USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Таємниці Всесвіту «очима» телескопа Хаббл. ФОТО

28 Серпня 2013 08:00
Побачити таємниці Всесвіту, які недоступні людському оку, дозволяє орбітальний телескоп «Хаббл». З його допомогою можна долати відстань у мільйони світлових років, спостерігати за далекими зірками та галактиками, туманностями та планетами.

До слова, пристрій, що є спільним проектом NASA та Європейського космічного агентства (ЄКА), існує уже більше 20-ти років. Телескоп назвали на честь американського астронома Едвіна Габбла. Він «кружляє» по навколоземні орбіті з 1990 року.

Пропонуємо переглянути «космічні» знімки з дивовижного телескопу, які науковці визнали найекслюзивнішими.

Фото туманності «Кінська голова», що розташована в сузір’ї Оріона на відстані 1500 світлових років від Землі.



Спіральна туманність NGC 5194, що знаходиться знаходиться на відстані близько 31 мільйона світлових років і належить маленькому сузір'ю Гончих Псів.



Квінтет Стефана. Це система галактик, що беруть участь у так званому "космічному танці", тобто то зближуються, то віддаляються одна від одної.



Спіральна галактика M33, що названа за іменем сузір'я, у якому знаходиться. Вона майже у чотири рази менша, ніж наша Галактика, Чумацький Шлях та галактика Андромеди. Цю галактику навіть можна побачити у якісний бінокль.



Галактика Андромеди - найближча до нашого Чумацького Шляху з гігантських галактик. Швидше за все, наша галактика виглядає приблизно так само, як і ця. Сотні мільярдів зірок, що складають галактику Андромеди, разом дають видиме дифузне світіння. Окремі зірки на зображенні є насправді зірками нашої Галактики, розташованими набагато ближче віддаленого об'єкта.



Туманність Лагуна, у якій можна знайти багато цікавих астрономічних об'єктів. Зокрема, яскраве розсіяне зоряне скупчення.



Туманність Котяче Око, яка є однією з найвідоміших туманностей. Вона відома своїми симетричними формами. Щоб показати величезне, але дуже слабке гало з газоподібної речовини, вчені додали фото додаткового забарвлення.



Невелике сузір'я Хамелеона, яке розташоване поблизу південного полюса Миру.



Туманність Sh2-136, де космічні пилові хмари, що слабо світяться відбитим зоряним світлом, ховаються на краю комплексу молекулярних хмар Ореол Цефея, віддаленого від нас на 1200 світлових років.



Крабовидна туманність, яка «народилась» після вибуху зірки у 1054 році нашої ери.



Міраж від гравітаційної лінзи, який передбачив Альберт Ейнштейн ще 70 років тому.



Зірка V838 Mon.З невідомих причин у січні 2002 року зовнішня оболонка зірки V838 Mon раптово розширилася, зробивши цю зірку найяскравішою в усьому Чумацькому Шляху. Потім вона також раптово стала слабкою. Астрономи раніше ніколи не бачили подібного спалаху.



Народження планет. З допомогою телескопа Хаббл вчені спробували з'ясувати, яким чином утворюються нові планети. Так, вони дослідили протягом тривалого часу Велику туманність Оріона, яку можна побачити й неозброєним оком. Вставки на цьому фото показують зоряні ясла, в яких, ймовірно, формуються нові планетні системи.



Зоряне скупчення R136. Тут знаходиться гігантське скупчення найбільших, гарячих і масивних серед усіх відомих нам зірок.



Галактика Срібний Долар, що знаходиться на відстані 10 мільйонів світлових років від нас.



Галактика M83. Одна з найближчих до нас спіральних галактик. З відстані, яке нас з нею поділяє, рівній 15 мільйонам світлових років, вона виглядає зовсім звичайною.



Туманність Кільце - газові хмари, які викидають зірки, схожі на Сонце, в кінці свого життя. Один з ранніх знімків Хаббла.



Стовп і джети в туманності Кіля - космічний газовий стовп, шириною в два світлових роки. Саму ж туманність видно у Південній кулі, віддалена вона від нас на 7500 світлових років.



Трироздільна туманність, що цілком дозволяє досліджувати космічні контрасти. Знаходиться у сузір'ї Стрільця.



Центавр А. Фантастична купа молодих блакитних зоряних скупчень, гігантські газові хмари що світяться і темні пилові прожилки оточують центральну область активної галактики Центавр А. Центавр A знаходиться близько від Землі, на відстані 10 мільйонів світлових років.



Туманність Метелик.



Наднова зірка, що спалахнула у 1994 році на околиці спіральної галактики.



Дві галактики, що зіштовхуються, зі з'єднаними спіральними рукавами. На фото зображено дві галактики, що зіштовхуються, зі з'єднаними спіральними рукавами. Вище і лівіше великої спіральної галактики можна побачити третю галактику, яка також, ймовірно, бере участь у взаємодії. До речі, вчені довели, що зіткнення і злиття галактик - не рідкість.



Галактика Сомбреро, що нагадує капелюх.



M17, збільшене зображення. Утворення, що схожі на хвилі, сформувались під впливом зоряних вітрів та випромінювання.



Туманність IRAS 05437 +2502. У ній знаходиться яскрава дуга, причину виникнення якої ученим встановити так і не вдалося до сьогодення.



Підготувала Вікторія СЕМЕНЮК

За матеріалами NASA, Wikipedia, kosmos-x.net



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Агресивний коментатор Показати IP 28 Серпня 2013 20:01
Плагіат. Просто сюда запхнули інфу. ХА ХА

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus