USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Волинські медики переконують, що сім’ю треба планувати свідомо

28 Червня 2016 18:20
Усвідомлене ставлення до планування зачаття – запорука народження здорових та бажаних дітей, переконані у Центрі планування сім’ї та репродукції людини (Луцьк, проспект Відродження, 30), що розташований у Волинському обласному дитячому територіальному медичному об’єднанні. Організація знана на Волині, сюди приїздять із різних районів області, звертаються жінки та чоловіки. Є тут навіть кабінет психолога, уролога-андролога, ультразвукової діагностики та генетика.

До лікарів Центру приходять сотні молодих пар, які планують вагітність, хочуть уникнути небажаного зачаття, або ж отримати інформацію про безпечні сексуальні стосунки. Центр працює передусім для профілактики захворювань і зміцнення здоров’я молоді, пояснює його керівник Світлана Поліщук на сторінках щотижневика Волинські Новини (№ 21).

– Служба покликана допомогти сім’ям народити стільки дітей, скільки вони бажають. При цьому зберегти здоров’я мам і малят, – каже лікар.

Планування сім’ї – це і визначення оптимального інтервалу між пологами, і запобігання небажаним вагітностям, і підготовка організму мами й тата до здорового батьківства.

За спостереженням медика, молоді люди потребують інформації про планування вагітності та свого статевого життя. Оскільки щороку підростає нове покоління, то й є потреба регулярно доносити інформацію про репродуктивне здоров’я. На жаль, доволі часто сексуальному вихованню дітей батьки не приділяють належної уваги. Тому й виникають непередбачувані ситуації, а діти більше довіряються в інтимних темах вчителям, аніж власним матерям. Або й узагалі шукають відповіді у всесвітній мережі.

– Молодь багато інформації черпає з інтернету, та не вся вона структурована і достовірна. Наприклад, аби вберегтися від небажаної вагітності, дівчата за порадами з мережі або подружок часто використовують разові гормональні контрацептиви для невідкладної контрацепції, які не показані в їхньому віці. Неконтрольований прийом таких пігулок може призвести до порушення стану здоров’я. Як наслідок, виникають гормональні збої. На превеликий жаль, такі таблетки продаються у нас в аптеках як цукерки, без рецепта. Такого у світі ніде немає, – розповідає Світлана Іванівна.

Одним із результативних методів донесення інформації, що його практикує Центр, є проведення відкритих лекцій або семінарів у навчальних закладах чи трудових колективах. Часто після такого інформування молодь адресує свої конкретизовані запитання або безпосередньо лікарям вже у Центрі, або ж пише їх на сайт установи чи в спеціальні скриньки. Такий діалог вчить усвідомлено підходити як до методів контрацепції, так і в подальшому до бажаних вагітностей.

Сфера запитань, яка турбує молодь, різноманітна – від безпеки сексуальних стосунків, настання непланової вагітності до планування батьківства.

Лікар каже, що вчасне інформування, а ще й практична допомога молодим людям, дозволяють уникнути захворювань чи переривання вагітностей. Наприклад, протягом 2005-2011 років діяв проект «Разом до здоров’я», що його допомагало реалізувати Агентство США з міжнародного розвитку. Окрім просвітницької складової, в рамках виконання гранту безплатно розповсюджували засоби контрацепції. Як наслідок, показник абортів в області знизився на 30%.

Медик розповідає, що в сучасному житті жінки нерідко в першу чергу приділяють увагу своїй кар’єрі, розвиваються як професіонали, а потім вже задумуються про материнство. У таких випадках вагітність має бути планованою. Зі слів Світлани Іванівни, найліпший варіант, якщо жінка вперше стає мамою у 25-32 роки. А ось інтервал між вагітностями має складати не менш як два-три роки. Таким чином вдасться і належну увагу приділити дітям, і адаптуватися матері для народження наступного малюка у сім’ї.

***

У 2016 році на Волині вперше за багато років статисти зафіксували від’ємний приріст населення. Причини цього – і економічні, і соціальні, і екологічні. Нині сім’ї не часто наважуються навіть на двох дітей. Тому так важливо, аби вагітність була бажана, а дитина – здорова й очікувана.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 28 Червня 2016 19:00
В іхній центр грощей треба а грошей!Відношення ужасне,все коштує багато,якісь бутилочкі треба без кінця купляти Потім вже немає за що планувати
луцьк до Анонім Показати IP 29 Червня 2016 09:18
да мали таку неприємність стикнутися з цим центром ціни захмарні а результат ніякий приходиш з конкретною проблемою а лікують так би мовити далеко не те кароче розводять та десятки тисяч гривень. це повний жах і калічення а не центр планування сімї(((
як цікаво Показати IP 29 Червня 2016 09:53
Сьогодні знов розміщуйте цю статтю, бо ж не всі ще прочитали, який центр є в Луцьку!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus