USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Чорнобилі живуть самосели, енергетики і... коти. ФОТО

16 Травня 2011 15:48
Місто, назва якого відома цілому світові, нині продовжує жити – у колишньому райцентрі Чорнобиль Київської області сьогодні мешкає близько півтисячі людей.

Репортер "ВН" взяв участь у подорожі в Зону Відчуження разом із переселенцями та ліквідаторами, які нині мешкають на Волині. Організував поїздку 9 травня обласний осередок товариства «Спілка Чорнобиль»

Виявляється, у місті, окрім самоселів, мешкають здебільшого люди, котрі обслуговують Чорнобильську АЕС та «Зону Відчуження».

Ті, хто колись жив у теперішній 30-кілометровій «зоні відчуження» навколо ЧАЕС, приїздять сюди на екскурсії.



Місто нині є адміністративним центром управління Чорнобильської зони відчуження – в ньому знаходиться Державний департамент Адміністрація Зони Відчуження та Зони Безумовного (Обов’язкового) Відселення.

В Чорнобилі дислокується рота охорони Міністерства внутрішніх справ, яка здійснює охорону території «зони відчуження», а також проводить нагляд за контрольно-пропускним режимом зони на дев’яти КПП.

Завдяки роботі міліції виявляються та фіксуються факти проникнення на територію зони відчуження екстремальних туристів з чорнобильського «сталкерства», а також осіб, що займаються мародерством.







Чорнобиль сьогодні не розвивається та не розбудовується, проте до 25-ї річниці катастрофи на ЧАЕС тут поклали нові дороги та почали зводити меморіал пам’яті, збудували музей.













Рівень радіації у Чорнобилі нижчий, ніж в українських містах-мільйонниках. Тут буяє зелень та ростуть дерева. Як і всюди, тут безтурботно бігають бездомні собаки та кішки.





Для «чорнобильців» тут навіть збудували православний храм – Свято-Іллінська церква є одним з найбільших відвідуваних місць у «зоні відчуження».

За тихим життям колись людного Чорнобиля спостерігає «вождь пролетаріату» Володимир Ленін – пам’ятник охайний та доглянутий.

Проте закинуті та напівзруйновані будинки, у яких колись вирувало життя, нагадують про найбільшу в історії атомної енергетики аварію – вибух четвертого реактора на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року.








Дивіться також на "ВН" фоторепортаж з мертвого міста Прип'ять .

Редакція "ВН" дякує фотоклубу "Спалах-АРТ" за можливість участі репортерів "ВН" у поїздці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus