USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.85
  • PLN 9.80 9.95

З кам’яного віку в сучасне суспільство. Нова техніка в онкодиспансері

30 Січня 2014 18:52
Лінійний прискорювач в обласному онкологічному диспансері запрацює в кінці лютого чи на початку березня вже цього року. Про це розповів головний лікар медичної установи Орест Андрусенко під час огляду монтажно-налагоджувальних робіт, повідомили у прес-службі облдержадміністрації.

Комп’ютерний томограф та лінійний прискорювач в онкодиспасер був закуплений завдяки державно-благодійному співфінансуванню і вартував 16,5 мільйона гривень. Орест Андрусенко повідомив, що монтаж лінійного прискорювача зараз знаходиться на фінальній стадії: відбувається з’єднання всіх систем, які забезпечують процес опромінення хворих. «До єдиної мережі підключають комп’ютерний томограф, дозиметрію, планування процедур та лінійний прискорювач. Для того, щоб проводити опромінення хворих, ще необхідно відпрацювати формування пучка лазера. Зараз над цим працюють спеціалісти зі Швейцарії, Німеччини та України», - каже лікар.

Поряд з іноземними фахівцями працюють й волиняни. Ще вчорашні студенти, а нині професійні інженери-радіологи зарекомендували себе з найкращої сторони. Їх наполегливість та фаховість відзначають медики. Один з них, Денис Самуйло, під враженнями розповів: «Спершу думав, що будемо майструвати великий шатл, на якому кудись полетимо. Потім, коли розібрали усі схеми, то зрозуміли, що й до чого». Каже, іноземні колеги у всьому допомагають та передають свої знання та вміння.

Медик із 22-річним стажем, завідувач відділення променевої терапії Волинського обласного онкологічного диспансеру Жанна Старомінська, не приховує радості: «З цією технікою ми переносимось з кам’яного віку в сучасне суспільство». Розповідає, що перед тим, як направити хворого на лінійний прискорювач, йому необхідно обстежитись та спланувати дозування променевої терапії на комп’ютерному томографі. Цей сучасний апарат фірми «Siemens» дає змогу обстежувати хворих на різні передпухлинні та пухлинні захворювання, а також виявляє їх точне розташування. «Ми можемо проводити діагностику хворих будь-якої ваги та зросту. Комп’ютерні томографи старішої комплектації не давали такої можливості і ми обстежували лише пацієнтів вагою до 100 кілограмів. Тепер робимо знімок, він контурується лікарем та передається фізикам на уточнення. Фахівці визначають план лікування, дозують силу опромінення на чітко визначену точку враження хворобою, щоб не пошкодити здорові клітини організму людини», - розповідає Жанна Старомінська.

На лінійному прискорювачі в основному лікуватимуть хворих з пухлинами головного мозку, прямої кишки, сечового міхура, простати та молочної залози.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
завжди вдячний Показати IP 30 Січня 2014 19:33
Орест Петрович Андрусенко - ЛІКАР від Бога, ЛЮДИНА щирого серця, справжній патріот нашої Держави. Більше б таких лікарів. Низько вклоняюсь і дякую Вам, докторе. Хай Господь посилає Вам і Вашій родині многих благих літ.
приєднуюсь Показати IP 16 Вересня 2014 12:15
Абсолютна ПРАВДА. Повністю приєднуюсь. Волині повезло, що має такого ЛІКАРЯ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus