USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Через Волинь львівські депутати незадоволені Польщею

26 Квітня 2013 16:44
Львівські депутати ухвалили звернення «Про українсько-польські відносини в 30-40-х роках ХХ століття та 70-ту річницю Волинських подій» на сесії Львівської обласної ради 26 квітня.

Про це повідомляє інтернет-видання «Львівська газета».

Депутати вирішили скерувати звернення щодо цього Президенту України Віктору Януковичу та Президенту Республіки Польща Броніславу Коморовському, голові Верховної Ради України Володимиру Рибаку, прем’єр-міністрам обох країн та маршалкам Сейму й Сенату Польщі.

Своїм зверненням депутати зобов’язали Львівську ОДА до 13 травня 2013 року розробити та подати на погодження Львівській обласній раді план заходів із дослідження цих подій і відзначення 70-річчя Волинських подій.

У зверненні депутати наголосили, що стан українсько-польських відносин сьогодні є найкращим за всю історію сусідства двох народів.

«Проте останнім часом у Республіці Польща дедалі виразніше окреслюються спроби зруйнувати позитивні досягнення в наших відносинах, – йдеться у звернені. – Історична тема польсько-українського протистояння в роки Другої світової війни стає предметом гострих політичних дискусій, перетворюючи пам’ять про важке минуле на інструмент, яким руйнується сьогоднішнє порозуміння».

Депутати наголосили, що безвідповідальні польські політики намагаються здобути політичні дивіденди на пам'яті про важке минуле, висувають і підтримують шовіністичні гасла.

Під приводом ушанування жертв конфлікту намагаються засудити діяльність українського визвольного руху в роки Другої світової війни та загалом боротьбу українців за незалежність.

Підтвердженням цього слугує внесений на розгляд Сейму Республіки Польща 11 квітня 2013 року групою послів від Селянської (народної) партії (PSL), яка входить до правлячої коаліції, проект ухвали «У справі геноциду польського населення східних кресів ІІ Речі Посполитої, здійсненого ОУН – УПА». Схожий проект ухвали ініціюють і в Сенаті Польщі.

Автори згаданих ухвал Сейму та Сенату класифікують події на Волині та Східній Галичині як геноцид польського населення, а ОУН-УПА – як злочинні організації.

«Вважаємо, що прийняття таких ухвал Сейму та Сенату Республіки Польща спричинить загострення двосторонніх відносин, а окремі положення посягають на державний суверенітет України та мають ознаки територіальних претензій», – наголошують депутати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Штефан, Луцьк Показати IP 27 Квітня 2013 10:30
Головним "героєм" у "Волинській справі" є "Допа" - мер м.Харкова, Михайло Добкін із подачі котрого і спливло оце геноцидне лайно у польському Сеймі. Я міг би назвати цього українофоба "жидом пархатим", проте не можу цього зробити, бо євреї є благородним народом і М. Добкін до нього не відноситься. Він - хазар зі знищеного Святославом Великим, Хазарського Каганату.
Вот Так! Показати IP 27 Квітня 2013 13:53
Бендерівщіна буде існувати тільки на галичині ,розповсюджуватися ні на Схід ,ні на Захід НЕ буде...часи отруєного минули.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus