USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Волинському краєзнавчому музею передадуть відреставрований скарб

21 Серпня 2013 10:44
Унікальний твір живопису першої половини ХVІ століття, котрий раніше намагалися незаконно перевезти через державний кордон України, передадуть на постійне відповідальне зберігання до Волинського краєзнавчого музею. Про це повідомили у прес-службі ВКМ.

22 серпня об 11-ій годині у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться урочиста акція, присвячена Дню Незалежності України. Управління Служби безпеки України у Волинській області на постійне відповідальне зберігання до музею передасть картину (портрет) першої половини ХVІ століття.

Ще 19 листопада 2012 року у засобах масової інформації з'явилося повідомлення про те, що 18 листопада 2012 року близько 20-ї години на міжнародному пункті пропуску «Ягодин» прикордонники спільно з працівниками митниці запобігли вивезенню з України картини – попередньо ХV століття.

Того ж дня, 19 листопада 2012 року картину (портрет) передали на експертизу до Волинського краєзнавчого музею. Попередньо визначили особу портретованого: ним виявився Йоганн ІV, князь Ангальту (Німеччина), з роду Ангальт-Цербстських; на звороті дошки – зображення родового герба. Датування портрета – перша половина ХVІ століття (після 1547 року).

Щоб уникнути помилок, - адже такі знахідки, а відтак надходження до музею трапляються раз на десятиліття, – експерти ВКМ рекомендували звернутися до Національного науково-дослідного реставраційного центру України, де провели хімічні та фізичні дослідження, описали знаки та позначки, зробили історіографічний опис. Експертний висновок науковців Центру підтвердив і доповнив такі висновки.

Отже, колекція живопису у фондах Волинського краєзнавчого музею доповниться оригінальним твором невідомого професійного художника Німеччини ХVІ століття (ми схиляємося до думки, що твір належить пензлю Лукаса Кранаха Старшого (1472-1553). Портретований – Йоганн Ангальт-Цербст (1504-1551), представник Асканії – князівського роду Німеччини, старший син принца Ернста Ангальт-Цербста (1451-1516) від шлюбу з Маргарет (1473-1530), дочкою герцога Генріха І з Мюнстенберга.

Працював у суді. Активно сприяв Реформації церкви 1535 року, разом з братами привів церкву до реальної влади. Мав шестеро дітей; дочка Маргарет померла у 6-річному віці (1541-1547). Її дитячий портрет бачимо з ладанкою на грудях портретованого. Це додаткова можливість датування портрета: він зроблений між 1547 і 1551 роком (рік смерті Йоганна ІV).

Після проведення реставраційних робіт, - адже твір високої мистецької вартості було штучно пошкоджено в процесі підготовки до переміщення через державний кордон України, – портрет ХVІ століття займе достойне місце в експозиції художнього відділу Волинського краєзнавчого музею.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus