USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Семінар для приватних лікарів – у Луцьку

22 Вересня 2013 11:15
Під час семінару для суб’єктів господарювання у сфері приватної медицини приватних лікарів консультували представники державних установ.

Семінар для приватних лікарів та закладів охорони здоров’я на тему «Державний контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сфері приватної медицини» відбувся 21 вересня у Луцьку.

У ньому взяли участь представники Управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації, Головного управління держсанепідемслужби в області та Інспекції з питань захисту прав споживачів Волині. Завідувач сектору адміністративних послуг Головного управління держсанепідслужби у Волинській області Андрій Кусій розповів про аспекти здійснення перевірок лікувальних закладів працівниками СЕС та процедури отримання ліцензії.

Він розповів, що суб’єкти господарювання, які надають медичні послуги, незалежно від форми власності, поділяються, згідно з постановою кабміну, на три ступені ризику. Перший, високий ступінь ризику – перевірки здійснюються раз на рік – це навчальні заклади, ВНЗ, які надають стаціонарну допомогу населенню та в яких чисельність працівників перевищує 500 осіб. Другий, середній ступінь – заклади, що надають амбулаторну медичну допомогу з чисельністю працівників від 50 до 500 осіб - планові заходи державного контролю здійснюють раз на три роки. Третій ступінь, низький – перевірки здійснюють раз на п’ять років.

Планові перевірки в більшості закладів приватної медицини здійснюються один раз на 3-5 років. Це робиться для того, щоб зменшити тиск на суб’єкти господарювання.

Процедура отримання ліцензії для закладу приватної медицини

Для того, щоб отримати ліцензію на провадження медичної практики, сьогодні необхідно отримати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Згідно з законодавством це належить до позапланових перевірок. Їх здійснюють згідно з заявою суб’єкта господарювання.
Кожному суб’єкту господарювання відповідно до місця його реєстрації потрібно звертатися у територіальний орган СЕС. Для того, щоб отримати висновок санітарно-епідеміологічної експертизи потрібно здійснити позапланову перевірку на предмет дотримання санітарно-епідеміологічних вимог. Після звернення в СЕС видають акти санітарно-епідеміологічного обстеження. Окрім цього, здійснюються лабораторні дослідження. Їх можна здійснити в установах СЕС (лабораторних центрах) та інших акредитованих лабораторіях. Надання такої послуги, як видача висновку державної санепідекспертизи, належить до адміністративних послуг, які надаються винятково через ЦНАП.
Зараз ЦНАП, що знаходиться у Луцьку, є єдиною такою установою в області. Вартість послуги, як наголосив Андрій Кусій, не може перевищувати 200 гривень. Є встановлений перелік питань та документів, які потрібно надати для отримання висновку держсанепідекспертизи.
З пакетом документів слід звернутися в ЦНАП – потрібні акт санітарно-епідеміологічного обстеження, результати лабораторних досліджень, копія документу про освіту, копія документу про підвищення кваліфікації, витяг зі свідоцтва про реєстрацію підприємницької діяльності, підтвердження оренди, або власності приміщення.
Андрій Кусій наголосив, що сьогодні здійснення медичної практики в приміщеннях установ та організацій, які не мають статусу медичного закладу, заборонено. Орендувати приміщення, які не є медичними для здійснення медичної практики, категорично заборонено. Є випадки, коли власники мають нежитлове приміщення. В такому разі повинна бути здійснена процедура зміни цільового (функціонального у випадках оренди) призначення приміщення.

Ліцензія є безстроковою, висновок держсанепідекспертизи діє протягом п’яти років, вносити зміни у нього неможливо, він має статус захищеного бланку. Після напрацювання установою певної кількості років той самий висновок служить підставою для акредитації установи.

Заходи державного нагляду і контролю здійснюються також згідно зі скаргами громадян, в тому числі дорученням правоохоронних органів, зверненням громадських організацій. Таку позапланову перевірку, відповідно до закону, можуть здійснити органи СЕС тільки отримавши спеціальний дозвіл голови служби. Підставою для отримання такого дозволу є наявність звернення, скарги та розпорядження прокурора. Спеціалісти отримують направлення та наказ на проведення перевірки, де чітко вказано, стосовно якого приводу здійснюється перевірка. В наказі вказується точна дата початку та закінчення перевірки.

Як зазначив завідувач сектору адміністративних послуг Головного управління держсанепідслужби у Волинській області, є маленькі юридичні колізії під час отримання ліцензії, які призводять до великих проблем – наприклад, помилка в правильності заповнення заяв в дозвільний центр. Заява повинна бути заповнена так, як зроблений витяг зі свідоцтва про реєстрацію підприємницької діяльності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus