USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому луцькі депутати не схотіли вдосконалити «податки на розкіш»

9 Квітня 2015 22:22
Обранці громади на словах - за вдосконалення новітніх «податків на розкіш», проте відповідне рішення про звернення Луцькради до Кабміну не підтримують, тому що воно «недопрацьоване», «не на часі» або «це справа нардепів, а не міськради».

Так, під час 72-ї сесії міської ради 25 березня за проект рішення про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вдосконалення механізму обчислення окремих місцевих податків віддали голос 19 депутатів, утрималися 7 обранців громади (Сергій Волик, Тетяна Дементьєва, Ірина Комлик, Юрій Корольчук, Ганна Кравчук, Іван Смоленг та Степан Цимбалюк ), ще 8 не голосували (Анатолій Бірюков, Наталія Бунда, Артур Василевський, Василь Гриб, Рустам Дячук, Катерина Мельник, Юрій Мишко та Антон Сосновський).

У тексті звернення, розробленого депутатською групою «Новий Луцьк», йшлося про те, що податок на нерухоме майно та транспортний податок мали б стати важливим інструментом для наповнення місцевих бюджетів. Однак внаслідок недосконалого механізму обчислення, надходження від вищевказаних податків є доволі низькими, окрім того механізми обчислення таких податків породжують суспільну несправедливість.

Так, базою оподаткування для транспортного податку є легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 сантиметрів кубічних. Однак наразі об’єм циліндрів двигуна автомобіля не є безумовним показником його вартості та розкішності. Такий спосіб обчислення даного податку, на думку авторів проекту рішення, призводить до недонадходження коштів у місцеві бюджети у зв’язку з тим, що під дію податку не підпадає значна частина дороговартісних та розкішних автомобілів з об’ємом циліндрів двигуна автомобіля до 3000 сантиметрів кубічних.
Таким чином, з метою підвищення обсягу надходжень до місцевих бюджетів, сприянню соціальної справедливості та посиленню фінансової децентралізації Луцька, депутатам міської ради пропонували звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо розробки та подання на розгляд Верховної Ради законопроекту, який би дав можливість для податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та для транспортного податку визначити базою оподаткування оціночну вартість нерухомого майна та вартість транспортного засобу відповідно.
Чому обранці луцької громади не вважають за потрібне закликати Уряд до вдосконалення податків, які мали б слугувати наповненню місцевого бюджету (а, відповідно, мали бути використанні на ремонт прибудинкових територій, заклади соціальної сфери тощо), з’ясовувало Інформаційне агентство Волинські Новини.

Депутати, попри те, що не заперечували важливість піднятого у зверненні питання, знаходили причини для того, щоб не підтримати проект рішення.

Як пояснила депутат Наталія Бунда, вона не підтримала вказаний проект рішення, тому що підтримує думку решти депутатів, які не голосували, про необхідність доопрацювання проекту рішення.
До слова, під час розгляду проекту рішення на засіданнях постійних депутатських комісій змін та доповнень чомусь жоден із депутатів, які згодом не проголосували за проект, не запропонував.

Депутат Ганна Кравчук мотивує свою позицію тим, що таке звернення, мовляв, не на часі, тому що зараз ніхто не переглядатиме держбюджет. З її слів, фракція ВО «Батьківщина» у Верховній Раді ініціює перерахування вартості комунальних послуг, і, відповідно, податків. Лише після цього, на її думку, доцільно звертатися до Кабміну щодо перерахунку податків. Поки цього робити не варто, адже немає повного обліку житлової площі, немає визначеного розмежування житлового фонду у центрі міста та на околицях, не визначено, який житловий фонд є ветхим.

Депутат переконана: спочатку потрібно визначитися із цими поняттями, а тоді піднімати питання про перегляд механізму обчислення податків. Ганна Кравчук зазначила, що готова у майбутньому підтримати подібний проект рішення.
Варто зауважити, що під час засідання «бюджетної» комісії міськради напередодні сесії депутати погоджувалися, що, підтримавши проект звернення зараз, у разі відсутності результату, згодом можна буде звернутися вдруге.

Депутат Катерина Мельник пояснила своє рішення тим, що звернення, на її думку, стосувалося зменшення надходжень до місцевого бюджету. Оскільки нині цього робити не можна, тому що коштів вкрай не вистачає для фінансування та забезпечення захищених статей бюджету, вона вважає, що цьогоріч схвалювати такі звернення не можна. Відтак, перконана, що таке звернення не на часі, хоча й, загалом, потрібне. З її слів, нові податки: на нерухомість, транспортний, акцизний, непомірні для кишень громадян, але протягом найближчого року потрібно зачекати, адже ситуація із фінансуванням соціальної сфери складна.
Своєю чергою, депутат Василь Гриб зазначив, що вважає проект рішення «дешевим популізмом», адже склад Кабміну затверджувала Верховна Рада, де представлені ті ж самі політичні сили, які присутні у міськраді – ВО «Батьківщина», Блок Петра Порошенка тощо. Отже, з його слів, вирішенням цього питання повинні займатися у Верховній Раді обраний від Луцька нардеп Ігор Лапін та решта депутатів. Василь Гриб вважає, що звернення депутатів міськради стало б просто «голосом волаючого у пустелі» для парламенту та Уряду. Він погодився, що це «благі наміри», про які знають усі політичні сили у Верховній Раді.

Депутат Рустам Дячук вирішив не підтримувати проект рішення, тому що той був «сирим». Він звернув увагу на те, що виступаючий із цього питання депутат Ігор Поліщук зазначив, що податок на нерухомість, який запровадила міська рада, принесе за рік мільйон гривень до міського бюджету, який є «краплею в морі» відносно до бюджету розвитку, який становить 140 мільйонів гривень.

Рустам Дячук зауважив, що під час цієї ж сесії трохи раніше тривала активна дискусія щодо розподілу 500 тисяч гривень, які хотіли використати і для ремонту поліклініки №2, і для хворих дітей тощо, тому, на його думку, не варто розкидатися такими сумами. Зі слів депутата, якщо звернення буде «адекватно та грамотно побудоване» і в ньому буде вказано, як саме потрібно вдосконалити механізм обчислення місцевих податків, він підтримає такий проект рішення.
Таким чином, кожен із обранців луцької громади, не заперечуючи важливість вдосконалення окремих місцевих податків, знаходить своє пояснення тому, чому не варто звертатися до Кабміну із цим питанням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
ОттО Показати IP 9 Квітня 2015 22:34
Дешева передвиборча проплачена статейка ні про що...
Анонім до ОттО Показати IP 9 Квітня 2015 22:55
та ні. це дешевий популізм нардепів із правлячої коаліції та небажання протирічити політиці своїх вождів
Вася Показати IP 9 Квітня 2015 23:12
А вже розказують як турбуються про громаду. А рішення й справді було не допрацьоване. Запрпонували ж депутати Поліщуку допрацювати рішення. Проте, вирішили всіх звинуватити у своїх проблемах. Новий Луцьк останнім часом почав вносити популіські рішення
Андрій до Вася Показати IP 10 Квітня 2015 13:10
Ніхто нічого не пропонував. Просто не проголосували і все.
Кряк Показати IP 9 Квітня 2015 23:13
То все Осіпова негативна аура. От вступив у групу Новий Луцьк і зразу їхні рішення не проходять. Продався Осіпов Палиці
Ольга до Кряк Показати IP 10 Квітня 2015 10:31
Це точно! як нам мене, Новому Луцьку Осіпов бонусів не додасть! його шлейф... тільки заплямовує фонд!
Коля Показати IP 10 Квітня 2015 00:15
Міська рада, лягайте спати. Харош коменти кидати.
Лучанин Показати IP 10 Квітня 2015 01:45
Луцьким депутатам не хочеться підтримувати податку на розкіш, бо прийдеться самим розкошелюватися
Правопис Показати IP 10 Квітня 2015 08:58
не "схотіли" чи не "захотіли". Хто вчив так писати?
Аня Показати IP 10 Квітня 2015 09:20
Подивыться на цього Гриба бідненького олігархочка,як рожу скривив.Дума' невже прийдеться ділитися краденим.Та не будуть вони таких рішень приймати, бо всы ворюги, хай бідны платять за квартири совдеповські, за будинки яким по 100 років. А багаті повинні жити гарно і вольготно,доки дурак нарід не погромить це все на фіг.Коли ви вже вдавитесь

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus