USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Київський Євромайдан зсередини – погляд волинського патріота

13 Грудня 2013 14:47
«Перше, що вразило – велика кількість людей»,- каже волинський краєзнавець, історик, культурний діяч Сергій Годлевський.

На новому Євромайдані, куди почали з’їжджатися люди після побиття спецпризначенцями студентів, був і він. В інтерв’ю ІА Волинські Новини Сергій Годлевський розповів який насправді Євромайдан у Києві.
Якими були перші дні на Євромайдані?

Першу і другу ніч спав на підлозі, там усі сплять на підлозі в профспілках, бо кабінети не займають, потім я чергував, в палатці спав. Я був на вулиці Банковій біля Адміністрації Президента, де беркутівці били людей. Ті вигуки, які було чути з натовпу – мали нацистський характер. Була спеціально підготовлена провокація. Молодики розмовляли російською, лаялися, говорили за чисту націю тощо. З іншого боку, в першій шерензі, стояли юні міліціонери, на яких і полетіло каміння, а позаду був беркут. Я почув про штурм через півгодини, як пішов звідти. Коли виступали лідери опозиції, спочатку із імпровізованої трибуни з автомобіля, ще не було сцени, то казали: «Давайте перестанемо викрикувати провокативні гасла. Усе це неправильно. Ми говоримо, щось робимо – за це є відповідальність, тому діємо гуртом. А кожен, хто робить щось самостійно – не від організаторів.

Як функціонує Євромайдан?

Усе просто і організовано. Щодо їжі, я б не сказав, що хтось тут голодує, звісно, що і не розкошує. Були канапки, борщ і, головне, що багато п’ється гарячого: чаю, кави, компоту, настоянки на зіллях. Це необхідно для зігріву. В центрі столиці є декілька десятків таких пунктів, де працюють волонтери. Є на майдані і самоорганізовані служби: зовнішня і внутрішня охорони. Бо ж людей багато, появляються на майдані і випивші, ті, хто себе веде не адекватно, безхатченки. Велика кількість людей притягує такий деструктивний елемент, проте, служби охорони реагують на таке швидко – виводять з майдану.

Чим ці протести відрізняються від інших, які були в Україні?

Євромайдан характеризується агресивними настроями людей. У моєму житті це вже третій: перший – студентське голодування 1990 року
другий у 2004-му і цей.

Акції мають успіх, бо їх підтримали кияни. Без них результат був би, але точно не такий. Встав Київ, це і є його феномен, коли на відсотків 50-60 говорять російською мовою, але підтримують українське, голосують за націоналістів. Кияни приносять теплі речі, приймають на ночівлю, самі мерзнуть на майдані.

Звісно, багато і приїжджих. Люди, які туди їдуть – розуміють, що влада не так просто зміниться, не віддасть своє панівне становище. Однак, з іншого боку, ті, хто їде у Київ, не чекає, що так просто відбудуться зміни.

Сергій Годлевський знову поїхав у Київ на Євромайдан.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Гость Показати IP 13 Грудня 2013 15:42
В депутати його Херой.А там корито,бабало і життя чудове
Всезнайко Показати IP 13 Грудня 2013 15:59
коментар було видалено
Анонім Показати IP 13 Грудня 2013 16:04
особливо бомжі в захваті від того майданк,і покормлять і вдягнуть і спати вкладуть щей концерт пришиблених артистів покажуть,вони в Киїа вже зі всього заходу позїжалися,вірніше яйцкнюх з тягнибаксом позвозили.
БОГДАН Показати IP 14 Грудня 2013 14:46
Газета =Сегодня = опублікувала статтю, .в якій сказано ,що в приміщенні Київської адміністрації щодня гріється та обідає від 15 до 25 тис. чол. За день вони з*їдають 1000 літрів борщу, 500 літрів каші,600 кг ковбаси ,600 кг сиру, 400 кг сала,1.5 тони хліба, 200 банок консервації, 500 шт. консервів,30 ящиків канфет,1.5 тони овощів та фруктів. Розмови про те ,що майдан кормлять хлібосольні кияни ,відверта брехня.Майдан кормлять бізнесмени та олігархи ,що орієнтуються на опозицію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus