USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Не можна давати владу в одні руки». Ігор Палиця про відповідальність і те, коли зав’яже з політикою. Інтерв’ю

3 Жовтня 2021 09:07
Страхова медицина, накопичувальна пенсія і зменшення податків – ось перші кроки, які, на думку нардепа, лідера політичної партії «ЗА Майбутнє» Ігоря Палиці, потрібно зробити державі для виходу з кризи.

Відсутність довіри населення через чергові голослівні обіцянки політиків, оцінка президентства Володимира Зеленського, ставлення до закону про деолігархізацію, необхідність зменшення розмірів податків і залучення інвесторів – про це народний депутат України розповів в інтерв’ю телеканалу «Аверс».

До уваги своїх читачів Інформаційне агентство Волинські Новини пропонує основні тези з розмови.

ПРО НИЗЬКУ ЯВКУ НА МИНУЛИХ ВИБОРАХ

«Люди не вірять політикам, люди не вірять політичним силам, люди не вірять, що люди, яких вони обирають, можуть щось змінити в їхньому житті. Мене це тоді трішки розчарувало. Чому люди не вірять, що ми хочемо щось змінити, що ми знаємо як і зможемо це зробити? Але це не наша вина, а вина 30 років незалежності України, протягом яких обіцянки чергових політиків ставали пустими й люди просто перестали їм вірити. Це дуже страшно».

Читати ще: «Щоб ніхто не ображався», – Ігор Палиця пообіцяв виключати депутатів із партії за порушення

ПРО СПІВПРАЦЮ МІСЦЕВИХ ПОЛІТИКІВ

«Волинська обласна рада проводить сесію за чотири години, Луцька міська рада – за дві години. Не дві-три доби, як тоді, коли ділили землю, розбиралися, кому що дали… Такого не відбувається: проговорили питання, разом консенсусом прийняли рішення і проголосували – це співпраця. Мені політика не подобається і я ніколи не пішов би в політику, якби бачив, що для всіх діють однакові правила, для всіх закони працюють однаково, що чиновник не може прийти з перевіркою до підприємця, зупиняти його роботу й вимагати хабар. Але, на превеликий жаль, у нас досі працюють такі правила».

Читати ще: «Сила – в єдності»: про що говорили лідери партії «ЗА Майбутнє» у стінах Луцького замку. РЕПОРТАЖ

ПРО ПРЕЗИДЕНТСТВО ЗЕЛЕНСЬКОГО

«Протягом цього року я помітив, що він стає президентом. Мені подобається, як він виступає на зовнішній арені, мені подобається, як він в очі Німеччині, Франції, Сполученим Штатам каже те, що вони не зробили. Вимагаючи всього від України, вони нам не допомогли ні вирішити питання з Росією, ні фінансово. Мені подобається, що він усе це починає говорити».

«Я не бачу, що президент, Офіс президента боряться за гроші, вимагають хабарі. Тобто сьогодні Зеленського не цікавить те, як заробити гроші особисто. Він хоче щось зробити для країни. Десь він помилявся, проте зараз він бачить ситуацію краще, ніж рік тому. Адже бути президентом – це найбільш серйозна робота в країні. Ніякий інститут чи університет тебе не навчить цьому. Передусім потрібно навчитися розбиратися в людях».
ПРО ТЕ, КОЛИ ЗАВ’ЯЖЕ З ПОЛІТИКОЮ

«Якщо завтра раптом Петро Олексійович Порошенко (або Юлія Володимирівна Тимошенка, або хтось інший) перестане прагнути заробляти багато-багато грошей і почне думати про Україну, людей, я обома руками буду підтримувати його ідеї, які сприйматимуть люди. Але для цього потрібно полюбити людей, які за тебе голосують, і не брехати їм. Як тільки це відбудеться, даю слово, я повністю зав’яжу з політикою і буду займатися тільки своїми дітьми. Все».

ПРО ТАК ЗВАНИЙ ЗАКОН ПРО ОЛІГАРХІВ

«Якщо цей закон зробить так, щоб олігархи не могли впливати на президента, на парламент, на Кабінет Міністрів, я – обома руками за… Досконалих законів не існує, але ідея правильна».

«Я не можу зрозуміти: чого боятися олігархам? Гроші в них є, сім’ї є, здоров’я є. Ну так, впливу не буде. Радійте життю, займайтеся собою. Досить займатися політикою, нехай політикою займаються професіонали».

ПРО ПОДАТКИ

«Усі мають платити податки. Які? Потрібно дискутувати. Ми готуємо закон про виведений капітал – не податок на прибуток, але це все одно податок. Я вважаю, що ПДВ має бути зменшений хоча б до 12%. Якщо хтось не платить податок, але користується всією інфраструктурою країни – це теж неправильно і нечесно. Податки потрібно платити, але має бути й відповідальність тих людей, які розписують або витрачають ці податки. Люди, коли платять податки, хотіли би бачити, куди вони ідуть.

Чому була довіра до мерів міст на цих місцевих виборах? Тому що жителі бачать, куди ідуть податки, які вони сплачують і які залишаються в місцевому бюджеті. Роблять дороги, зупинки, фарбують фасади, закуповують тролейбуси. Але вони не бачать, що роблять на рівні держави. Тільки другий рік триває «Велике будівництво». Треба чесно сказати: дороги будують. Зараз розпочнеться реконструкція культурної спадщини, зокрема замку в Олиці. Однак потрібно слідкувати за кожною копійкою, за тим, як відбуваються тендерні процедури. Цим повинні займатися правоохоронні органи».

ПРО МОНОБІЛЬШІСТЬ

«Влада в одних руках може бути на користь державі або навпаки. Не можна давати владу в одні руки. Навіть у сім’ї потрібно розділяти обов’язки між чоловіком і дружиною».

ПРО ТЕ, ХТО НЕСЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА СИТУАЦІЮ В ДЕРЖАВІ

«Уявіть, приходить син до батьків і каже: мені не підходить моя дружина, в цьому ви винні, бо ви дозволили мені з нею одружитися. Батьки: ти бачив, кого обирав, це ти винний, бо це – твій вибір.

Люди в черговий раз обирають ті політичні сили, які нічого не зробили з того, що наобіцяли. Але на чергових виборах вони обіцяють ще більше, і люди думають: ще раз повірю або повірю комусь новому, хто теж нічого не зробив. Поки це відбуватиметься, нічого не зміниться. У будь-якому випадку відповідальність за те, що відбувається в країні, несуть не чиновники і навіть не грабіжники бюджету, а ті люди, які повірили цим політичним силам, висунули на посади цих чиновників».

«Те, що сьогодні наші діти не мають можливості займатися спортом, тому що немає спортивної інфраструктури, те, що діти не мають доступу до світових надбань і перебирають старі томи, тому що бібліотеки не комп’ютеризовані, немає збереженої культурної спадщини… Ми за 30 років незалежності зробили так, що нашим дітям немає чим займатися. І навіть школи ми закриваємо, тому що в нас немає грошей, або ми недостатньо підготувалися, щоб зробити опорні школи. Тому всі ми 100% відповідатимемо перед нашими дітьми».

ПРО ТЕ, ЩО БУЛО Б, ЯКБИ МЕРОМ У ЛУЦЬКУ СТАВ БОГДАН ШИБА

«Мені було дуже образливо, коли в другий тур пройшли Богдан Шиба і Ігор Поліщук. Поліщук – молодий хлопець, який, будучи депутатом, керівником фракції, деякий час секретарем ради, радником в. о. мера, показав те, що він вміє, показав свої принципи (тоді політична сила «УКРОП» ввела мораторій на нове будівництво, поки не буде генерального плану міста, поки не буде розроблено транспортної розв’язки), своє бачення, що все має розвиватися динамічно, сучасно і згідно з планом. І Шиба – його конкурент, який, будучи мером, розпродав усю землю, порозкрадав бюджет, понабирав кредитів, які потім гасив Микола Романюк… І було майже 50 на 50. Люди, які підтримували Поліщука, на вибори не прийшли, а ті, які підтримували Шибу, прийшли, тому що Шиба їм зрозумілий, вони знають, що до Шиби можна буде зайти в кабінет і домовитися, наприклад, про якийсь шматок землі.

То хто був би винний, якби Поліщук програв на виборах, а виграв би Шиба? Тоді була б реконструкція проспекту Волі, знімали б старі борди, замінили б старі «Богдани», які ледь їздять, на великі екологічні автобуси? Ні, було б так, як раніше. Наше місто було б не другим у рейтингу за комфортністю, а двадцятим, і люди казали б, що нічого не міняється.

Передусім людина має брати відповідальність на себе. І ті люди, які не ідуть на вибори, бо розчаровані, розчаруються ще більше, коли оберуть не того, кого, можливо, вони хотіли би бачити. Потім же вони пожинатимуть цей результат».
Читати ще: Луцький міський голова назвав чотири умови для успішного розвитку громади

ПРО ЦІНУ НА ГАЗ

«Наші аналітики могли прорахувати заповнення сховищ, об’єм споживання газу, майбутнє постачання газу різними газопроводами, наскільки може вирости ціна. Прорахувати і купити газ за рахунок держрезерву і тримати в сховищах НАК «Нафтогаз». Але цього ніхто не зробив. Тому сьогодні ми маємо ту ситуацію, яку маємо… Це – ринок, і ринкова ціна тарифу залежить від 75% ринкової ціни на газ. Можна було купувати цінні папери і фіксувати ціну або купувати газ у сховища».

«Не вистачить у державному бюджеті грошей, навіть коли запрацює законопроект №5600 (про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, – ВН), аби покрити різницю між цінами на газ у 27-29 тисяч гривень і 7400 гривень за 1000 кубометрів. Немає таких грошей».

ПРО ЗАВЕРШЕННЯ РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

«Людина, коли отримує владу, не хоче нею ділитися. Дуже сподіваюся, що Зеленському вистачить волі поділитися владою в областях із жителями цих областей і закінчити децентралізацію».

«Голову виконавчої влади на місці мають обирати в області. Не голова обласної державної адміністрації має вирішувати ці питання, бо він їх не знає. У нас голова облдержадміністрації з Луганської області. Він не знає проблем Волинської області. Якщо облрада робить якісь незаконні речі, то для цього є прокуратура… Децентралізація має бути завершена. Не треба вигадувати, треба взяти найкраще з досвіду інших країн, як-от Німеччина, Польща, Швейцарія, імплементувати, запустити і не боятися втратити владу й можливість крикнути на чиновника в області».

«Мають бути і місцеві податки, і державні податки. На місцях не мають залишатися якісь крихти, які виділять на рівні Верховної Ради з державного бюджету. Потрібно, щоб чиновники на місцях боролися за сплату цих податків, а підприємства і люди, які сплачують ці податки, хотіли платити їх, бо знають, що ці гроші підуть на підвищення якості навчання, дороги, освітлення тощо».

ПРО ЗАКРИТТЯ ШАХТ

«Моє бачення може не сподобатися шахтарям із Нововолинська. Я вважаю, що всі шахти в Україні треба закрити. Вугілля потрібно припинити використовувати на теплових електростанціях, тому що воно забруднює повітря, навколишнє середовище. Умови праці шахтарів жахливі, вони втрачають своє здоров’я, оплата – мінімальна. Весь світ відходить від вугілля. Нам потрібно думати про клімат… Треба виділити гроші, створити умови для перекваліфікації гірників, паралельно забезпечити умови для інвесторів. Це має бути якась урядова інвестиційна програма».

ПРО БУДІВНИЦТВО СМІТТЄПЕРЕРОБНИХ ЗАВОДІВ

«Будівництво сучасних заводів коштує 60-80 мільйонів євро. Держава може дати гарантії, під які місто може звести завод. Але державні гарантії і кредити потрібно повертати. Їх можна повернути тільки за рахунок тарифу для населення на вивіз та утилізацію сміття. Цей тариф на сьогодні люди не зможуть потягнути. Тому треба вводити зелений тариф на спалювання сміття, а це повністю блокується і не запускається у Верховній Раді. Тобто мають запрацювати механізм державних гарантій і механізм економіки, щоб ці заводи окуповувалися. Коли це запрацює, до міст вишиковуватимуться черги інвесторів, які схочуть збудувати найсучасніший сміттєпереробний завод».

ПРО ВІДСУТНІСТЬ ІНВЕСТОРІВ

«Коли до нас прийдуть інвестори? Тут праві ті, хто кричить про судову реформу, реформу прокуратури та інші реформи. Тому що сьогодні бізнес незахищений, тому що в нас немає прецедентного права, тому що в нас тільки 2% чесних суддів. А що робитиме інвестор, який потрапить в Україну? Нам потрібно змінити всю систему, щоб усе працювало дійсно чесно, тоді й підуть інвестиції. Безумовно, війна. Поки триває війна, ніякі серйозні інвестиції в Україну не підуть».

Читати ще: «Коли є сильна команда, лідер не відіграє ніякої ролі», – Ігор Палиця про власні амбіції і децентралізацію

ПРО ЗАКІНЧЕННЯ УКРАЇНСЬКО-РОСІЙСЬКОЇ ВІЙНИ

«Я переконаний, що перемовини тривають. Також я впевнений, що президент країни (прізвище не грає ролі) зацікавлений закінчити цей конфлікт, безумовно, якщо не заробляє на ньому. Зеленський не заробляє на цьому конфлікті, як і його компанії, тому він хоче його закінчити. Але його потрібно закінчити так, щоб народ сприйняв твоє рішення, підтримав його. Це дуже важко. Іде конкуренція за майбутні президентські вибори і будь-який крок можуть охрестити зрадою. Окрім того, ми не володіємо інформацією про всю ситуацію».

«Та територія для нас втрачена мінімум на 10 років. Зараз я говорю про психологію людей. Тому якщо відбудуться зміни і нам повернуть ті території, вибори там я поки що не проводив би. Є військово-цивільні адміністрації, вони мають працювати, поки не наведуть лад, поки не буде припинено вплив інших держав на цих людей. Потім уже можна проводити вибори».

ПРО БЮДЖЕТОТВОРЕННЯ

«Немає жодної країни світу з ідеальним бюджетом. Усі живуть у борг. Ми дозволити цього собі не можемо, тому що не маємо валюти, яка конвертована скрізь, яку можуть просто купувати, як-от долар США чи євро. Ми живемо з того, що маємо. Усі державні підприємства ми розграбували, розпродали, вони стоять, люди виїхали за кордон, землі захопили великі аграрні латифундисти… Тому в нас пустий бюджет, тому ми акуратно крок за кроком маємо щось робити для того, щоб отримати якусь можливість для розвитку держави».

«Мене передусім цікавить економічний клімат, аби в країну пішли гроші. Грошей у світі дуже багато, банки роздуті від грошей. Їм потрібно прийти в Україну, але насамперед ми повинні заслужити довіру, а потім за ці гроші робити модернізацію, будувати нові підприємства. Обов’язково потрібно вводити страхову медицину, тому що держбюджет не витягне зарплати лікарям у розмірі 20-25 тисяч гривень. Так само мають бути накопичувальні пенсії… Так працює увесь світ, нам не потрібно нічого нового вигадувати».

ПРО НАГАЛЬНІ РІШЕННЯ, ПОТРІБНІ ДЛЯ РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ

«У нас є напрацювання, законопроекти, бачення, але для того, щоб вони пройшли, потрібно проговорити це як мінімум із монобільшістю, щоб вона підтримала. У багатьох питаннях, де ми були авторами законопроектів, аби вони запрацювали, ми відходили від авторства і монобільшість реєструвала такий же законопроект від свого імені. У нас немає амбіцій, ми просто хочемо, що це запрацювало. Я вважаю, що насамперед це повинні бути страхова медицина, накопичувальна пенсія і зменшення розмірів податків (замість податку на прибуток – податок на виведений капітал, зменшення до 12% податку на додану вартість і зменшення ЄСВ)».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus