USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Творчий вечір дев’яти письменників – у Луцьку. ФОТОРЕПОРТАЖ

6 Листопада 2013 09:00
Твори шести поетів та трьох прозаїків презентували у рамках проекту «З домашньої бібліотеки» у Луцьку.

Захід, організатором якого є Культурне об’єднання «100 Вт», відбувся 5 листопада у мистецькому клубі, що на вулиці Драгоманова, 1.

Суть проекту «З домашньої бібліотеки» полягає в тому, що люди, які люблять читати, презентують певну книгу – свою улюблену, друзів, колег, або власного авторства.

Проект спрямований на те, щоб книги доходили до аудиторії, особливо молодої. Організатори, Культурне об’єднання «100 Вт», прагнуть змінити тенденцію, за якої автор не може зустрітися з читачем. Під час минулої зустрічі презентували книги шести авторів.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПОЕТИ ТА ПЕРЕСІЧНІ ЧИТАЧІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ КНИГИ У ЛУЦЬКУ. ФОТО

Тоді ж голова видавничо-поліграфічного дому «Твердиня» Микола Мартинюк запропонував поекспериментувати. Днями видавництву виповнюється дев’ять років, отже він вирішив залучити до проекту письменників, які друкувалися у «Твердині».







Під час вечора можна було придбати різноманітні видання видавничо-поліграфічного дому та взяти участь у безпрограшній лотереї, вигравши одну з книг. Цього разу презентували твори дев’яти авторів – шести поетів та трьох прозаїків. Кожен мовець мав десять хвилин для того, щоб зачитати свій твір.

На початку заходу організатор Анна Єкименко попрохала присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять журналіста та депутата Луцької міської ради Андрія Калахана, людини з енциклопедичними знаннями, яка була великим поціновувачем книг.

Першим презентував свою книгу «Supraphon» Олександр Клименко. Він розповів, що у момент, коли книга сформувалася на концептуальному рівні, він, як професійний музикант, зрозумів, що вона повинна викликати асоціацію з вініловими платівками, на яких вчилося слухати, любити і розуміти музику багато людей. Книжка складається з новел та повісті «Пазл пазлів», її дизайн автор розробив самотужки. Новелу «Фрегат», яка ввійшла до антології українського оповідання, виданої в Чехії, письменник зачитав гостям заходу.





Наступною свою поезію читала єдина жінка серед авторів цього вечора Галина Яструбецька. Поетка розповіла, що прийшла в літературу Волині не надто рано та творить поза поколіннями. Авторка навела цитату Марка Аврелія «ніколи не буває рано, ніколи не буває пізно, завжди все трапляється вчасно». Галина Яструбецька розповіла, що книжки «приходять» до неї самі. У сучасному світі, де так багато штучного, замінників, симулякрів, авторка придивляється до того, що ще ворушиться, дихає, шелестить живе та розповідає те, що люди не завжди можуть і хочуть розповісти. Поетеса читала найсвіжіші вірші, написані впродовж останніх декількох днів.






Поет Ігор Павлюк розповів про те, що одна з його книг написана в співавторстві з Миколою Мартинюком («Хрестоматія української легальної преси Волині, Полісся, Холмщини та Підляшшя 1917-1939, 1941-1944 років»). Поет продекламував три вірші – з соціально-політичним контекстом, про кохання та вірш «просто про життя» з циклу «Скляна корчма». Митець пояснив, що зараз його ровесники настільки розгублені, що або в корчмі, або у церкві шукають спасіння. Поет зізнався, що, на щастя, з віком стає більше схильний до церкви.




Наступним твори на історичну тематику презентував журналіст та письменник Іван Корсак. Серед його книг – «Гетьманич Орлик», «Таємниця Святого Арсенія», «Імена твої, Україно», книги про Модеста Левицького, В’ячеслава Липинського, українських королів, луцького князя Ростислава Михайловича, який поріднився з багатьма європейськими династіями. Письменник переказав епізод з книги «Таємниця Святого Арсенія» про курйозний випадок з життя банкіра Судерланда, який знаходив у Європі гроші для коханців Катерини II.




Наступним читав свою поезію Володимир Місюра, який творить у різних стилях та експериментує. Автор працює заступником директора Луцького училища будівництва та архітектури, народжений у Торчині, мешкає у Луцьку з 1969 року. Першу книгу видав у 2005 році. Розпочав читання віршем на осінню тематику. Історична тематика також проходить через поезію автора, тому наступним твором, який він продекламував цього вечора, став вірш, написаний під враженнями від візиту міста Батурина. Митець зізнався, що найголовніше для нього – спіймати перший рядок вірша, немов жар-птицю, після чого народжується поезія. Він декламував вірші зі збірки «Небесний метроном» та книги перекладів «Коли поета переклав поет».







Наступного автора презентувала Анна Єкименко. Це знаний український поет Василь Слапчук, з чиєю творчістю вона знайомила публіку, прочитавши три вірші зі збірки інтимної лірики «Дванадцять ню».



Поезію власного авторства читав Микола Сидорчук. Автор працює у сільській школі впродовж декількох десятиліть, почав писати ще на початку 1970-их років. Чотири розділи його найновішої збірки «Спектральний аналіз» - це умовні чотири пори року. Поет читав вірші зі збірки «День народження дня», що лаконічністю та стилем подібні на японську поезію.



Наступний промовець Віктор Яручик розповів, що займався переважно наукою, і робить перші кроки як письменник. Він зачитав фрагмент одного зі своїх оповідань про вибір між раєм та пеклом. Автор побажав слухачам опинитися у своєму раю, де їм буде приємно та затишно.




Книгу Віктора Наумчика «Відро хмар», ілюстрації до якої виконав Микола Кумановський, презентувала Анна Єкименко.



Поет Петро Коробчук брав участь у проекті «З домашньої бібліотеки» вдруге. Слухачам запам’ятався його «трагічний» іронічний вірш про кролика. Цього разу він вирішив зосередити виступ на темі братів наших менших.







Останнім виступив Микола Мартинюк, який прочитав декілька власних віршів зі збірки «Світ за Брайлем». Читав він ті твори, які, на його думку, могли б тематично об’єднати все, що лунало цього вечора. Автор визнав, що полюбляє експериментувати зі словом. Розпочав читання із циклу «Бутафорська Україна». Один з віршів був присвячений соцмережам та віртуальному світу. Для проекту «Обмін книг», що діє у клубі, він презентував чималу кількість видань від «Твердині».





Наприкінці заходу на його гостей чекав сюрприз – святковий торт від Миколи Мартинюка.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus