USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Білорусь – на межі дефолту. На черзі - Казахстан?

20 Грудня 2014 14:43
Білорусь опинилася за кілька кроків до фінансового краху і навіть дефолту. А все тому, що її економіка сильно пов'язана з Росією. А, як відомо, РФ нині переживає чи не найгірші часи у фінансовій сфері, дуже сильно обвалився російський рубль. Причинами називають введені Заходом санкції через агресію Кремля проти України, а також обвалом світових цін на нафту, - інформує ТСН.

Офіційний Мінськ ще тиждень тому заговорив про можливий дефолт. Президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав терміново шукати нові ринки збуту білоруських товарів, адже їхня більшість постачалася саме в Росію. Також Білорусь відновила на кордоні з РФ митні пости. І це при тому, що ці дві країни, а також Казахстан ніби довіряють одна одній і об'єднані узами митного союзу.

Заяви Лукашенка стають усе більш критичними на адресу Кремля. Тим часом Нацбанк Білорусі вчора ввів обмеження та нововведення на валютному ринку, аби врятувати білоруський рубль. Перш за все, відтепер усі, хто купує в Білорусі валюту, мають сплатити 30-відсотковий збір. А підприємства зобов'язані продавати половину валютної виручки і переводити її в білоруські рублі.

Комерційні банки блискавично відреагували на проблеми на фінансовому ринку. Крупні фінустанови перестали видавати кредити фізичним особам. Також введені обмеження на зняття валюти з карток та рахунків. Звісно, такі події не могли не спричинити паніку серед населення. А тому люди ринулися знімати гроші з карток.

Тим часом влада бере курс на все білоруське – всі інтернет-магазини зобов'язали ціни виставляти лише в білоруських рублях, підприємствам також рекомендують проводити розрахунки в національній валюті.

Крім того, в Білорусі почали закривати магазини лише через те, що в них не продають вітчизняні товари. Зокрема, Міністерство торгівлі із сьогоднішнього дня закрило 21 магазин взуття мережі "Мегатоп" у Мінську, Бресті, Кобриному, Вітебську, Гомелі, Гродно і Бобруйську. Загалом мережа нараховує 40 крамниць.

У білоруському Мінторгівлі рішення про закриття магазинів пояснили тим, що в них не продають мало взуття вітчизняного виробництва, а в основному імпортне. А це суперечить білоруському законодавству. "Перевіркою встановлено, що в порушення чинного законодавства у всіх перевірених магазинах взуття вітчизняного виробництва була представлена у вкрай вузькому асортименті і одного-двох виробників. Крім того, виявили факти реалізації супутніх товарів з вичерпаним терміном придатності, відсутність інформації про товари, їх виробників тощо", - пояснили в Міністерстві торгівлі.

Зазначимо, що взуттєва галузь республіки налічує понад 60 підприємств-виробників, які за січень-жовтень 2014-го виготовили 11 мільйонів пар взуття (у тому числі 6,5 млн. пар - на експорт). У той же час в країну ввезено понад 13 млн пар взуття на суму 230 млн доларів США (в тому числі на 110 млн доларів США з Російської Федерації).

Ще раніше в Білорусі закрили магазини "Електросила", "5 елемент", "ГІППО" за подібні порушення. У керівництва "Мегатопа" є десять днів, аби збільшити асортимент вітчизняних товарів. Якщо це зроблять, то їм дозволять і далі працювати.

Тим часом у Київ із несподіваними візитами прилетять президенти Білорусі Олександр Лукашенко (в неділю) і Казахстану Нурсултан Назарбаєв (у понеділок). Обоє зустрінуться із президентом України Петром Порошенком. "Той факт, що президенти Білорусі та Казахстану Олександр Лукашенко і Нурсултан Назарбаєв вирішили відвідати Київ напередодні засідання Вищої євразійської ради в російській столиці – простіше кажучи, перед зустріччю з Володимиром Путіним – саме по собі є серйозним сигналом. Ще кілька місяців – та ні, тижнів тому – таку спільну акцію важко було навіть уявити. Лукашенко відчайдушно маневрував між необхідністю зберегти прихильність Путіна і водночас не посваритися з Україною. Назарбаєв взагалі не прагнув балансувати. Під час кримської кризи казахстанському президенту дзвонили і президент США Барак Обама, і інші західні лідери. Багатьом здавалося, що Назарбаєв здатний умовити Путіна не здійснювати непоправної помилки. Але президент Казахстану не тільки не вжив хоча б спроби вплинути на збожеволілого сусіда, а й фактично підтримав Путіна", - пише у своїй колонці журналіст і політичний коментатор, оглядач "Радіо Свобода" Віталій Портников.

Він зазначає, що "протверезіння до керівників країн-союзниць Росії стало приходити в міру того, як вони зрозуміли, що Путін не збирається зупинятися на Кримі і навіть окупації частини Донбасу. До того ж Путін демонстрував відверту зневагу до союзників. Про так звані "продуктові антисанкції" Росії і Лукашенко, і Назарбаєв дізналися по телевізору. Із того часу між країнами-учасницями Митного союзу постійні конфлікти. То Росія обмежить ввезення білоруської продукції, тому що вирішить, що насправді це європейські товари, то заборонить транзит із Білорусі до Казахстану".

Крах російського рубля змінив все. "Зруйновано саму модель взаємодії Білорусі і Казахстану з Росією. Лукашенкові ясно, що Росія його більше не прогодує. У Назарбаєва, звичайно, проблем менше – але це поки що. І крім того, він не може бути впевненим, що в спробах врятувати свою популярність, Путін не надішле "зелених чоловічків" до північного Казахстану.

Приїзд Лукашенка і Назарбаєва до Києва – демонстрація того, що обидва партнери Путіна хочуть врегулювання ситуації та миру на пострадянському просторі. Якщо Путін виявиться нездатним це зрозуміти, пострадянській інтеграції навіть у нинішньому її вигляді прийде кінець", - прогнозує Портников.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 35
українець Показати IP 20 Грудня 2014 14:53
І тільки одна УКРАЇНА у шоколаді!
Анонім до українець Показати IP 20 Грудня 2014 15:01
Мова йде про "партнерів" України,а не про Україну.
))) до Анонім Показати IP 21 Грудня 2014 00:44
про беларусь бред сивой кобылы. они смотрят на нас и смеются над дурнями. и над россиянами тоже.
Вася до українець Показати IP 20 Грудня 2014 18:47
Накінець зрозуміли звідки загроза, Путіно -фашизм його необхідно зупинити. Перетврив братній народ через гебельсько - путінську пропоганду в стадо баранів.
Анонім до Вася Показати IP 20 Грудня 2014 22:03
коментар було видалено
Українцю Показати IP 20 Грудня 2014 15:03
Але це має пряме відношення до України.
Корінний лучанин Показати IP 20 Грудня 2014 15:07
Не ІРОНІЗУЙ !!! У нас є ПРОБЛЕМИ, але вони пройдуть "як з білих яблунь дим". РОСІЯ невиліковно хвора ІМПЕРСЬКИМИ ПОЧУТТЯМИ і це її погубить.
Анонім до Корінний лучанин Показати IP 20 Грудня 2014 21:53
А як щодо нашого нового хазяїна - Америки? Які там імперські амбіції?
месник Показати IP 20 Грудня 2014 15:14
Як що чесно, то вони більш схожі на сексуальних партнерів, які сношають нашу неньку, в усіх позах Камасутри!!!
віктор Показати IP 20 Грудня 2014 15:37
все к своему пришло концу и отодвинуло начало...Г - це знак для путіна...
вдв Показати IP 20 Грудня 2014 16:46
Люди ви в такiй жопi шо вже не вилiзите, Бiлорусiя розвиваеться- а ви людей хороните
месник Показати IP 20 Грудня 2014 17:13
А ти не в такій же ж*пі???
вдв до месник Показати IP 20 Грудня 2014 17:21
коментар було видалено
Анонім до месник Показати IP 20 Грудня 2014 19:30
з яких кущів ти віліз рашицький ТРОЛЯКО?
месник до Анонім Показати IP 20 Грудня 2014 23:45
Шановний Аноніст! Вести з вами діалог, немаэ сенсу! Імбіцильний мозок не може аналізувати ситуацію яка нині склалася??? Бо в довбешку вбили Слава Україні і більш нічого не треба!!!! Чимось Ви нагадуэте мені нашу владу! Хто тушонку у солдат вкрав?? Як хто Янукович з бандою! Так вже нема його рік, значить москалі!!!! Напевно Ви з ПС або СМ. Я правий))) там не вимагають довідок з психо-неврологічного диспансеру!! ))) А взагалі раджу Вам не чепати інтелектуальні теми новин, напишіть краще листа Путіну!!!
месник до месник Показати IP 20 Грудня 2014 23:47
Я мав на увазі чи Ви не з України???
месник до месник Показати IP 20 Грудня 2014 23:49
Я мав на увазі, чи ви не з України!!!
месник до месник Показати IP 20 Грудня 2014 23:50
Сорі глюк))
віктор Показати IP 20 Грудня 2014 17:37
Треба скакати! Нічого не зробиш! Доля в нас така!
вдв до віктор Показати IP 20 Грудня 2014 17:44
розуму у вас нема, а не доля така
казахстанец Показати IP 20 Грудня 2014 18:27
не скажу за беларусь, но в Казахстане для сравнения средняя пенсия 300-400 $, зарплата -700-800. Есть и официальные зарплаты до 5 000 $. найти работу на 500$ не проблема. грузчик, охранник и т.д. Так какой дефолт? Какое прозрение? Зачем п*сю к носу притягивать? Прочитают волыняне статью и будут думать, далеком, голодном и холодном Казахстане, почти такая же ситуация как на Украине... А тут мягко говоря совсем другая ситуация. И в целом отношение людей к ситуации на Донбассе нейтральное. Вот недавно на 5 лет посадили воевавшего за сепаратистов. С другой стороны гуманитарную помощь собирали и отправляли на гос.уровне.
оля до казахстанец Показати IP 20 Грудня 2014 20:44
Так вони увагу українців спеціально відволікають,щоб думали,що у всіх ж..па так як у нас,а насправді дефолт в Україні.
1234 Показати IP 20 Грудня 2014 19:18
взагалі, правильно казах, а не казахстанец. ситуація, як ти кажеш мягко інша лише на сьогоднішній день. питання в тому, що в казахстані, білорусі і росії покоління вільних людей може тільки народилося, а може ще й ні. в україні йому 15-25 років, яке хоче зламати кайдани совдепу вертикальної ієрархії, і воно це робить. може не так швидко як хотілося, але цей процес вже йде. тому зарплата питання відносне. рано чи пізно казахстан теж захоче управляти сам своїми ресурсами, а не довіряти це вождю. надіюсь, в той час ми вже будемо в євросоюзі.
Орест до 1234 Показати IP 20 Грудня 2014 19:35
слухай, правильний казахс-скажи чесно -скільки вже сьогодня на грудь приняв? Самогоняру пив чи казьонку!
казахстанец до 1234 Показати IP 20 Грудня 2014 19:49
взагалі, правильно казахстанец. казах - это нация. я по национальности украинец, живу в Казахстане. значит Казахстанец. Понять не могу, чего ж так у свободных людей всё зудит в одном месте - сломать и разрушить. Слава богу здесь таких освободителей намного меньше и настроений таких нет. Рецепт прост - более менее стабильная ситуация, как политическая, так и финансовая. Сытый и уверенный в завтрашнем дне человек не пойдет митинговать и менять свою стабильность на сомнительное будущее. (Да и не факт, что в евросоюзе будут молочные реки и кисельные берега). Да и политической активности здесь нет. Одна партия, половина людей даже не знают кто премьер, не говоря об остальных министрах. и честно, это и не нужно. пока есть результат и люди его видят, смысла нет в политических игрищах и перестановках. Насчет свободных людей не знаю. вряд ли у тех кому сейчас 15-25, хватит ума и мудрости решать судьбу страны. Громить, ломать, свергать это да. На это энергии молодости хватит. А созидать, вряд ли. И еще момент. Смотря и читая новости, замечаешь тенденцию. Украина ждет, что ее спасут, ей помогут и т.д. Америка пришлет танки, ЕС даст деньги, Путина уберут, Россия развалится и будет счастье. Может пора уже самим двигаться и рассчитывать только на себя.
НІНА ЛОГІКА до 1234 Показати IP 22 Грудня 2014 09:37
Не розумієшся на політиці та економіці - мовчи - теж мені патріот виявився! Що таке вільний знаєш? Це коли ти фінансово не залежний. В нас нині 2 сценарія: 1) ми залежимо від усіх; 2) почитай архіви хоча б українські, будеш знати, чому в 1917-1921 рр. Україна не здобула незалежність - бо по ментальності своїй українець істота продажна та безпринципна. Он навіть на війні люди заробляють ого-го! Ходити зараз і кричати про гідність - брєд, бо скрізь яку брали хабарі - так і беруть, долар виріс у 3 рази, комуналка виросла, люди без роботи,ю малий та середній бізнес вмирає. Люди ходять з протянутою рукою - де ж тут гідність???Де вона?! 2) в нас 7 пятниць на тижні. От скажіть мені - для чого нам той Донбас і що від нього чекати далі, якщо там постійно незадоволені, ще з 1905 року там почався комунізм - бо там почались мітинги на підтримку соціалізму - вони завжди будуть недовольні!Для чого наш цвіт нації там вмирає? Що робити з хлопцями, які прийдуть з АТО. Прочитаєш бюджет України - в обморок грохнешся - це я гарантую, бо сама читала з валідолом! От де та гідність і де люстрація? Де обіцяні позитивні зміни?
оце так Показати IP 20 Грудня 2014 20:25
оце так просто і уявив собі: за комп'ютером такий собі поважний казахстанець української національності коментує новини на нашому місцевому волинському ресурсі... цікаво, чи багато волинян коментують новини казахських інформаційних ресурсів? тролики, у вас що ротація? поверніть назад дончанина - до нього вже звикли
Анонім до оце так Показати IP 20 Грудня 2014 20:56
а не приходит в голову, что в Казахстане могут жить и волыняне тоже? Поэтому и читаю, и комментирую. Или есть только глобус Украины и всё?
вдв до Анонім Показати IP 20 Грудня 2014 21:04
так глобус вже жовто блакитний
ВО! Показати IP 21 Грудня 2014 00:49
Бацька як завжди молодець! Він не за доляром побіг, аби рятувати свою економіку, а відстоює власну валюту, яка і дозволить йому не тільки пережити тяжкі часи, а й розвинутись. Україна замість таких самих дій бере долярові кредити, Росія теж заховала свій рупь в зад і дає своїм кредити в псевдовалюті - долярах. А псевдо тому, що вона підкріплена лише нашими боргами, а не золотом, чи будь-якими іншими матеріальними цінностями. Якби ми зробили те саме що Бацька, то й жили б зараз без війни та розвивалися, але хтось цього не хоче! Слава доляру - всім пам'ять!
Всім Показати IP 21 Грудня 2014 11:42
В більшості коментарів відчувається комунозалежність - доля тих, хто не знає живе він чи не живе. Завжди іншим милується той, хто заздрить навіть нулю.
ВОНО до Всім Показати IP 21 Грудня 2014 12:58
радує шо доля безумних стрибунців значно поменшала
Волинь Показати IP 21 Грудня 2014 20:28
Автор публікації далекий від розуміння того, що таке дефолт і з чим його запивають. Багато писак шукають гучні назви для своїх чмошних статейок, тому так получається. Мало професіоналів у сучасних ЗМІ, тому такі писаки, такі статейки.
ЛисЛис Показати IP 22 Грудня 2014 01:00
не с того ли страху, что придется с бацькой 30% делиться - беларусы снова наводнили наши рынки. ребят, всю неделю наблюдаю, как на варшавку толпами валят наши соседи...первый вопрос - где валютчки???? да, наверное, от того, что в Беларуси все спокойно и развивается пуще прежнего. как бы Украина не впадала в "экономическую кому", а все потянет за собой...и РФ с ее санкциями(ну зато россияне в приступе своей жлобости наконец по 7 телевизоров купят...так...на черный день...)... И Беларусь..и тот же Казахстан.. все реально... проблема наша в том, что и к этому г**овну мы со временем привыкнем, как когда-то к доллару по 8 вместо 4...а ребят с фронта не вернешь...не стоит ни тот доллар, ни тот "великий Пу" жизней наших пацанов...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus