USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

76 років Пакту Молотова-Ріббентропа

23 Серпня 2015 22:00
У річницю підписання Пакту Молотова-Ріббентропа сьогодні, 23 серпня, в країнах ЄС вшановують пам'ять жертв сталінізму та нацизму. Про це повідомляє BBC.

Європейський день пам'яті жертв сталінізму та нацизму започаткували у 2009 році, коли була ухвалена відповідна резолюція Європарламенту "Європейська свідомість і тоталітаризм".

"Європа не буде єдиною, якщо вона не зможе сформувати загальне уявлення про свою історію, не визнає фашизм, сталінізм, фашистські та комуністичні режими загальним спадком і не організує чесного та уважного обговорення злочинів цих режимів у минулому сторіччі", - йшлося у резолюції Європарламенту.

3 липня того ж року Комітет з демократії Парламентської асамблеї ОБСЄ прийняв резолюцію "Возз'єднання розділеної Європи".

В резолюції ПА ОБСЄ йдеться про те, що "у двадцятому сторіччі європейські країни відчули на собі два потужних тоталітарних режими, нацистський та сталінський, які принесли геноцид, порушення прав та свобод людини, воєнні злочини та злочини проти людства", а також засуджується "звеличення тоталітарних режимів, включно із проведенням публічних демонстрацій з метою героїзації нацистського або сталінського минулого".

Російська делегація у ПА ОБСЄ бойкотувала голосування, виступаючи проти порівняння режимів Гітлера і Сталіна. Тодішній голова російської делегації Олександр Козловський заявляв, що цей документ "хибно трактує історію" і є "образою" для всіх росіян. Пізніше Державна Дума і Рада Федерації офіційно засудили резолюцію ПА ОБСЄ.

23 серпня 1939 року у Москві була підписана Угоду про ненапад між Радянським Союзом та нацистською Німеччиною. Угоду підписали міністр закордонних справ Німеччини Йоахімом фон Ріббентроп та голова Ради народних комісарів, народний комісар закордонних справ СРСР В'ячеслав Молотов.

За іменами підписантів договір дістав назву "Пакт Молотова-Ріббентропа".

Угода мала секретний додаток, який передбачав розподіл сфер взаємних інтересів обох держав у Східній Європі, за яким Прибалтійські держави відходили Радянському Союзу, а Польща - Німеччині.

23 серпня 1989 року близько 2 мільйонів жителів Литви, Латвії та Естонії з'єднали свої столиці 600-кілометровим живим ланцюгом.

У 2009 році парламент Естонії ухвалив закон, згідно із яким 23 серпня став Днем пам'яті жертв злочинів сталінізму та нацизму. Того ж року подібні закони ухвалили і парламенти Латвії та Литви.

9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила так званий "декомунізаційний пакет"- чотири закони, які стосуються засудження комуністичного режиму, відкриття архівів радянських спецслужб та визнання УПА й інших організацій борцями за незалежність України.

Таємний додаток до Пакту Молотова-Ріббентропа із радянських архівів було офіційно оприлюднено лише у 1993 році
Таємний додаток до Пакту Молотова-Ріббентропа із радянських архівів було офіційно оприлюднено лише у 1993 році


Ріббентроп, Сталін та Молотов після підписання Угоди про ненапад між СРСР та Німеччиною 23 серпня 1939 року, що мала секретний додаток про розподіл сфер спливу у Європі
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
дідо Показати IP 24 Серпня 2015 07:39
У січні буде річниця пакту Тімашєнка-Путлєр, який загнав Україну у газову кабалу та був прологом війни та окупації країни. Через газовий пакт українці переплатили декілька мільярдів доларів, на які зараз фашистський Кремль бомбить українські міста.
Анатоль_ до дідо Показати IP 24 Серпня 2015 11:08
Пані Наталка Семенівна каже що в тебе розуму не вистачає.
дідо до Анатоль_ Показати IP 24 Серпня 2015 11:17
покажи їй рахунок за газ.
гiсть Показати IP 24 Серпня 2015 12:37
А до того була мюнхенька угода,де французи i англiйцi пiдбурювали гiтлера ,а потiм наживалися на вiйнi ,коли радянськa армiя його знищила.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus