USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Видали унікальний стародрук

20 Жовтня 2011 11:10
Волинська єпархія УПЦ здійснила факсимільне видання унікального манускрипту середини XIV століття - Луцького Євангелія.
Проект присвячений святкуванню 925-ї річниці міста обласного центру Волині, - пише УНІАН .
«Луцьке Євангеліє майже на 2 століття старше за Пересопницю. Його унікальність – в колориті української мови середини XIV ст. Також оригінальні 7 заставок і майже 400 мальованих заголовних літер – ініціалів. Факсимільна копія Луцького Євангелія відрізняється від оригіналу за розміром, копію зменшено на 5 відсотків», - розповів голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ протоієрей Валентин Марчук.
Посилаючись на дослідження фахівців, він додав, що манускрипт належить до пам’яток галицько-волинської книгописної школи, бо репрезентує графіку, орнаменти, особливості мови цієї школи. Місцем написання Євангелія вважається Спаський Красносільський монастир поблизу Луцька.
У факсимільній копії Луцького Євангелія збережено розмір текстів, сторінки відтворені в оригінальному вигляді, кольорі та об’ємі, окрім того збережені всі приписки.
Оригінальний примірник Луцького Євангелія нині знаходиться в Москві у фондах Російської державної бібліотеки.
Перший тираж Луцького Євангелія – одна тисяча примірників. Придбати факсимільне видання можна у Волинській єпархії УПЦ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
віктор володимирський Показати IP 20 Жовтня 2011 11:32
Отож треба аби обласна рада ставило питання перед Верховною радою України про повернення з Росії в Україну цієї писемно-мистецької унікальної памятки
Ms.Sophisticated Показати IP 20 Жовтня 2011 20:07
підтримую пана Віктора Володимирського

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus