USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Рак виліковний»: у Волинському диспансері досліджуватимуть усі онкопатології

4 Лютого 2014 18:42
Для діагностики та лікування пацієнтів Волинського обласного онкологічного диспансеру використовуватимуть найновіший на Волині комп’ютерний томограф та сучасний лінійний прискорювач. Наразі в Україні діють 10 таких лінійних прискорювачів. У диспансері досліджуватимуть усі можливі онкопатології.

Про це повідомили під час прес-конференції управління охорони здоров’я облдержадміністрації, присвяченої Всесвітньому дню боротьби проти раку 4 лютого.

Як розповів начальник управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк, протягом місяця лінійний прискорювач введуть в експлуатацію. Оскільки пристрій складний, значний час займає процес монтажу та налаштування.

Вартість обладнання становить 16,5 мільйона гривень. Комп’ютерний томограф фірми «Siemens» та лінійний прискорювач фірми «Varion» придбали за кошти Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» по програмі «Рак виліковний» в рамках державно-приватного партнерства. Комп’ютерний томограф ввели в експлуатацію у листопаді 2013 року, наразі його використовують для діагностики онкологічної патології та надалі використовуватимуть для планування опромінення на лінійному прискорювачі. Приміщення під комп’ютерний томограф та лінійний прискорювач спорудили за кошти місцевого бюджету.



«Приблизно 70% всіх хворих проходять через відділення променевої терапії, значна частина їх лікується амбулаторно. Найсучасніше слово у променевій терапії – встановлення лінійного прискорювача та комп’ютерного томографа для планування та діагностики. Приблизно через півтора місяці плануємо взяти першого пацієнта на повноцінну програму лікування на лінійному прискорювачі. Спочатку хворий йде на комп’ютерний томограф, визначається поле опромінення, щоб не пошкоджувати оточуючі тканини. Після цього пацієнт йде на опромінення», - розповіла завідувач відділення променевої терапії Жанна Старомінська.

У відділенні працюють 60 чоловік, серед яких - 10 лікарів та три інженери.

З її слів, програма лікування на прискорювачі значно відрізняється від програми лікування на старих гамма-апаратах. Нині у відділенні працює гамма-апарат 1979 року випуску, який пропускає до 80-100 пацієнтів щодня. Тепер основний потік пацієнтів піде на лінійний прискорювач. Пристрій зможе приймати 20 осіб протягом чотиригодинної зміни. Таким чином, протягом восьми годин через лінійний прискорювач можуть пройти 40 хворих. Процедура опромінення триває приблизно хвилину, до 15 хвилин займає укладка хворого – його потрібно покласти так, як на комп’ютерному томографі. За допомогою пристрою можна лікувати хворих із будь-якою патологією. Перевага нового пристрою полягає в тому, що поле опромінення можна обрати будь-якої конфігурації, а не лише прямокутне, як у старих гамма-апаратах.



«Моє завдання – підтримання роботи лінійного прискорювача в належному стані та складання планів опромінення. Лікар отримує томограму, він обмальовує пухлину та дає нам завдання визначити, як її потрібно опромінити так, щоб найкраще була опромінена пухлина і найменше – критичні органи», - розповів інженер-радіолог Ігор Перепелиця.



Двадцятизрізовий комп’ютерний томограф призначений для обстеження хворих та для планування хворих на лінійний прискорювач. Стіл у ньому точно такий самий, як на лінійному прискорювачі, для того, щоб хворий був у тому ж самому положенні.

«Ми наносимо спеціальні мітки, і в такому ж положенні пацієнт знаходиться на лінійному прискорювачі. В середньому протягом зміни ми обстежуємо 6 осіб. Обстежуємо різні органи та системи – голова, шия, органи грудної клітки, черевної порожнини тощо. Використовуємо спеціальний ін’єктор для контрастування різних органів та систем, щоб з більшою точністю визначити, доброякісним чи злоякісним є новоутворення. Наразі за допомогою пристрою обстежили понад сто чоловік. Томограф найновіший в області, з найменшим променевим навантаженням», - розповіла лікар-рентгенолог Марія Родзь.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Цікаво? Показати IP 5 Лютого 2014 10:22
А пройти обстеження і опромінення на цьому апараті можна буде тільки "білим" людям? Бо іншим - зась. Або грошей на хабарі, або "знайомств" не вистачить.
яніна Показати IP 5 Лютого 2014 12:50
пройти можна всім КОМУ НЕОБХІДно. Але не приведи Вам Бог такої необхідності. І не треба спекулювати такими коментарями - як не вірите зайдіть в онкодиспансер і просто запитайте в тих людей яких там зустріните.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus