USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Онкозахворювання на Волині. СТАТИСТИКА

4 Лютого 2014 13:55
Показники із захворюваності на онкологічні патології на Волині кращі, ніж загальноукраїнські, проте поступаються країнам Західної Європи.

Про це йшлося під час прес-конференції управління охорони здоров’я облдержадміністрації, присвяченої Всесвітньому дню боротьби проти раку 4 лютого. «Рак – це не щось надзвичайно страшне, навіть за нашою статистикою, в області 60% людей, яким поставили діагноз «рак» живуть понад п’ять років, а за міжнародними стандартами, хворий, який протягом п’яти років не має рецидиву, вважається тим, хто видужав. Рак можна вилікувати, і запущені форми ішемічної хвороби серця - більша небезпека для життя та здоров’я, ніж онкологічні захворювання, але дуже вважлива вчасна діагностика. Основна наша мета – донести до людей, щоб вони не боялися цього захворювання, не ставилися байдуже до свого здоров’я та здоров’я близьких, частіше зверталися до фахівців», - зазначив начальник управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк.

З його слів, в структурі смертності онкологія займає друге місце, і це показник, на який можна вплинути багатьма речами, починаючи зі здорового способу життя і закінчуючи своєчасними обстеженнями. Статистика щодо онкозахворювань на Волині, як розповів Ігор Ващенюк, непогана на фоні загальноукраїнських показників, проте, порівняно із західними сусідами не така, як хотілося б.



Як розповів головний лікар обласного онкологічного диспансеру Орест Андрусенко, в цілому світі збільшується кількість випадків онкологічних захворювань. Протягом останніх двох років на Волині спостерігають стабілізацію захворюваності, це пояснюють тим, що здійснюють достатню профілактичну роботу. З його слів, щороку в області реєструють приблизно 280 випадків онкологічних патологій на 100 тисяч населення. З них 54-55% - 1-2 стадія (хворі, яким можна надати допомогу, менш травматичні оперативні втручання та кращі результати).

Під час профілактичних оглядів у 2013 році виявили 24,1% первинних хворих. Основна маса активно виявлених - хворі із раком шкіри, нижньої губи, молочної залози, шийки та тіла матки, меланоми. Навпаки, хворі з раком глотки, стравоходу, гортані, товстого кишківника, легень виявляються на профоглядах дуже рідко. Звертає на себе увагу висока летальність до року при цих онкологічних хворобах, котра коливається від 5% до 66,7% і більше. В порівнянні з минулими роками спостерігають стабілізацію показника ранньої діагностики, зниження занедбаних форм раку серед візуальних локалізацій, зниження дорічної летальності, ріст охоплення хворих спеціальним лікуванням, ріст онкоконтингентів та показника п’ятирічного виживання.

Протягом 2011-2013 років показник онкозахворюваності в області перебуває в межах 275-284 на 100 тисяч населення. В 1-2 стадії виявляють більше половини хворих, смертність від онкологічних захворювань не перевищує 135,5 на 100 тисяч населення.

Показник захворюваності населення області на онкологічну патологію протягом останнього року знизився на 1,5% і становить 275,2 на 100 тисяч населення (показник по Україні у 2012 році – 357,6 на 100 тисяч населення). Традиційно, захворюваність міського населення вища, ніж захворюваність сільського, і становить відповідно 305,6 та 242,7 на 100 тисяч населення. В 2013 році зареєстрували 22 випадки злоякісних новоутворень серед дітей до 17 років включно, захворюваність становить 9,4 на 100 тисяч дитячого населення.



В структурі онкологічних захворювань всього населення області перше місце займають новоутворення органів травлення – 23,1% (63,6 на 100 тисяч населення), друге – злоякісні новоутворення жіночих статевих органів – 12% (62,3 на 100 тисяч жіночого населення), третє – інші злоякісні новоутворення шкіри – 10,7% (29,4 на 100 тисяч населення), четверте – злоякісні новоутворення молочної залози – 9,7% (50,6 на 100 тисяч населення), п’яте - злоякісні новоутворення органів дихання – 9,6% (29,9 на 100 тисяч населення).

В структурі злоякісних новоутворень у чоловіків на першому місці рак передміхурової залози, на другому – рак трахеї, бронхів і легень, на третьому – рак шлунку. Жінки найчастіше хворіють на рак молочної залози, рак шкіри та репродуктивних органів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лікар Показати IP 4 Лютого 2014 16:29
Скоро в Луцьку за рахунок онкохворих встановлять пам'ятник бандері і всі хворі замість лікування будуть до нього прикладатись як до цілющої ікони.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus