USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У світі стає на одну хворобу менше

22 Травня 2020 23:09
Зона поширення сонної хвороби в Африці за останні два роки скоротилася до 200 тис. квадратних км, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Про це йдеться в публікації видання PLoS Neglected Tropical Diseases, передає Кореспондент.

При цьому число її нових носіїв вперше опустилося нижче позначки в тисячу осіб. Це стало можливим завдяки реалізації спеціальної програми ВООЗ з боротьби із сонною хворобою, розпочатої в 2012 році.

«Ми знаходимося в кроці від ліквідації епідемії сонної хвороби до кінця 2020 року. Коли ця мета буде вирішена, ми почнемо готуватися до вирішення наступного великого завдання – повного знищення її західноафриканської версії до 2030 року», – заявили в ВООЗ.

В рамках програми ВООЗ і її партнери діагностували і лікували вже заражених людей, стежили за районами, де живуть мухи цеце, знищували їх і розповідали африканцям про небезпеки, які несуть ці комахи і паразити, які переносяться ними.

За оцінками ВООЗ, такі країни, як Бенін, Буркіна-Фасо, Камерун, Кот-д’Івуар, Гана, Малі, Руанда і Того повністю ліквідували сонну хворобу на своїй території. Більше половини районів, в яких вона ще присутня, знаходяться в Демократичній республіці Конго.

При цьому випадки гострої форми сонної хвороби у всіх країнах Африки сьогодні нечисленні, тому найближчим часом ВООЗ має намір перенаправляти більшу частину ресурсів на боротьбу із західноафриканською версією цієї хвороби, що протікає в більш м’якій формі. Повністю ліквідувати її ВООЗ планує до 2030 року.

Сонна хвороба (африканський трипасономоз) є інфекційним захворюванням. Збудник цього смертельно небезпечного захворювання може потрапити в організм людини з укусом мухи цеце. А вона, в свою чергу, отримує інфекцію від хворих людей чи тварин, тим самим є переносником. Під час прогресування трипаносомозу може виникати збентеження, млявість і значна сонливість. Без лікування люди з трипаносомозом зазвичай потрапляють у кому і гинуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus