

Уже давно не є новиною те, що у Волинській області хвороба серця - це основна причина смертності серед чоловіків і жінок. Від таких захворювань помирає більше волинян, ніж від усіх видів раку разом узятих.



За даними обласної клінічної лікарні щороку на Волині майже 3000 людей страждають від гострого коронарного синдрому. Лише за останній рік зафіксували близько 900 випадків інфаркту міокарда, 2000 – нестабільної стенокардії. Мозковий інсульт уразив близько 3100 волинян.

За словами керівника кардіоцентру Волинської обласної клінічної лікарні Сергія Саламатіна, найчастіше хворі потрапляють до медичного закладу з ішемічною хворобою серця. Це захворювання, пов’язані з ураженням серцевих судин та відкладанням атеросклеротичних бляшок, що порушують кровопостачання серця (стенокардія, інфаркт міокарда, серцева недостатність).

На другому місці – гіпертонічна хвороба. Більшість пацієнтів, у яких діагностували цю недугу, лікуються амбулаторно, втім у випадках з ускладненнями – у лікарні.




Кардіоцентр обласної лікарні - це декілька клінічних відділень: інвазивної кардіології, де проводять хірургічні маніпуляції за малоінвазивними методиками, без розтину та операцій на відкритому серці (коронарографія, стентування коронарних артерій); відділення електрофізіологічних досліджень серця, в якому займаються лікуванням порушення серцевого ритму і провідності; кардіохірургія – де проводяться великі кардіохірургічні операції з зупинкою кровообігу, шунтуванням артерій, протезуванням клапанів серця.

Також функціонує діагностичне відділення, в яке входить рентгенопераційний блок з агіографічною установкою, комп’ютерний томограф, кабінети для проведення ультразвукового обстеження серця та стрес-тестів, клінікодіагностична лабораторія.





Реанімація, або палати інтенсивної терапії – окрема структура. Певна кількість ліжок цього відділення теж входить до складу кардіоцентру. Пацієнт, який потребує інтенсивного лікування, з інфарктом міокарда або з іншою гострою невідкладною патологією, поступає на так зване «інтенсивне ліжко». У реанімації знаходиться близько 2-3 діб, а після поліпшення стану здоров`я його переводять в інше відділення.



Так зване «навантаження на одне ліжко» у кардіоцентрі - близько 35 людей у рік. Загалом щороку у кардіологічному відділенні лікується близько 1200 пацієнтів (всього є 30 ліжок), в кардіохірургії – приблизно 1000.

Все починається з консультації кардіолога



На прийомі у кардіолога - 55-річний волинянин Сергій. Скаржиться на дискомфорт і пекучий біль у грудях при фізичному навантаженні.



«Ви приймаєте ліки? Якщо лікування не допомагатиме, то запропонуємо вам зробити коронарографію. А поки - УЗД серця та стрес-навантаження. Це дасть змогу поставити точний діагноз і оцінити стан організму», - консультує хворого Сергій Саламатін.



Первинні методи діагностики

Зазвичай, перевірка починається із звичайної електрокардіограми серця, або ЕКГ. Це один з основних методів діагностики, що дозволяє відобразити графічно електричні явища, які відбуваються у серцевому м’язі під час його скорочення. Такий метод діагностики проводять у електрофізіологічній лабораторії.







Електорофізіологічна лабораторія - це кабінет, в якому займаються хворими з порушеннями ритму серця. Також тут проводять діагностику обладнання, що імплантують хворим з порушеннями ритму серця, зокрема, електрокардіостимуляторів. Хворий, у серце якого вживлений цей пристрій, повинен періодично оглядатися у лікаря, який стежить, як працює пристрій, чи потрібна заміна батарейки.




У кабінеті працює сучасний електрокардіограф, на якому можна робити кардіограму з автоматичним визначенням показників.

ВІДЕО: ЕКГ

Кардіограма - це обстеження, яке роблять усім. Принцип – реєстрація електричних потенціалів пацієнта. За допомогою ЕКГ виявляють порушення ритму та патологічні зміни у серці.




У складніших випадках лікарі роблять електрокардіограму за методом Холтера. Це процедура електрокардіограми, яку впродовж 24 годин знімають у пацієнта. Для її проведення використовують невеликий апарат, який пацієнт носить на спеціальному ремені. Через добу дані з апарату вилучають і розшифровують на комп'ютері.




ВІДЕО: Холтер-тест

Навантажувальні проби під контролем ЕКГ

«Коли є підозри на ішемічну хворобу серця, ми робимо стрес-тест, або тредміл-тест», - розповідає лікар-кардіолог Андрій Зубрицький.

Стрес-тест – це проведення електрокардіографічного дослідження під час фізичного навантаження на спеціальній біговій доріжці (тредмілі). Ця процедура - один з основних методів діагностики ішемічної хвороби серця, уражень коронарних судин. Саме тут триває відбір хворих для коронарографії (діагностична процедура, яка дає змогу дослідити стан коронарних артерій).

ВІДЕО: Стрес-тест

Цей метод діагностики чимось нагадує заняття в тренажерній залі. На пристрої змінюється швидкість і кут навантаження. Якщо хворий не справляється з навантаженням, то його направляють на подальшу діагностику.

Варто зазначити, що тредміл призначають не всім. Якщо у хворого є важкі порушення серцевого ритму та провідності, а також важка патологія серцевих клапанів, процедуру робити не можна. Основними протипоказами до стрес-тесту є інфаркт міокарда та нестабільна стенокардія.





УЗД серця

Одним з головних етапів під час встановлення діагнозу є УЗД серця (ехокардіоскопія за допомогою ультразвукового сканеру серця).









«За результатами одного обстеження діагноз не ставиться. Робиться лише заключення. Тобто, описується структура серця: стан м`язу, клапани, аорти серця. Перевіряється, наскільки м`яз та клапани функціонально здатні. Потім на основі цього обстеження та електрокардіограми лікар-кардіолог виставляє клінічний діагноз», - ділиться досвідом лікар кабінету ехокардіоскопії Микола Литвин.

ВІДЕО: УЗД серця

Рентген органів грудної клітки

Велике значення у визначенні природи болю у серці має рентген органів грудної клітки. Для того, щоб зробити діагностику за таким методом, необхідно звернутися в кабінет цифрового рентгендіагностичного комплексу. Завідувач рентген-відділення Ігор Видиборець каже, що обстеження займає лічені секунди і абсолютно безболісне:

«Як тільки ми зробили знімок, одразу бачимо зображення, яке піддається обробці (його можна зробити світлішим, темнішим). Отож лікарі миттєво отримують результати. Це зображення ми записуємо на диск. Також можемо передавати по інтернет-мережі для того, щоб отримати консультацію колег, які працюють в інших закладах. Діагностика серцевої патології допомагає лікарям-кардіологам зрозуміти природу хвороби в даного пацієнта, який до нас прийшов: чи є в нього взагалі патологія, і якщо є, то яка».

ВІДЕО: Рентген серця

Іноді буває так, що люди скаржаться на біль у серці, однак виявляється, що причиною цих відчуттів є захворювання хребта. Тому для кардіологів дуже важливо обстежувати і хребет, щоб визначити природу болю.







Томографія

Важливе значення у проведенні діагностики серцево-судинних захворювань має комп’ютерна томографія. Хворого обстежують на сучасному томографі «Aquillion 6 Toshiba» (апарат робить 16 сканів за 1 поворот труби).





«В даний момент ми обстежуємо хворого на предмет патології органів грудної клітки та черевної порожнини. У пацієнта виявлено легеневу патологію. При обстеженні органів грудної клітки велику увагу звертаємо на патологію камер і крупних судин: висхідної низхідної та дуги аорти. Якщо спостерігаємо зміни в аорті, то застосовуємо контрасти посилення, для цього використовуємо інжектор та високодисперсні контрастні речовини», - коментує процедуру лікар-рентгенолог кабінету комп’ютерної томографії Віктор Кобзар.

ВІДЕО: Томографія

Кабінет інформації рентгенхірургічного операційного блоку

У центрі інформації рентгенхірургічного операційного блоку проводиться коронарографія. Це значно складніший, у порівнянні з попередніми, метод діагностики. Увесь процес триває під місцевою анестезією, тож больових відчуттів у пацієнта бути не повинно. Коронарографія - діагностична процедура, завдяки якій досліджують стан коронарних артерій. Під час процедури спеціальний катетер (тонка трубочка) через прокол у шкірі вставляють в артерію на руці чи нозі, і під контролем рентгенівських променів проводять до коронарних артерій. Потім через катетер у артерію вводять рентгеноконтрастну речовину, яка разом із кров’ю просувається судиною. Цей процес записують на відеоплівку, або у пам'ять комп’ютера.







«Коронарографія (коронарна вентрикулографія) – діагностична маніпуляція, що використовується для пацієнтів з стабільною чи нестабільною стенокардією напруги. Також вона застосовується при гострих інфарктах міокарда (проводиться коронарографія з наступною імплантацією коронарного стента)», - розповідає Олександр Шарук, завідувач відділення інвазивної кардіології Волинської обласної клінічної лікарні. – «Якщо звернути увагу на монітор, то можна помітити, що пацієнт має звуження на 80% в проксимальному відділі. Як далі бути? Швидше за все пацієнту буде імплантовано коронарний стент. Це значно покращить якість його життя».

Операційний блок

У випадках, коли без серйозного хірургічного втручання не обійтись, хворому роблять операцію. Одразу згадуються кадри з фільмів, де лікарі у повній тиші та з серйозними обличчями оперують пацієнта. Насправді ж, атмосфера в операційній не настільки офіційна, як очікувалось: тихенько грає музика, лікарі спокійно розмовляють між собою.

«Ми робимо протезування аортального клапану на зупиненому серці. При цьому використовується апарат штучного кровообігу з одноразовою системою (теплообмінник, коронарна планка, основні насоси, один з яких виконує функцію серця, а інший – функцію легень). Ми зараз на основному етапі операції. Це апарат німецького виробництва, після використання викидається на утилізацію», - коментує процес лікар-анестезіолог Віктор Олексюк.

ВІДЕО: Операційна











У 2012 році в обласній клінічній лікарні провели 870 втручань на серці. Серед них 477 коронографій, 70 стентувань, 132 операції із застосуванням штучного кругообігу. Також встановили 103 кардіостимулятори.

ВІДЕО: Коронографія (ангіограф)

Реанімація

Після операційного блоку хворі декілька днів перебувають у реанімації. У відділення анестезіології з палатами інтенсивної терапії потрапляють хворі загального профілю. Всього у відділенні 12 ліжок.

«Більшість хворих післяопераційні, а це близько 70% пацієнтів на рік. Сюди потрапляють люди після серйозного оперативного втручання з кардіохірургії, нейрохірургії, судинної хірургії», - розповідає завідувач віділення анестезіології з палатами інтенсивної терапії Павло Гащишин.

ВІДЕО: Реанімація










На запитання «ВН», чи можна рідним відвідувати хворих в реанімації, лікар відповів: «Обов’язково, ми навіть хочемо, щоб рідні відвідували хворих. Звісно, відбувається це згідно дозволу і коли ми не виконуємо певних маніпуляцій, тобто в залежності від стану здоров`я пацієнта».

Біля кожного ліжка - монітори стеження за пацієнтами (кардіомонітори). Вони потрібні для того, щоб стежити за станом здоров`я хворих.



Також в реанімації є власний УЗД-апарат, що дозволяє обстежувати хворих на місці.



«Без здоров’я і мудрість незавидна, і мистецтво бліде, і сила в’яне, і багатство без користі, і слово без сили», - так сказав давньогрецький анатом і хірург Герофіл. І, попри те, що сучасна медицина на високому рівні, у лікарню краще не потрапляти.

Бережіть власне здоров’я, адже «немає друга, подібного здоров’ю, немає ворога, подібного хворобі».



Підготувала Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Знайка Показати IP 6 Березня 2013 13:38
супер!
Знаючий Показати IP 6 Березня 2013 13:39
Круто! Сам би хотів там побувати і те все побачити. Прямо тобі "Доктор хаус". Не знав що на Волині така просунута медицина
Один з небагатьох Показати IP 6 Березня 2013 14:11
Молодець Вікторія! Дуже круто все описано! а медицина в нас дійсно просунута)
Саша Показати IP 6 Березня 2013 14:24
Весела в хірурга шапочка на тих фото де йде операція, така вся в квіточки, ніби в стилі хіппі))
пацієнт Показати IP 6 Березня 2013 15:05
і все просто "безкоштовно".тільки й встигай заповнювати навязливі заяви про внесення ну просто "маленьких" внесків на благодійні рахунки лікарні.а ні то лікуйся вдома.
Вася до пацієнт Показати IP 7 Березня 2013 09:01
Краще коли є можливість вижити, хоч навіть і за гроші. Гірше, коли гроші є але навіщо вони в домовині?
Вдячна Показати IP 6 Березня 2013 17:29
Лікарям і медперсоналу цього відділення честь і хвала!!!Вони справжні ПРОФІ.Мій чоловік в минулому році там побував.Чому про Судуса не згадали в публікації?Це ЛІКАР!!!
Знаюча до Вдячна Показати IP 6 Березня 2013 20:19
Судуса ,на превеликий жаль, звільнили.........
Misteria до Вдячна Показати IP 6 Березня 2013 21:54
Напишемо і про Судуса, всьому свій час)
Пацієнту Показати IP 7 Березня 2013 00:33
А ви думаєтеобслуговування та ремонт, плівки для таких вартісних апаратів копійки коштують чи лікар за свою зарплату має купувати? Хоч і вартісне обстеження, зате можна точно переконатись є пухлина чи немає. Бо сотні людей мруть від того, що хтось десь щось не додвився
Рафаэлло Показати IP 7 Березня 2013 13:02
Круто!
Пацієнт 2 Показати IP 11 Березня 2013 11:34
Дійсно, керівництво клініки провело велику роботу. Персонал навчений та доброзичливий. Це найкраще, що є на Волині по лікуванню серця. Хай Вам всім щастить. Будьте здорові. Працюйте з тим самим надхненням та створюйте все нові та нові відділення, центри... А ми будемо Вам безмежно вдячні.
Свободу Попугаям! Показати IP 22 Березня 2013 22:35
Огого! Вот это да.. Реально какой-то доктор Хаус. Супер тема! Желаю и дальше продолжать в том же духе - не сухие скучные новости, а реально интересная статья.
ЛЮДМИЛА Показати IP 25 Листопада 2015 17:29
Сама медик,.але не знала, що в Луцьку такий крутий кардіоцентр. Молодці!
Оксана Показати IP 22 Січня 2016 16:33
Дайте ваш номер телефону,щоб записатись на коронографію!!!
Яна Показати IP 6 Травня 2016 18:54
Це лікарня✌ може із новими апаратами але надіятись на допомогу у і правильний діагноз не варто перевірила на собі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus