USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Що знають лучани про органічну їжу? ВІДЕО

15 Лютого 2013 15:58
Чи дотримуються лучани здорового харчування, це з’ясовували «ВН» під час опитування про органічну їжу.

Лучани або не мають змоги вживати органічну їжу, або ж взагалі не знають, що таке біо-продукція, це показало опитування читачів «ВН».

Щоб дізнатися про ситуацію зі здоровим харчуванням у Луцьку, «ВН» спочатку опитали відвідувачів сайту.

За його результатами, з`ясувалося, що люди або не мають змоги вживати органічну їжу, або ж взагалі не знають, що таке біо-продукція. В опитуванні взяло участь більше півтисячі лучан, близько 50 відсотків(48.69%) з них намагається дотримуватись здорового харчування, але констатують, що це важко. Так, вартість органічного харчування часто в декілька разів більша, ніж ціни на звичайні продукти. Це зумовлено тим, що органічне виробництво є досить затратним. Майже 4 відсотки (3.92%) опитуваних змушені вживати екологічну їжу у зв’язку зі станом здоров’я.

36.93% респондентів взагалі не знає, що таке органічна їжа, що свідчить про низький рівень зацікавленості чи відсутність інформації. І лише 10,46% учасників опитування відповіли, що вживають екологічні продукти.

Органічна продукція (еко, біо, органік) – це продукція, що виготовляється згідно з певною системою стандартів. Зокрема, ці продукти не містять генетично модифікованих організмів (ГМО), хімічно синтезованих консервантів, ароматизаторів, барвників, стабілізаторів, загусників тощо. Цю інформацію можна знайти в мережі Інтернет, зокрема на сайті Федерації органічного руху України.

При органічному виробництві категорично забороняється використовувати мінеральні добрива синтетичного походження. Так, захист рослин здійснюють переважно за допомогою препаратів натурального походження. Виробництво еко-продукції має бути без використання таких шкідливих технологій як обробка фенолами і ПАР, ультразвукова чи радіаційна обробка, атомне розщеплення, хімічна консервація тощо. А сировина сільськогосподарського походження в жодному разі не повинна вирощуватись поблизу промислових центрів.

Європа почала відмовлятися від вирощених на «хімії» продуктів ще наприкінці 90-их років минулого століття. В моду ввійшли смачні і корисні «біо» продукти, які виготовляються та вирощуються згідно з безпечними для людини та навколишнього середовища способами.

Про ситуацію з екологічною продукцією у Луцьку кореспондент «ВН» розмовляв з Наталією Масальовою, маркетологом магазину органічної продукції в Луцьку.

Наскільки органічна продукція популярна в Україні та в Луцьку зокрема?

В Україну мода на органічні продукти прийшла з Америки та Західної Європи. Ще 6-7 року тому для українців це була екзотика, а вже в 2009 році ринок органічних продуктів збільшився вдвічі.
Сітка продажу органічних продуктів будувалась, здебільшого, як торгівля через інтернет-магазини. У великих містах створені невеличкі спеціалізовані магазини. Популярність споживання органічних продуктів актуальна в більшості для мешканців мегаполісів, для людей , в яких немає можливості вживати свіжі овочі та фрукти з власного городу. Велика кількість інформації через ЗМІ про шкоду сучасних технологій у виробництві продуктів харчування також підживлює інтерес до натуральних продуктів.

Не так давно органічні продукти почали з’являтися і в Луцьку, в основному це крупи, борошно вітчизняного виробництва. Цікавість до органіки виникає у людей, які часто подорожують, цей інтерес привезений з-за кордону. Крім того, загальна мода на здоровий спосіб життя також охопила й органічні продукти.

Все більше вітчизняних виробників почали повертатися в сторону натуральності та органічності у виробництві продуктів харчування. Надіємося, що найближчим часом продуктів без пестицидів, барвників, консервантів, ГМО стане більше, та і ціна на них стане доступнішою.
Але не зважаючи на різницю в ціні на органічну продукцію, наше здоров’я коштує дорожче.

Які перспективи розвитку органічної продукції у нашому місті?

На сьогодні інтерес людей до органіки тільки зростає, це тенденція загальносвітова. На мою думку, перспективи розвитку ринку органічних продуктів у нашому місті залежать від розвитку національних та регіональних виробників органічних продуктів. Чим більше буде з’являтися українських органічних продуктів, тим більше потреб людей вони зможуть задовільнити, адже на сьогодні в Україні немає вітчизняних органічних макаронів, цукерок, печива, вина, тощо, недостатня кількість м’яса, молока, різних видів олії тощо. Також, звичайно, за законами конкуренції чим більше буде органічної продукції, тим дешевшою буде її ціна, тим більшому колу людей вона буде доступною.

Коли почала «входити у моду» органічна продукція?

Останнє століття сільське господарство світу розвивалося дуже прогресивно, активно використовувалися досягнення генетики, хімії, машинобудування. Весь світ боровся з голодом. Але вже в той час існувала течія, що була проти такого прогресу. Ще в 1920 році австрійським філософом була розроблена концепція біодинамічного сільського господарства, основними засадами якого було збереження природного балансу: здорові тварини вимагали в харчуванні здорових рослин, здорові рослини залежали від здорового грунту, а здоровий грунт - від здорових тварин.

Після війни у багатьох країнах світу створювалися організації, що вимагали повернення до природних методів землеробства без використання хімії.
Вже в 1950-ті роки з’явилися перші наукові роботи, автори яких доказали факт наявності негативного впливу хімікатів на здоров’я людей та екологічну обстановку .
В 1980-х створюються перші мережі магазинів, що торгують виключно органічними продуктами. Тоді ж з’явилися поняття «органічна косметика», «органічний текстиль», «органічні іграшки» та ін. Цей процес співпав з рядом суттєвих екологічних криз , що заставили держави та населення замислитися про майбутнє Землі. Органічне сільське господарство стало одним з способів збереження навколишнього середовища.
Вже з початку 1990-их популярність органічних продуктів у всьому цивілізованому світі почала стрімко зростати.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
анонімус Показати IP 15 Лютого 2013 16:20
органік? ні, не чули - все з власного горОду
Іван Козолуп Показати IP 15 Лютого 2013 21:39
Аграрній області не загрожує зникнення простої "дєрєвєнскої" їжі, яку журналісти в ролику називають органічною. Питання браку органічної їжі актуальне виключно для розвинутих країн ЄС, США, Японії і т.д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus