USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку відбулася виставка текстильних ляльок. ФОТО

11 Листопада 2012 14:14
Майже два десятки зроблених власноруч текстильних ляльок показала світові луцька майстриня.

Перша виставка робіт рукодільниці Тетяни Романової відбулася у салоні-магазині «Вишиті ідеї» у Луцьку 10 листопада.

На виставці майстриня представила приблизно 20 текстильних ляльок, відомих під назвою класична «Тільда», та аксесуари. За словами Тетяни Романової, ті роботи, які вона експонує, ‒ результат 4-місячної праці. А загалом виготовленням Тільд вона займається уже три роки. «Чомусь з того часу як народився мій найменший син, мені захотілося трошки поміняти напрямок своєї роботи», ‒ ділиться мисткиня. Тож, побачивши одного разу класичну ляльку Тільду, вирішила спробувати й сама.

Як, певне, кожен майстер, Тетяна Романова намагається зробити кожну свою роботу неповторною. «Я завжди вношу в ляльку щось своє: міняю трошки обличчя, наряд, ‒ роблю не так, як дає саме авторка ті викройки», ‒ розповідає вона.

Пошиття ляльки ‒ кропітка робота, яка до того ж вимагає багато часу. «Кожна лялька робиться приблизно 2-3 дні. Є й такі, що робляться і до тижня», ‒ зазначає жінка. Говорячи про це, вона подякувала за підтримку і розуміння своєму чоловікові і рідним.

Тетяна Романова додала також, що виникають труднощі з пошуком тканини для іграшок. Окрім того, матеріали, з яких роблять класичну Тільду, ‒ дорогі. Невеличкий відрізок тканини 10 сантиметрів завширшки коштує приблизно 25 гривень. Через це майстрині, за її словами, доводиться шукати матеріали на різних сайтах, співпрацювати з майстрами з інших міст і робити сумісні покупки за кордоном.

«Найбільша проблема, певне, з матеріалом для наповнення. Це ‒ синтепон і силікон. Він має бути дуже якісний, тому що має рівно набиватися. І, разом з тим, він має бути безпечний, тому що ляльки ці дуже часто купують для діток», ‒ веде далі жінка.

Окрім виготовлення фігурки майбутньої іграшки, Тетяна Романова сама малює їй обличчя. А робить це вона акриловими фарбами. З її слів, ніколи раніше таким не займалася. Мовляв, з дитинства цікавилася технічними науками, та й освіту здобула відповідну. Тож, наразі майстриня відвідує художню школу, щоб навчитися краще володіти технікою розпису своїх маленьких творінь. А от із креативністю у жінки проблем не виникає: вона заздалегідь знає, якою має бути майбутня лялька.

Детальніше розповідаючи про свою експозицію, авторка зазначила, що так сталося і з вінтажною феєю ‒ першою роботою у колекції. «Я вже собі знала, що то треба фарбувати тканину, підбирати мереживо, атласну тасьму, тафту», ‒ каже Тетяна Романова.

До того ж, за її словами, щонайменше дві із експонованих ляльок стали портретними. Руда ‒ маленька копія героїні мультфільму «Безстрашна». А от лялечка, яка поряд, ‒ схожа на дівчину, фото якої в просторах Інтернету знайшла авторка. «Я постаралася зробити ляльки максимально наближеними до портрету людини», ‒ зазначає майстриня.

Окрім ляльок, Тетяна Романова виготовляє аксесуари. Так, на виставці вона презентувала ще й голківниці. Утім, займається мисткиня ще виготовленням різноманітних сумок та шкатулок. Більшість таких робіт майстриня не експонувала. Мовляв, наступного року планує зробити виставку лише аксесуарів.

Жінка займається не лише виготовленням текстильної ляльки: вона ще й навчає цьому мистецтву інших. Саме так і виникла ідея влаштувати виставку, ‒ розповіла власниця салону «Вишиті ідеї» Ольга Янчук. Мовляв, спочатку у салоні Тетяна Романова влаштувала майстер-клас, результати якого просто вражали. Тож, запропонувавши авторці текстильних ляльок експонувати свої роботи, отримала згоду.

«Люди дуже рідко мають можливість показати своє вміння світу. Я вважаю, що це дуже корисно для майстра. Це його надихає робити щось нове», ‒ переконана Ольга Янчук.

Власниця «Вишитих ідей» зазначила також, що ця виставка у магазині ‒ не перша. Так, тут уже експонували роботи однієї з місцевих майстринь, яка займається виготовленням ляльок-мотанок. «Ми в своєму салоні хочемо показати, що будь-які види рукоділля ‒ це дуже сучасно, модно і стильно. І насправді, вишивка і все інше ‒ це медитація по-українськи. Тільки так люди можуть відволіктися від того всього, що навантажує протягом дня», ‒ підсумувала Ольга Янчук.

І, напевно, однодумців у Ольги вистачає, адже на відкритті виставки Тетяни Романової зібралося багато людей, які привітали її із вдалим початком творчого шляху.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанка Показати IP 12 Листопада 2012 13:18
А де можна придбати ці тільди чи замовити? Вкажіть адресу чи телефон.
Таня до Лучанка Показати IP 12 Листопада 2012 13:27
В салоні рукоділля Вишиті Ідеї в ТЦ Гранд Волинь. Можна купити прямо з експозиції, а можна замовити персональну ляльку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus