USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Офіційна версія подій під Іловайськом

15 Вересня 2014 13:26
Нові подробиці іловайського котла, з якого нещодавно вивели останню групу українських бійців частково розсекретили міністр оборони України Валерій Гелетей та представники оперативного командування "Південь" під час брифінгу у неділю 14 вересня. Про це інформує ТСН.

Всього у операції зі звільнення Іловайська брало участь 14 підрозділів з різних військових частин Збройних Сил України і 6 підрозділів МВС. При цьому, зі слів командування, добровольчі батальйони МВС "Донбас", "Дніпро", "Світязь", "Херсон", "Миротворець", "Івано-Франківськ" знали кожен крок, який мали робити. "Все погоджувалося, жодне рішення не приймалося одноосібно. Усі батальйони були забезпечені боєприпасами, пальним. Ми не ділили підрозділи по відомствах — на війні ми всі в одній обстановці однаково ризикували життям", — наголосив командувач військ оперативного командування "Південь" генерал-лейтенант Руслан Хомчак.

Сама операція, як визнає саме командування, проходила важко, так, навіть командний пункт "Півдня" вже 24 серпня опинився під вогнем противника, який тривав 4,5 години. А добровольчі батальйони залишились без артилерійської підтримки. А, як доповів начальник бронетанкової служби озброєння оперативного командування "Південь" полковник Євген Сидоренко, 24 серпня артилерію знищили, її шість годин накривали вогнем під контролем російських безпілотників. У цей же час, як наголошує міністр оборони України Валерій Гелетей, йшла операція із визволення Луганська, де бої йшли вже у самому місті. Близька перемога сил АТО для Кремля стала "сигналом" для введення своїх регулярних частин. Відповідне рішення у Міноборони РФ було ухвалене 25 серпня в другій половині дня, після чого на територію України через неконтрольовані ділянки кордону вдерлися регулярні підрозділи армії РФ.

Противник атакував шістьма батальйонно-тактичними групами, з новітньою російською зброєю, реактивними системами залпового вогню "Смерч", "Ураган", "Град" і великокаліберними мінометами. Зі слів Гелетея, головний удар цих груп був спрямований саме на Луганськ, в якому вже йшли вуличні бої. У результаті запеклих боїв ворога зупинили.

При цьому міністр оборони зазначив, що суспільство про це не знало через те, що "військові, які билися з ворогом, не мали часу писати, телефонувати чи ходити по ток-шоу". Слід зазначити, що за інформацією, яка поступала під час битви за Іловайськ від РНБО та командирів підрозділів, які брали участь у бойових діях, 26 серпня підрозділи, які знаходились у самому Іловайську, а саме частини батальйону Нацгвардії "Донбас", батальйону МВС "Дніпро", батальйону МВС "Херсон", батальйону МВС "Світязь" і батальйону МВС "Миротворець", а також зведена рота 93-ої і 17-ої бригади Збройних сил України, опинились у оточенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛУЧАНИН - ПРО ІЛОВАЙСЬКИЙ КОТЕЛ: З ПЕРШИХ УСТ

А 28 серпня у РНБО повідомили про загрозу масованого наступу противника на оперативному напрямі Шахтарськ-Іловайськ. Окрім того, комбат батальйону Донбасу Семен Семенченко на день раніше повідомив про посилення позицій бойовиків на лінії населених пунктів Кутейникове-Старобешеве. Судячи з усього, після цього силовики, які знаходились під Іловайськом і намагалися пробити коридор до оточених у місті підрозділів, також потрапили у оточення.

Як доповіли у Міноборони, вже 28 серпня після проведення відповідних заходів з організації взаємодії та доповіді у штаб АТО, було отримано дозвіл на відхід. "З 04:45 29 серпня почався організований, відповідно до задуму, вихід з Іловайська. Усі добровольчі батальйони, підрозділи Збройних Сил, 40-й батальйон територіальної оборони вийшли з Іловайська на рубіж Монопольє-Агрономічне в шести кілометрах на південь майже без єдиного пострілу, без втрат. На жаль, з рубежу Монопольє-Агрономічне ми йшли вже з проривом та боями", - повідомив генерал-лейтенант Руслан Хомчак. Про обставини виведення військ з "Іловайського котла" розповів і сам міністр оборони, так за його словами сторони домовились про створення коридору. "Наші військові вийшли з Іловайська без пострілів, адже у їхній колоні були російські десантники, яких домовилися відпустити після того, як пройдуть коридором. Але як тільки ця інформація дійшла до керівництва Генерального штабу ЗС Росії, прийшла вказівка на розстріл цієї колони", - зауважив генерал-полковник Валерій Гелетей. Після цього, командування прийняло рішення нанести авіаудар по позиціях ворожої артилерії, яка вела вогонь по колонні. "Ми підняли бойові літаки - два штурмовики Су-25 і два літаки МіГ-29. Пілоти йшли на смерть, адже за таких умов зберегти літак практично неможливо. Але вони розуміли, що якщо не піднімуться і не знищать ворожі позиції, шансів вийти не буде ні в кого з колони. Літаки виконували завдання на висоті 300 метрів над землею. Один літак у цій боротьбі ми втратили", — повідомив Міністр оборони.

Нагадаємо, що під Іловайськом знайшли тіла 26 загиблих українських солдатів.



Приблизний хід утворення «Іловайського котла»

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
віктор Показати IP 15 Вересня 2014 13:45
гелетей говорив що під іловайськом загинуло 107 українських військових...тепер знайшли трупи ще 26...я так розумію що для гелетея людське життя нічого не варте...згадайте як він на верховній раді крим звільняв....горе а не генерал...та його за одну трепню гнати потрібно
Анонім Показати IP 15 Вересня 2014 14:47
За деревней, у лещины, Там, где перелаз Передрались без причины Ваня и Тарас. Жили дружно, как два брата, Но сошлись лоб в лоб... И один воскликнул: "Вата!", А второй: "Укроп!" Долго грызлись и катались В глине и пыли, Вдруг две тени рядом встали Как из-под земли. Вроде как живые с виду, Только кровь из ран... Тут Тарас воскликнул: "Дiду!", Ахнул: "Дед..." Иван. . Так стояли, и молчали... Верещал сверчок... Дед Иван вздохнул печально: - Что ж, признал, внучок... Сквозь огонь и смерть шагали, Но перемогли! На рейхстаге написали Коротко: "Дошли!" - Помнишь, Вань, в бою кровавом Ты от смерти спас? Тихо дрогнул орден Славы... - Помню, брат Тарас! - Помню, друг.... Под Сталинградом... Сильный был туман.. Ну, а вы дерётесь, гады! Рыкнул дед Иван... - Эх, забыли это, внуки! Слёзы вдруг из глаз... - Ну какие же вы суки! - Сплюнул дед Тарас. Закурили, помолчали Средь густой травы... - Мы же жизнь свою отдали, Чтобы жили вы... И исчезли за бурьяном... Начало светать... И молчат Тарас с Иваном... Да и что сказать?
віктор до Анонім Показати IP 15 Вересня 2014 17:41
із-за дебільного путіна люди надовго стали ворогами
НОНА Показати IP 15 Вересня 2014 15:06
Толку з того, що мєнт буде керувати Збройними Силами не буде. Сумно те, що нам продовжують брехати і брешуть всі : росіяни, наші володарі, військові. Кожен намагається зробити себе патріотом і основним захисником України, забуваючи при цьому і про Україну , і про українців. Таке враження, що проти України застосовано спецпроект. Спочатку зібрався Майдан, потім почали громити обладміністрації, потім підписали з Януковичем угоду, потім розтріляли на майдані людей, а потім в Україну прийшла війна яку ні хто не збирається припиняти. Шановні українці, що відбувається в нашій Україні. Напевно прийшов час зупинптися, припинити взаємні звинувачення і розібратися, що робиться і як виходити з цієї біди.
Тарас Чурило Показати IP 15 Вересня 2014 15:53
А військові розповідають зовсім іншу версію розвитку подій і вона більше схожа на офіційну

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus