USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Син загиблого в Іловайську волинського Героя проситься на небо і хоче створити машину часу, аби повернути тата

28 Серпня 2021 17:14
Минуло сім років відтоді, як кривавими літерами в історії України закарбувалась одна із найбільш трагічних її сторінок – Іловайський котел. Ще довго після цього земля здригалася від надривного плачу вдів та матерів, а сотні дітей залишилися сиротами. Біда не оминула й дім лучанки Ольги Ляшук, яка 29 серпня 2014 року назавжди втратила коханого чоловіка, а її син Матвійко – батька.

Ольга Ляшук – вдова загиблого у боях за Іловайськ командира взводу роти патрульної служби особливого призначення «Світязь» Максима Ляшука. Лучанка виховує 8-річного сина.
29 серпня 2021 року виповниться сім років, як її чоловіка вже немає серед живих – цього дня його життя відібрала ворожа куля під час виходу з Іловайська.
На фото - командир взводу роти «Світязь» Максим Ляшук на бойовій позицій в школі № 14 Іловайська. Зона АТО, серпень 2014 р.

Коли в Луцьку сформувався доб­ровольчий батальйон «Світязь», Максим пішов і записався. Олю поставив перед фактом, що він уже міліціонер і їде на схід. До цього був активним майданівцем і самооборонівцем.

Навчався у 19 школі Луцька, пізніше — в острожецькій школі, а потім добровільно пішов служити в армію. Служив у Києві (в спецназі), у внутрішніх військах. Ще до армії вступив до Луцького інституту розвитку людини на спеціальність «Фізична реабілітація». У цьому ж університеті закінчив магістратуру. Усе життя Максим займався спортом, бойовими мистецтвами, був активний, цілеспрямований, брав участь у різноманітних змаганнях.

Читати ще: Боєць, який загинув в АТО, у 14-ть років врятував життя другові

Після служби та навчання Максим обрав для себе роботу в міліції, вступив у міліцейську школу в Сокиричах, куди його рекомендували після гідної служби. Далі працював міліціонером у взводі спецроти судової міліції «Грифон» УМВС, був помічником оперуповноваженого відділу швидкого реагування «Сокіл» УБОЗ УМВС. Співслуживці знають його як відповідального, сміливого і рішучого працівника, який був правильним міліціонером і в своїх вчинках керувався честю та совістю.

У житті Максима було важке випробовування – аварія, яка сталася не з його вини, але спричинила важкі наслідки для здоров’я. Чотири дні він був у комі. Внаслідок аварії йому відняло правий бік і він не міг розмовляти. Опритомнівши, лучанин наполегливо, не шкодуючи сил, намагався відновитися, і це йому вдалося.

«Максим в АТО був зовсім недовго – з 13 серпня. А 29-го його вже не стало. Це мала бути поїздка для зачистки територій, вже звільнених збройними силами. Але так склалося, що їхній спецпідрозділ кинули в саме пекло, в Іловайськ. Бійці потрапили в оточення. Потім, виходячи зеленим коридором, вони були обстріляні ворожими військами. І мій чоловік зник безвісти. Протягом трьох місяців ми не знали, де він та що з ним. Спочатку були припущення, що він у полоні. Що, можливо, його як офіцера,тримають десь у Ростові-на-Дону. Потім завдяки волонтерам і їхнім пошукам ми дізналися, що він загинув ще 29 серпня, але нам про це не повідомили. Його поховали, як невідомого солдата на Кушугумському кладовищі поблизу Запоріжжя (одне з місць поховань тимчасово невстановлених військовослужбовців України, які загинули у війні на Донбасі, - ВН). 1 жовтня 2014 року після експертизи ДНК його особу вдалося встановити», - ділиться болючими спогадами вдова загиблого воїна Ольга.
Лише у грудні 2014 року, після повторної експертизи, тіла Максима і ще чотирьох його побратимів доправили на рідну Волинь. Наприкінці 2014 року його поховали з почестями.
Читати ще: «Останній дзвінок з Іловайського котла», - батько загиблого бійця «Світязя»

На той момент сину Матвію було десять з половиною місяців. Він фактично не пам’ятає батька, знає його лише з відео та світлин.

А на часті дитячі запитання «де мій тато?» мама Оля відповідала «на небі».

«Я казала Матвію, що татко на небі і йому там добре. Але згодом син почав проситися до тата на небо. Мусила придумувати якусь іншу байку. Були моменти, коли малий запитував, який у тата голос, просив показати його на відео. Казав, що хоче його почути. Цікавився, як батько ходив. Благо, що було досить багато фотографій і відео, бо я ніби передчувала розлуку, тому знімкувала досить часто, хоча чоловік дуже не любив цього. Зате зараз маю, як дитину познайомити з татом. Адже інформацію про батька я можу передати синові тільки за допомогою відео, світлин і власних спогадів», - голос Ольги зривається на плач.

Попри юний вік, Матвійко – справжній захисник. Розповідає, що почав займатися бойовими мистецтвами, аби захищати себе і маму.

Хлопчик ще не визначився, ким хоче бути. Але є у нього одна заповітна мрія, яку він не полишає ніколи, – створити машину часу, щоб повернути тата.
«Чи це можливо?» - питає. «Все можливо!» - відповідає мама Оля. «Але мені казали, що цього не можна створити!» - не вірить хлопчик. «А я вірю! Ти зможеш!» - обіймає сина мати і крадькома витирає непрохану сльозу.

Час не лікує, він лише притуплює біль. Спогади повертаються і накривають постійно.

Читати ще: Дружини Небесного Легіону «Ми ніколи не переживемо це горе»

Тим, хто пізнав гіркоту втрати, Ольга Ляшук радить не закриватися у собі.

«Потрібно спілкуватися з близькими, з рідними, друзями. Якщо вони не можуть дати потрібної підтримки, зверніться до духівника чи психолога. Бо це такий стан, в якому не треба залишатися самому. Треба шукати якийсь вихід. Я знаю, як це важко. Бо у певний момент мені взагалі ні з ким не хотілося розмовляти. Я мусила це прийняти. Я зрозуміла, що з депресії треба виходити, бо моя дитина буде заручником цього стану. І я не хотіла, аби він втратив ще й маму. Волею випадку я потрапила на зустріч сімей небесного легіону Волині. І з цього почалася моя реабілітація, а потім і волонтерська робота. Мені не легше, але я навчилася з цим жити», - каже Ольга, з любов’ю обіймаючи сина.

Своєю чергою Матвійко ніжно цілує маму у щічку. Бо хлоп’я – її опора, її захисник, у венах якого тече кров тата Героя.
Вікторія СЕМЕНЮК

Фото автора та з архіву ІА Волинські Новини
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus