USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Президент Польщі про те, куди зайшла Україна. ІНТЕРВ’Ю

27 Грудня 2013 16:51
Президента Республіки Польща Броніслава Коморовскі розповів у своєму інтерв’ю для «Жечпосполитої» про результати політики Польщі стосовно України, - повідомляє «Волинська газета».

– Президент Віктор Янукович отримав від Путіна 15 мільярдів доларів і дешевший газ. Чи ваша політика, якав полягає в тому, аби не ізолювати, але робити ставку на Януковича, виявилася неправильною? Не підписано Угоди про асоціацію не на підставі боязні Євросоюзу, про що пан журився, але, власне, через рішення Президента Януковича.

– Звідки ця думка про ставку на Президента Януковича? Йдеться про всю Україну. Від початку 90-х років Польща конструктивно проводила східну політику, яка спирається на фундамент, що незалежна Україна належить до інтересів Польщі та Європи, а також потребує підтримки. Важливо нам було те, щоби цей напрямок був важливим насамперед для самих українців. Ця політика реалізовувалася всіма польськими президентами щодо всіх президентів незалежної України: Кучму, Ющенка, а наразі через Януковича, і вона принесла результати.

– Тільки Україна не хоче її підписати.

– Це правда, але вперше Україна зайшла прозахідною дорогою так далеко. Зініціювала умови асоціації і змінила (цей процес ще триває) свою систему права. Це вибір України і її демократично створеної влади. Але варто пам’ятати, що раніше навіть не було чого підписувати. Помітні також зміни в підходах українського суспільства до інтеграції з Європою. З 20 і ще кількох процентів три роки тому до майже 50 зріс відсоток українців, які прагнуть інтеграції із Заходом. ЄС поставив умови, і Україна їх виконала, завершуючи в зміни, серед іншого – в законодавстві про транспортування газу, прокуратуру чи виборчому праві. Можливо, ця остання зміна виявиться безцінною в перспективі та істотною з точки зору майбутніх виборів в Україні.

Варто підкреслити ще одне досягнення – змінився підхід Європейського Союзу до України. Вибудувалося усвідомлення, що Україна важлива не лише для Польщі, але й для всіх. Це, між іншим, результат низки зустрічей, під час яких Польща здійснювала заходи у справі ліквідації стану європейської упередженості до України. Треба ці позиції Європи підтримати. Сприяє цьому те, що відбувається на Майдані. Майдан створив у Євросоюзі абсолютно новий образ України та довів значній частині західної громадської думки, що Україна справді заслуговує на інтеграцію. На моє переконання, це матиме дуже велике значення у майбутньому.

– Прагнення звільнення Юлії Тимошенко як умова асоціації не було помилкою? Маси на Майдані не вимагають її звільнення, а лише маршу на Захід.

– Цього було важко уникнути, але справи не вирішило. Думаю, що Євросоюз переосмислить той факт, що навіть сама пані Тимошенко прямо сказала, що шлях до її свободи лежить через підписання Угоди про асоціацію ЄС-Україна, а не навпаки.

Але пам’ятаймо: не це остаточно вирішило, що умову не підписали. Вироком став фатальний фінансовий стан України, ефект на проведення вчасних реформ. Ця слабкість була швидко і безоглядно використана російським сусідом.

– Чи маєте ви контакт із Януковичем? Після саміту у Вільнюсі з’явилася інформація, що український Президент був для пана недоступним.

– Не підтверджую цієї інформації. Тоді йшлося про те, щоби не допустити силового втручання на Майдані, і таку загрозу вдалося відсунути.

– Для чого росіяни позичили Януковичу 15 мільярдів доларів?

– Вважаю, що зараз можна це трактувати головним чином як своєрідну компенсацію за непідписання Угоди про асоціацію. Не думаю, однак, що це була ціна за призупинення України на шляху до Євросоюзу. Переконаний: це не завершення, а лише черговий етап маневрування України між Сходом і Заходом.

Польща повинна не забувати, що це насамперед справа України та українців. Єдине, в чому ми можемо допомагати, аби це маневрування (що в економічній та політичній ситуації України видається неминучим), наближувало хоча б поволі до Заходу. Зараз бачимо, що Україна ще не готова до однозначного вибору західного вектора, але це лише питання часу. Майдан і боротьба громадських переконань свідчать про те, що прозахідний процес України просувається вперед. Євросоюз залишив двері відкритими. Влада України сказала, що не відмовляється від намірів щодо європейської інтеграції, тільки відтерміновує їх у часі. Майдан – вияв волі дуже поважної частини українського народу. Припустив би зараз, що, можливо, в майбутньому кінцевим буде не тільки компроміс, але й пакет мінімального порозуміння між владою та опозицією, котрий констатував би факт: підписання Угоди про асоціацію має сенс тоді, коли продовжуватиметься курс економічних реформ у такий спосіб, аби її звільнити від подальшого зовнішнього пресу. Варто пригадати наш польський досвід початку 90-х. Про наше майбутнє тоді говорили реформи, а не фінансова допомога із Заходу.



(Броніслав Коморовські у селі Кисилин Локачинського району)

– Чи збирається пан Президент у Сочі на Олімпіаду?

– Ні, бо намагаюся мінімалізувати присутність на міжнародних спортивних заходах. Винятком було Євро-2012. Той візит мав глибокий політичний сенс. Польща була співорганізатором цього заходу, а я особисто виступав проти бойкоту України.

– Присутність чи відсутність у Сочі має великий політичний вимір. Представники Європи змагаються в жестах щодо бойкоту. Президент Гаук, Олланд…

– Але я, на щастя, не мушу виконувати жодних політичних рухів. Зустрінуся зі спортсменами, олімпійцями перед змаганнями та турнірами, а також після них, дякуючи за результати, гідну презентацію Польщі.



(Президентський палац у Варшаві)

– Чи польські політики повинні їхати в Сочі?

– Переконаний, що відповідного рівня представник Польської держави братиме участь в Олімпіаді.

– Чи знали ви про розміщення додаткових «Іскандерів» у Калінінградській області?

– Це стара справа, бо не вперше подібні сигнали з’являються в медіа. Новиною стало те, що тепер вони з’явилися в німецькій пресі.

– Вони там є чи їх немає?

– «Іскандери» – це супермобільні системи. Кожної миті можуть там розміщуватися і кожної миті можуть бути звідтіля виведені. Місце перебування, гарнізон, казарми – це не надто істотно. Відомо, що російську армію успішно переозброїли новою генерацією ракет, серед них і такими, що можуть бути направлені на ціль і на польській території. Про те прямо говорили, зрештою, російські військові й політики, погрожуючи їх навіть застосувати в превентивному ядерному стримуванні. Тут жодної таємниці немає. Не секрет, що так само, як Росія, НАТО шукає відповіді на нові виклики, що з’являються біля кордонів Союзу. Звідти, між іншим, заява НАТО про спільну антиракетну та протиповітряну систему в Європі. Її елементом, запланованим для розміщення, буде й американський сегмент, так само, як і наш власний, польський шматок системи, який створюватимемо і на який – до речі, з моєї ініціативи – вже залучено фінансові ресурси в декаді, що надходить. Варто зауважити: останній інформаційний шум довкола «Іскандерів» у Калінінградській області – інформаційно-пропагандистська операція, що має на мету торпедувати створення європейської протиракетної системи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
77 Показати IP 27 Грудня 2013 17:46
не знаешь ты сынку про Искандеры.
123 Показати IP 27 Грудня 2013 21:39
А ты когда вылетаешь в Смоленск???
Лучанин Показати IP 28 Грудня 2013 01:01
"що незалежна Україна належить до інтересів Польщі та Європи" - так, є ще в нас чим поживитися. І як шкода що наш народ цього не хоче зберегти! Одне слово - майдануті!
FOO Показати IP 29 Грудня 2013 05:33
Україна повинна бути незалежною державою, а не в союзі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus