USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

7 наслідків виходу Великобританії з ЄС

24 Червня 2016 21:40
Безробіття, втрата торгових відносин, обмеження в пересуванні і конкуренція з ЄС – ось що загрожує Британії після Brexit.

Про це йдеться у матеріалі «Нового времени».

Темою сьогоднішнього дня, безперечно, став референдум у Великобританії і бажання країни вийти з Євросоюзу. Розподіл сил склався таким чином: Шотландія і Північна Ірландія, в основному, виступають за інтеграцію, в Англії та Уельсі більше прагнуть до незалежності. До членства в ЄС тяжіють люди з високим доходом і бізнесмени, робочий клас, навпаки, хоче відокремитися від Євросоюзу. Ліберали і ліві хочуть залишитися в ЄС, консерватори і праві – за те, щоб вийти.

1. Фінансовий крах

Найбільше побоювання у світової спільноти викликають фінансові наслідки. Лондон – найбільший фінансовий центр Європи, і один з найбільших у світі. Британський Мінфін вже попереджав, що в разі, якщо на Brexit вирішать покинути ЄС, років через 15 Великобританія недорахується від 3,4 до 9,5% ВВП. Бюджет країни ж, своєю чергою, недоотримає від 20 млрд до 45 млрд фунтів стерлінгів у вигляді податків.

Референдум вже дав про себе знати. Фунт стрімко опустився до свого 30-річного мінімуму, впавши на 10% і встановивши рекорд – найбільше падіння за один день. Що ж далі? Подібні дії потягнуть за собою відчутний обвал біржового індексу країни (FTSE). За ним покотиться вниз і курс валюти – фунта стерлінгів. Від цього у збиток підуть фінансові та інвестиційні компанії, деякі банки можуть збанкрутувати.

Внаслідок цієї авантюри Лондон втратить статус головного фінансового центру Європи, а суттєва частина фінансових операцій буде перенесена в інші грошові столиці світу для більшої надійності.

2. Безробіття

Закриття банків і банкрутство підприємств може призвести до безробіття. Однак масштаби його поки що оцінити складно. Деякі експерти вже говорять про можливу втрату мільйонів робочих місць, інші ставляться до таких оцінок з часткою скептицизму.

«Робоче майбутнє» Британії залежить, зокрема, від іноземних компаній – захочуть вони залишатися в неєвропейській Британії або ж згорнуть свої філії до кращих часів, а також від того, чи зможуть британці сформувати усередині країни необхідну кількість робочих місць без сторонньої підтримки.

3. Знецінення майна

Протягом багатьох років Лондон впевнено посідає перші позиції в рейтингах найдорожчої нерухомості в світі поряд з пентхаузами Нью-Йорка, Монако і ОАЕ. Цього року в місті навіть з'явився новий автобусний тур для туристів під назвою У володіннях лондонської клептократії. Гостям Лондона показують маєтки Ріната Ахметова, Дмитра Фірташа, віце-прем'єра РФ Дмитра Шувалова та інших російських і українських олігархів. До речі, Фірташу в Лондоні належить цілий квартал житлових будинків і навіть колишня станція метро, а пентхауз Ахметова оцінюють у 136 млн фунтів.

Фінансова криза в країні може відбитися на нерухомості істотним знеціненням, від чого всі вкладення стануть невигідними і непрестижними.

4. Відхід з торгівлі

Залишаючи Євросоюз, Британія позбавляється найбільшого ринку міжнародної торгівлі. Це означає, що на проведення торговельних операцій з країнами ЄС Британії доведеться сплачувати мита. Все це – додаткові фінансові втрати для підприємців.

Врятувати ситуацію зможе хіба що укладення нового договору про вільну торгівлю, що станеться далеко не відразу. Домовлятися доведеться багато: мало того, що заново встановлювати торговельні відносини з іншими країнами Євросоюзу, так ще й умовляти на комфортні умови інших. Наприклад, Китай.

5. Референдум у Шотландії та Північній Ірландії

Шотландія, мешканці якої переважно виступають за Євросоюз, вже заявила, що у випадку, якщо Великобританія таки вирішить відокремитися від Європи, вони подумають про те, щоб, своєю чергою, відокремитися від Великобританії.

Таким чином, у Сполученому Королівстві в майбутньому можливий ще один референдум за незалежність Шотландії. Країна вже намагалася відокремитися в 2014-му, але тоді трохи більше половини її жителів, 55,3%, проголосували проти від'єднання. Тоді саме Євросоюз виявився головним аргументом на користь Британії. Зараз же, якщо країна все-таки покине ЄС, новий референдум називають неминучим кроком, результати якого виглядають цілком передбачуваними. Переглянути свій статус усередині Британії, можливо, захоче і Північна Ірландія.

6. Бюрократичний хаос

Членство в Євросоюзі дало Британії і британцям право вільного пересування, проживання та працевлаштування в сусідніх державах. Після виходу з ЄС їм доведеться або повертатися на батьківщину, щоб мати можливість бути поруч з рідними та близькими, або переоформляти всі документи на новий лад. Позначиться вихід з ЄС і на свободі пересування Європою – прихильники від'єднання хочуть повернути повний контроль над всіма державними кордонами.

Те ж само стосується і тих, хто приїхав жити і працювати до Великобританії. Для європейців, які захочуть працевлаштуватися в Британії, діятимуть ті самі правила, що і для вихідців з інших країн. Радикально налаштовані прихильники від'єднання від ЄС погрожують вигнати з Туманного Альбіону всіх «понаїхавших».

7. Втрата важливого гравця для ЄС

Для Євросоюзу вихід Великобританії, перш за все, означатиме послаблення позицій. ЄС, як найпотужніше політичне об'єднання у світі, втратить важливого гравця за столом переговорів, так необхідного для прийняття світових рішень. Голос Британії сьогодні важливий для розв'язання таких проблем, як, наприклад, міграційна криза і російська агресія.

Британію зараз вважають однією з найсильніших, фінансово потужних, найбільш мілітаризованих держав-членів ЄС. Крім того, ця країна впевнено підтримує курс ЄС до НАТО.

Крім того, деякі критики референдуму вже говорять про можливу конкуренцію – Британія спробує діяти поряд з ЄС як самостійний гравець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анатоль_ Показати IP 24 Червня 2016 22:40
Матінко Божа, але я в шоці! Як та Велика Британія тепер буде жити?
добряк Показати IP 24 Червня 2016 22:59
ці дятли британські ще не усвідомили в який блуд влізли
Лучанин Показати IP 25 Червня 2016 00:20
Це вона місце в ЄС для більш достойної звільняє))не зря ж ми з каструлями на голові скакали. Слава Україні!
Ая Показати IP 25 Червня 2016 06:39
впевнений, що незалежна державна політика, це прогрес у всіх ділянках національної господарки. Робітник перед усім буде працювати для власного добра, не для всезнайків з Брюкселі, і не вони будуть вирішувати, що треба громадянам незалежної країни. Добре було б теж щоб їЇ величність злізла з пєдесталу і всі кошти які отримує від своїх підданих передала на для голодних дітей у бувших колоніях.
Григорій Васильович Показати IP 25 Червня 2016 11:24
Любий союз має початок і має кінець ! Приклад СРСР. А наступник , - типу Росія прибрала " лакомий кусок " матеріальних цінностей створиний всіма республіками собі . Тому думайте самі, рішайте самі , спільна добра тільки БІДА ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus