USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Відкриття у Луцьку: центральна оперативна диспетчерська. ФОТО

22 Жовтня 2013 18:40
Центральну оперативну диспетчерську КЗ «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» відкрили у Луцьку.

Урочисте відкриття, у якому взяли участь представники обласної влади, відбулося 22 жовтня.

Приміщення розташоване на базі колишньої Луцької станції швидкої медичної допомоги. Будівельні роботи на суму 3 мільйони 100 тисяч гривень виконали за кошти обласного бюджету.



Проект реконструкції передбачив облаштування оперативно-диспетчерського залу, приміщень для оперативних працівників, серверної кімнати. На першому поверсі розташоване приміщення для чергового медреєстратора, їдальня, гардероб, санітарні кімнати, також тут розташоване «серце» ОДС – серверна.
На другому поверсі облаштували зал на 9 робочих місць диспетчерів, кімнату старшого лікаря, навчальну кімнату, приміщення для іншого оперативного персоналу та адміністраторів. В приміщенні побудована структурована кабельна система, система відеоспостереження та система контролю доступу. На кожному робочому місці диспетчера встановлений комп’ютер, що дозволяє відслідковувати місце перебування бригад. Крім того, диспетчерську обладнали радіозв’язком з довжиною хвилі 41,8 мГц, який забезпечує зв'язок з 15 бригадами трьох відділень Центру. Загалом на ці цілі з обласного бюджету виділили ще 511 тисяч гривень. Наразі, в ЦОД працюють п’ять диспетчерів, які приймають дзвінки за номером 103 з Луцька, Луцького та Рожищенського районів, а з листопада прийматимуть виклики і з Локачинського району. Ще один працівник відслідковує рух бригад по решті території області.

Центральну оперативну диспетчерську обладнали аварійною дизель-генераторною установкою.

«Сьогодні є фільтрація викликів – швидка виїжджає безпосередньо на важкі випадки – інсульти, інфаркти, ДТП. Немає таких викликів, як колись, коли викликали просто зробити якогось укольчика, це для нас краще та краще для населення», - розповів лікар реанімаційної бригади Олексій Федоряченко.

«Мені вдвічі приємно бути тут сьогодні, тому що я протягом семи років очолював цей заклад – Луцьку станцію швидкої медичної допомоги, я мріяв про такі умови - про таких працівників та про технології, які зараз ми почали впроваджувати. Сьогодні ми поставили своє обладнання, яке дозволяє мати контроль над машинами, приймати телефонні виклики лише тут, поступово відбудеться перехід до централізації - всі виклики надходитимуть в одне місце», - повідомив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк.



Він розповів, що найбільшою проблемою екстреної медичної допомоги є транспорт, який повинен повністю оновитися протягом двох років. Нові автомобілі купують не лише за кошти держбюджету, а й за позабюджетні кошти. Перші автомобілі за державні кошти повинні надійти ще до нового року. Нині більша частина автомобілів, які використовує швидка, потребує заміни.

«Це потрібно для людей, для хворих. Ми досягли нормативів - у нас 98% доїздів у міській місцевості вкладаються у 10 хвилин і 93% доїздів у сільській місцевості вкладаються у 20 хвилин. У системі працюють 105 автомобілів, всі вони обладнані GPS-навігаторами. Система вже працює, кількість та ефективність викликів аналізують. За всіма цими справами є врятовані життя – вчасно довезені люди, вчасно зроблені процедури, окрім іншого, всі швидкі виїжджають з повним комплектом медикаментів першої необхідності, а у цілому ряді районів є лікарські бригади, укомплектовані тромболітиком. Кількість викликів в області зменшилася на 27%, тому що швидка зараз їздить виключно на виклики. Оплата праці для бригад спеціальна, тому водієві та фельдшеру швидкої не потрібно жалкувати над тим, що не можна списати бензин чи якусь запчастину», - розповів голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук.




Перерізавши символічну червону стрічку, головний лікар Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олег Куц продемонстрував приміщення сучасної центрально-оперативної диспетчерської.














Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Луцьк Показати IP 23 Жовтня 2013 09:33
Натуральна показуха.Стільки грошенят відмили, а який це толк для нас простих, а ніякий. Ще б навчили цих горе-хабарників лікарів з людьми поводитись нормально, а не приїжджати з скривленими рожами і невдоволенням.Хай Бог боронить їх визивати
ЛуцькУ до Луцьк Показати IP 23 Жовтня 2013 13:47
Дремота і ненза!!! Гарну справу зробили, а до когось як "Луцьк", маразм завітав, то скористайтесь швиденько -103 наберіть!:)
Вася до Луцьк Показати IP 24 Жовтня 2013 22:33
Хай Бог боронить тебе їх викликати тобто тобі здоров'я. І дай Боже їм здоров'я спасати таких, як ти ... (підбери собі сам). Таким як ти що не зроби повидло гі..ом здається
Борцю із "натуральною показухою" Показати IP 23 Жовтня 2013 10:05
Цікава у Вас позиція, шановний. Викличте будь-яку службу (міліцію, надзвичайників, газовиків) без особливої потреби. Впевнений що більшість із них приїдуть на протязі 10 хвилин, зрадіють хибному виклику та заохотять Вас вчиняти так і надалі. А лікарі, бачте, в нас чомусь завжди всім винні...
Марія Показати IP 23 Жовтня 2013 10:26
Волинянам сподобалось

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus