USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рахунок за Brexit: вихід Великобританії з ЄС у цифрах

31 Березня 2017 21:24
Уряд Терези Мей на шляху з Європейського Союзу має чимало складнощів. Наводимо витяги з умовного "рахунку", який доведеться сплатити Лондону за Brexit, інформує DW.

Британська прем'єрка Тереза Мей у середу, 29 березня, офіційно запустила процедуру виходу Сполученого Королівства із Європейського Союзу. Лондон відтепер має рівно два роки на перемовини з Брюсселем щодо особливостей розлучення та подальшого співжиття в якості сусідів. Рішення, яке було підтримане майже 52 відсотками виборців, коштує Великобританії не лише репутаційних та політичних, але й значних економічних втрат.

Німецьке видання Die Zeit вивчило, з якими складнощами зустрінеться уряд Терези Мей на шляху геть з Європейського Союзу. Наводимо ключові показники умовного "рахунку", який доведеться сплатити Великобританії за квиток на вихід.

60 мільярдів євро - саме стільки Великобританія винна бюджетові ЄС через спільні фінансові зобов'язання. Зокрема йдеться про пенсії єврочиновникам, колективні внески до програм розвитку, а також спільні зовнішні борги. Приміром, значні субвенції ЄС йдуть у порівняно бідний регіон північної Англії, експерти Євросоюзу кажуть, що навіть після припинення сплати внесків до спільного бюджету Лондон буде винним Брюсселю ще десятки мільярдів євро. Голова МЗС королівства Борис Джонсон, однак, заперечує таку суму.

17105 нормативних документів ЄС необхідно зробити частиною британського права. Значна частина внутрішніх правил Євросоюзу стосувалася торговельних норм. Тому Лондон має проблему: тисячі стандартів і регулювань ЄС не діятимуть після Brexit, тож правникам доведеться їх переглядати та ухвалювати як національне законодавство. Британський парламент, зазначимо, за рік в середньому ухвалює 60-100 законів, уряд щороку схвалює близько 2000 регулювань. Задача перед Лондоном непроста.
Без зони вільної торгівлі з ЄС бельгійські цукерки для британців можуть відчутно подорожчати

13608 сортів хліба, печива та солодощів можливо доведеться обкладати митом. Якщо Великобританія не домовиться про вільну торгівлю з ЄС, застосовуватимуться правила Світової організації торгівлі (СОТ). А отже, для кожної категорії товарів виростуть мита - а лише серед випічки та солодощів їх більше 13 тисяч, підрахувала газета Zeit.

31 тисяча науковців з ЄС хвилюються через своє працевлаштування у Великобританії - саме стільки вчених з інших країн Союзу працює там в університетах та дослідницьких установах. Чверть науковців заробляє менше, аніж необхідно для безперешкодного отримання робочої візи.

43 договори про вільну торгівлю доведеться укладати наново - саме стільки угод підписав ЄС. Якщо британці прагнутимуть зберегти подібні преференції, доведеться проводити 43 нових двосторонніх переговорів. А йдеться про більшість європейських країн, які не є членами ЄС, а також важливими економічними партнерами, як-от Південна Корея чи Мексика.
"Кордон" між Ірландією та Північною Ірландією

177 тисяч вантажівок проїжджає щомісяця зараз фактично відсутнім кордоном між членом ЄС Ірландією та Великобританію. Остання ж планує повернути контроль над своїми кордонами, зокрема вийти з митного союзу ЄС.

"Невидимий" рубіж кожного місяця перетинає близько 1,8 мільйона автомобілів.

Лондон ще не знає, як вирішити цю проблему. Угода 1998 року з Дубліном передбачає, що між Ірландією та Північною Ірландією не буде прикордонного контролю.

1236 фунтів коштує британський паспорт - його можуть отримати чинні громадяни ЄС, у яких є постійний дозвіл на проживання у Великій Британії та які мешкають там як мінімум останні два роки. За даними уряду королівства, у країні живуть 3,3 мільйона громадян Євросоюзу, з них більше 880 тисяч поляків та майже 300 тисяч німців. Водночас у ЄС мешкає 1,2 мільйони британців, лише в Німеччині - 103 тисячі. Лондон і Брюссель розмірковують над збереженням їхнього статусу, проте є чимало питань, зокрема щодо медичного страхування, пише газета Zeit.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus