USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинянам розповіли про симптоми зараження ВІЛ-інфекцією

29 Листопада 2017 17:48
Більшість ВІЛ-інфікованих в області фіксують на 3-4 стадії захворювання, коли ті потрапляють до лікарень.

Про це йшлося під час прес-конференції до всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 29 листопада у Луцьку.

Медики розповіли про рівень поширення ВІЛ-інфекції на Волині та симптоми, які проявляються у ВІЛ-інфікованих.

Зі слів головного лікаря комунального закладу «Волинський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» Олени Макаренко, в Україні епідемія СНІДу розпочалася у 1995 році. Тоді ВІЛ-інфекцію почали фіксувати серед ін’єкційних наркоманів. На Волині вперше її зафіксували у березні 1996 року. Нині Волинь лишається лідером серед вісьмох західноукраїнських областей за кількістю ВІЛ-позитивних осіб на 100 тисяч населення.
В Україні високим лишається рівень захворюваності на ВІЛ – за станом на початок року в державі проживали 238 тисяч ВІЛ-інфікованих. За увесь період епідемії в країні померли 44 тисячі осіб.

На Волині лідерами за рівнем поширення ВІЛ-інфекції є Нововолинськ, Луцьк, Володимир-Волинський, Іваничівський, Ковельський та Ківерцівський райони. В останні роки підвищився рівень поширення ВІЛ у Любомльському та Шацькому районах.

Також поступово вирівнюється відмінність між поширенням ВІЛ серед сільського та міського населення. Якщо у 2000 році переважав ін’єкційний шлях поширення інфекції, то тепер ВІЛ-інфекція розповсюджується переважно статевим шляхом. Серед інфікованих реєструють тих, хто не належить до груп ризику.
На антиретровірусній терапії в області перебуває 1201 особа, зокрема 43 дитини. Про це повідомила заступник головного лікаря комунального закладу «Волинський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом» Наталія Орлецька.

Вона розповіла, що ВІЛ-інфекція має чотири стадії, перша з яких – без симптомів. Людина тижнями навіть не здогадується про те, що стала інфікованою. Майже 50% інфікованих виявляють на 3-4 стадії, коли вони потрапляють у лікарню з клінічними проявами. Серед клінічних проявів, які повинні насторожувати – бронхіти, що повторюються протягом 3-4 місяців. Здорова людина не повинна так часто хворіти цими захворюваннями. Часто виявляють кандидози, тобто, грибкові захворювання, стоматити, захворювання ротової порожнини, стравоходу.
ВІЛ-інфіковані хворіють на опортуністичні інфекції, тобто, ті інфекції, які не розвиваються в здоровому організмі. Це може бути пневмонія, що протікає по-іншому та потребує іншого лікування. Від пневмонії ВІЛ-інфіковані помирають дуже часто, через те, що їм неправильно призначили лікування (антибіотики не діють на пневмонію).

Іншою складною хворобою для ВІЛ-інфікованих є туберкульоз. Він у першу чергу проявляється на фоні ВІЛ-інфекції. Отже, перш за все проявляються захворювання, які діють на дихальні шляхи. Тому потрібно звертати увагу на гострі респіраторні вірусні інфекції, бронхіти, пневмонії, збільшення лімфовузлів – у таких випадках потрібно обстежуватися на наявність ВІЛ.

Серед осіб, які померли від СНІДу на Волині, майже половину становлять хворі на туберкульоз (23 особи з 44 померлих).

Попри те, що вилікувати ВІЛ-інфекцію наразі неможливо, антиретровірусна терапія дозволяє жити протягом довгих років повноцінним життям. Так,в області є людина, якої виявили ВІЛ-інфекцію у 1998 році, антиретовірусну терапію чоловік став приймати з 2006 року і нині дожив до поважного віку.

Нагадаємо, в області ВІЛ-інфекція стала частіше поширюватися під час гомосексуальних контактів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus