USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Лучани «не проковтнули» Бруно Шульца? ФОТО

4 Листопада 2012 14:20
Дрогобицькі театрали показали лучанам виставу «N-kvartet/Orkestr iNspiraціЇ» за творчістю письменника Бруно Шульца.

Дійство відбулося 3 листопада у Луцькому районному будинку культури.

Нагадаємо, що гості з Дрогобича гостювали у театр-студії «Гармидер». Перед початком дійства керівник «Гармидеру» Руслана Порицька представила глядачам консула Республіки Польща у Луцьку Кшиштофа Савіцкі.



Оскільки посадовець підтримує джазові концерти та фестивалі у Луцьку, то він пожартував: «сьогодні не буде джазу класичного, буде – театральний джаз». Дипломат переконаний, що подібними заходами, обласний центр налагоджує співпрацю з іншими містами України.



До слова, завдяки підтримці Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку глядачам не довелося платити за вхід на виставу.



Упродовж усієї вистави присутні пильно спостерігали за грою акторів. Варто додати, що побачене на сцені викликало у них неоднозначні емоції – подив, нерозуміння, посмішку.



Як пояснила Руслана Порицька ця вистава тяжіє до театру абсурду, тож шукати в ній логіку розвитку подій - справа невдячна. «Те, що частина глядачів «не проковтнула» вистави теж закономірно, адже матеріал був не «розжований», як до того звикла луцька публіка». За словами керівника, у гру, яку запропонував «АЛЬТЕР», можна було або включитися тут і зараз або не отримати ніякого задоволення.



«Основна тема вистави - діалог мистецтва і митця. Хіба це підлягає логічному аналізу? Звідси, як на мене, і допустимість несприйняття вистави», - додає очільник «гармидерців».



21-річна глядачка Анна Шепелюк розповідає, що враження від вистави в неї – двоякі. «З однієї сторони я підтримую людей, які намагаються щось донести, творять мистецтво, хоча б намагаються творити мистецтво, адже без нього можна перетворитися на робота, а життя стане сірим і нецікавим. З іншого боку, на мою думку, у виставі не було якогось «стержня», головної думки, або я її просто не зрозуміла, чи не помітила... Здавалося, що в постановці головне «експериментальність». Так, подача була нестандартною, але, вважаю, що важливим елементом є, був і буде зміст», - мовила вона.



«Вистава була приурочена 120-літтю від дня народження Бруно Шульца. Можливо, мала знайомість із цим письменником і художником стала основною проблемою мого не до кінця розуміння постановки», - додала дівчина.



24-річний глядач Леонід Цюпка переконаний, що вистава розрахована на сильних глядачів, які раніше були на подібного роду спектаклях, які мають уяву та терпіння. «Вистава викликала в мені внутрішній конфлікт. Думаю, щоб реально її зрозуміти, потрібно бути знайомим з біографією та творами Бруно Шульца», - сказав він.

Насамкінець режисер і керівник «Гармидеру» додала, що студія планує продовжити співпрацю з театрами з інших міст. «Сподіваюся, що вдаватиметься знаходити можливості фінансові для творчого обміну», - підсумувала митець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Вася з Гнидави Показати IP 4 Листопада 2012 19:44
Мо` це були не речі тонкого галицького єврейського генія Бруно Шульца, а примітивізм галицьких маргіналів?
Васі з Гнідави до Вася з Гнидави Показати IP 5 Листопада 2012 00:10
Шульца там справді геть мало було, але про "примітивізм" та "маргіналів" - то занадто. Вистава дрогобичан дійсно "інспірована", але духом не Шульца, а драматургів-абсурдистів, як-от ранній Йонеско чи Беккет, а коли серед поляків, то радше Віткевича. А театр абсурду - річ слабко перетравлювана більшістю глядачів, не тільки луцьких. Мені сподобалось, хоч (повторю) від Шульца там навіть не сліди - сліди слідів залишились...
. Показати IP 5 Листопада 2012 14:20
до Подеревянского далеко
Король Літр до . Показати IP 5 Листопада 2012 14:47
+100500
Чеширский Кот до . Показати IP 5 Листопада 2012 15:45
"Пацаватая история" :))))))))))))))
володимир Показати IP 5 Листопада 2012 15:44
"Не розкидайте перла перед свиньми" якщо комусь не сподобалось то залиште свою думку при собі.. а ображати чужу працю не варто, створіть щось краще й тіштеся....
олег Показати IP 6 Листопада 2012 08:48
я був на спектаклі, чогось подібного до того в Луцьку не бачив, бачив обличчя людей після вистави, вони були просто не готові до цього, але це не означає, що театр поганий, просто у нас глядач звик до народного театру, і це правда. Те що нам запропонували інший театр, інша форма, і треба до цього рости, а не лаяти, бо не розумієш
Киця Показати IP 7 Листопада 2012 22:47
Може просто варто якось трохи наштовхнути глядача, про що думати, коли дивишся виставу. Пояснити, підвести, щоб глядач зростав

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus