USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Річка на Волині – одна з найзабрудненіших в Україні

29 Липня 2013 08:44
Топ-5 найбрудніших річок України визначили дослідники Національної геофізичної обсерваторії, здійснивши аналіз українських річок. Найбільш забрудненими вважаються Сіверський Донець, Західний Буг, Дністер, а також притоки і водосховища Дніпра, інформує «Відомості».

Наприклад, у Західному Бузі вміст азоту перевищує гранично допустиму концентрацію у 15 разів, а важких металів – у 8 разів. У притоках Дністра – Тисмениці, Опірі, Лімниці, Бистриці Надвірнянській – сполук марганцю більше за норму в 29 разів, а міді – у 41.
Крім того, в дніпровських водосховищах – Київському, Каховському, Кременчуцькому та Дніпродзержинському – обидва ці елементи подекуди перевищують норму вже у 80 разів. У притоках же Дніпра – Прип’яті, Тетереві, Ірпені, Десні та інших – вміст заліза, марганцю і міді перевищує норму в деяких випадках в 18, 57 і 40 разів відповідно.
У зв’язку з цим медики попереджають, що купання в такій воді може спричинити хвороби шкіри, а її тривале вживання в їжу навіть після очищення на водоканалах – ураження центральної нервової та серцево-судинної систем, а також кишково-шлункового тракту.
Дослідники констатують, що брудні річки зустрічаються по всій Україні, навіть на заході та півдні, екологія яких лише на перший погляд бездоганна.
Заступник директора з моніторингу та техніки Центральної геофізичної обсерваторії Леонід Табачний зазначив, що в кожному регіоні свої джерела забруднення. У Центральній Україні, де протікає Дніпро – це мінеральні добрива, що масово використовуються в сільському господарстві, Сіверський Донець гублять нафтохімічні комбінати і шахти, а Західний Буг – каналізаційні стоки.
«Чистих річок в Україні немає», – упевнений директор Інституту колоїдної хімії та хімії води Національної Академії наук України Владислав Гончарук.
Неорганічне сміття, особливо пластиковий посуд і будівельні відходи, експерти називають потужною хімічною зброєю. У процесі їхнього розкладу утворюється фільтрат, що потрапляє у підземні водоносні горизонти, а звідти через ґрунтові води – у поверхневі. Загалом у 2011 році в річки, озера і водосховища було скинуто понад 7 мільярдів 700 тисяч кубометрів різних відходів, з яких очищених було трохи більше половини.
Того року у річки та озера потрапили гігантські порції сульфатів, хлоридів, нітритів, фосфатів, зокрема понад 400 тисяч тонн нафтопродуктів, яких вистачило б для тривалої роботи великої мережі бензозаправок. Причому з цих же водойм жителі країни отримують близько 70% питної води.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
небайдужа Показати IP 29 Липня 2013 14:51
Ось вам і відповідь чому так мруть українці ---вода + іжа
900 Показати IP 29 Липня 2013 17:35
А сама брудна фінустанова України - Луцький"ЗАХІДІНКОМБАНК", який вкрав у своїх вкладників 340 млн.грн.,які пішли в кишеню ПР.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus