USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Після зараження ВІЛ-інфекція можна «дрімати» 10 років

30 Листопада 2013 09:47
На Волині побільшало людей, які добровільно перевіряються свій ВІЛ-статус. Щодня в центрі по боротьбі з ВІЛ-СНІДом здають аналізи 40-45 людей. Про це Волинським Новинам розповіла лікар-інфекціоніст центру Ірина Шмиговська.

«Первинний результат імуноферментного аналізу відомий вже не наступний день, - розповідає Ірина Василівна. – Якщо після нього виникає підозра, через місяць робимо повторний аналіз, а згодом контрольну перевірку – специфічний аналіз імунний блод».

Виявити ВІЛ відразу після інфікування скринінговий метод не може. Вірус знаходиться у так званому сплячому стані, цей період затишшя називається імунологічний вікном. Він може тривати від 3 місяців до 10 років і більше. У період імунологічного вікна імуноферментний аналіз крові буде негативний.

Позитивним результат покаже тільки аналіз ПЦР, але сьогодні держава забезпечує такими аналізами тільки людей, які знаходяться на обліку в центрі СНІДу.

«Коли є фактори ризику – незахищений статевий акт, контакт з кров’ю, вживання наркотиків, треба стежити за реакціями організму. Перші симптоми гострої інфекції ВІЛ нагадують перебіг ГРВІ, - розказує лікар-інфекціоніст. – У гострий період, коли вірус недавно потрапив в організм, помітна висипка (червоні плями по всьому тілу), що швидко з’являється і так само швидко проходить. Підвищується температура, відмічається грипоподібний стан».

Загалом ВІЛ-інфекція триває у 4 етапи, кожна з яких має свої клінічні прояви. Ірина Шмиговська розповіла, які симптоми захворювання на різних стадіях.

Перша стадія ВІЛ-інфекції, як правило, має асимптоматичний перебіг. Нема ніяких клінічних проявів, хворий не відчуває якихось змін. У деяких випадках у першій стадії можливе збільшення лімфатичних вузлів більше одного сантиметра в трьох і більше анатомічних ділянках. Вузли можуть бути болючими.

Друга стадія: зниження ваги на 5%, хронічний синусит, ГРВІ 3-4 рази у рік, грибкове ураження нігтів, себорейний дерматит, герпетичне ураження шкіри по ходу нервів (на черевній ділянці, на спині, на грудній клітці).

Третя стадія: важкі бактеріальні пневмонії два-три рази у рік з важким, атиповим, перебігом, втрата 5-10% маси тіла, кандидозне ураження слизових оболонок.

Четверта стадія: легеневий та позалегеневий туберкульоз, токсоплазмоз, цитомегаловірусна інфекція, синдром виснаження (втрата 10% маси тіла і більше), діарея, яка триває більше місяця, герпетичне ураження слизових, в основному губ, яке триває більше місяця навіть при лікуванні, часті рецидиви.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus