USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волиньрада прийняла проект рішення про створення в області 8 госпітальних округів

3 Лютого 2017 17:59
Волинська обласна рада затвердила проект рішення і відповідне звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров`я України та народних депутатів України від Волинської області щодо утворення в області на державному рівні вісім госпітальних округів, а не три, як про це йшлося раніше.

Нагадаємо, під час сесії обласної ради 2 лютого декілька груп мітингувальників прибули на засідання. Серед іншого, волиняни просили створити не три госпітальні округи, а вісім: Луцький, Ковельський, Нововолинський, Камінь-Каширський, Володимир-Волинський, Любомльський, Маневицький та Ратнівський. Депутати підтримали відповідний проект рішення.

Автор проекту рішення, голова фракції УКРОП у Волиньраді Вячеслав Рубльов необхідність створення такої кількості медичних округів на Волині обґрунтував у додатку до Проекту.

Зокрема:

Міжвідомча робоча група, що діє при Волинській облдержадміністрації, внесла попередню пропозицію – створити в області три госпітальні округи: Луцький (з населенням у 488 тисяч осіб), Ковельський (376 тисяч осіб) і Нововолинський (177 тисяч осіб). Вважаємо, що цього вкрай недостатньо. Адже на Волині проживає велика кількість постраждалих від Чорнобильської катастрофи, в області зафіксована висока онкозахворюваність, тому позбавляти людей доступної і якісної медицини – це злочин.

На нашу думку, таке визначення госпітальних округів з обов’язковою наявністю в них передбаченої кількості осіб призведе до штучного укрупнення госпітальних округів без урахування специфіки і географічного розташування територій, транспортного сполучення, реального стану доріг тощо. Як результат – буде знівельована головна мотивація щодо їх утворення, а саме – забезпечення позитивного впливу на якість, своєчасність і доступність надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню. Крім того, незадовільний стан доріг до віддалених населених пунктів області та недостатнє транспортне сполучення між ними, особливо у зимовий період, ніяким чином не сприятимуть якісному та своєчасному медичному обслуговуванню жителів населених пунктів, віддалених від центрів госпітальних округів.

Вважаємо за необхідність утворити не три, а вісім госпітальних округів (додатково – Камінь-Каширський, Володимир-Волинський, Любомльський, Маневицький та Ратнівський), враховуючи такі чинники:

-географічне розташування населених пунктів Камінь-Каширського району, густота населення та динаміка природного приросту на цій території, відношення Камінь-Каширського, Любешівського районів до зони радіоактивного забруднення дозволяють жителям цих територій мати окремий госпітальний округ;

-на території міста Володимира-Волинського та однойменного району дислокується три військових частини: А1008, А2099, А4308, функціонує три прикордонних відділення, розгортається ракетно-зенітний полк. Територіально місто Володимир-Волинський знаходиться на перетині доріг державного значення: «Львів-Ковель-Брест», «Львів-Любомль-Брест», «Рівне-Луцьк-Устилуг». За 12 кілометрів від міста функціонує міжнародний перехід «Устилуг-Зосін» (пропускна здатність – 8 тис.осіб/ добу в обох напрямках);

-географічно Любомльський і Шацький райони межують з кордонами Республіки Польща та Республіки Білорусь. На їх території функціонує великий міжнародний пункт пропуску з Республіки Польща – Ягодин (за добу перетинає кордон близько 4 000 транспортних одиниць і понад 10 000 громадян різних держав), міжнародний пункт пропуску – Пулемець та міждержавний пункт пропуску з Республіки Білорусь – Піща (за добу переміщається близько 3 000 громадян). Територія обох районів є курортною зоною відпочинку з численними базами, турбазою, двома санаторіями (один з них – з чотирма реабілітаційними відділеннями), в яких за період літніх місяців та в міжсезоння оздоровлюється 200-250 тисяч осіб, у тому числі – іноземців.

Беручи до уваги зазначене вище і наше спільне прагнення створити належні умови для надання мешканцям області якісних медичних послуг, пропонуємо:

1. Розглянути можливість щодо створення у Волинській області восьми госпітальних округів: Луцький, Ковельський, Нововолинський, Камінь-Каширський, Любомльський, Володимир–Волинський, Маневицький та Ратнівський.

2. При прийнятті відповідного рішення врахувати досвід країн Європейського Союзу щодо надання медичних послуг в частині створення адміністративно-територіальних одиниць середнього рівня. Утворені госпітальні округи можуть слугувати базою для формування майбутніх укрупнених районів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сераховичі Показати IP 3 Лютого 2017 20:22
Прокинулись! Та чи не проспали?.. Усе якось вирішується через одне місце.
СКАЙ Показати IP 4 Лютого 2017 15:07
А ДЕ ГОРОХІВСЬКИЙ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus