USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькі депутати закликають Кабмін вдосконалити «податки на розкіш»

23 Березня 2015 11:19
Звернення до Кабміну із закликом визначити базою оподаткування для податку на нерухомість та транспортного податку вартість об’єкта оподаткування, а не площу квартири чи об’єм циліндра двигуна автомобіля підтримали члени «бюджетної» комісії міськради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 23 березня.

Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вдосконалення механізму обчислення окремих місцевих податків розповів член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук.

З його слів, мотивом такого звернення стали неочікувано низькі надходження від місцевих податків до міського бюджету та певна соціальна несправедливість, що виникла у зв’язку із введенням таких податків та їхня недосконалість. Зокрема, після прийняття податку на нерухомість власники великих будинків, що перебувають у незадовільному стані, та квартир з великою площею на околицях міста та у старих будинках сплачують однакову ставку податку із власниками дорогих та нових будинків і квартир у престижних мікрорайонах. Зі слів депутата, це ненормально, адже повинна бути градація, відповідно до якої власник дорогої квартири або будинку муситиме платити більшу ставку, ніж власник старої квартири чи ветхого будинку.

Кабмін позиціонував ці податки як податки на розкіш, але вони такими не є, адже власники дорогої нерухомості сплачують критично низьку ставку податку порівняно із вартістю нерухомості.

Також Ігор Поліщук звернув увагу на те, що надходження до бюджету від цих податків дуже низькі. Відповідно до податкової реформи, у міста забрали 15% податку з доходів фізичних осіб (60 мільйонів гривень), натомість дали право збирати акцизний збір (прогнозовано 60 мільйонів гривень). Водночас, податок з доходів фізичних осіб є сталим податком, а акцизний збір залежить від обсягу реалізованого товару (палива, тютюну, алкоголю тощо), і в ситуації критичного падіння купівельної спроможності населення депутат висловив сумніви щодо того, що вдасться зібрати 60 мільйонів гривень акцизного податку цьогоріч. Таким чином, доводиться робити ставку на податок на нерухомість. Згідно з пронозами Мінфіну, від податку на нерухомість міський бюджет отримає до мільйона гривень, а від транспортного податку – до п’яти мільйонів. Таким чином, місто додатково отримає лише шість мільйонів, тоді як ремонт однієї прибудинкової території вартує приблизно 1,8 мільйона гривень.

Щодо транспортного податку, депутат зауважив, що об’єм двигуна автомобіля нині не є єдиним фактором для того, щоб вважать автомобіль розкішним. Відповідно до законодавства, автомобілі оподатковуються виключно відповідно до об’єму двигуна, отже під транспортний податок не підпадає чимало автівок, що коштують 80-140 тисяч доларів, відповідно, міський бюджет отримує невелику суму надходжень.

Відтак, депутатська група «Новий Луцьк» пропонує звернення до Кабміну із закликом напрацювати зміни та визначити базою оподаткування для податку на нерухомість та транспортного податку вартість об’єкта оподаткування, а не площу квартири чи об’єм циліндра двигуна автомобіля.

Депутат Юрій Корольчук зауважив, що Уряд лише відповість відпискою на таке звернення, тому що протягом року ніхто не змінюватиме правила гри. Відтак, він пропонував ухвалити звернення у другій половині року. Також його зацікавив механізм оцінки вартості житла.

Ігор Поліщук відповів, що наразі є нормативна оцінка землі, відсоток від якої сплачують у бюджет, тож, якщо Україна задекларувала євроінтеграцію, ЄС залюбки поділиться механізмами оцінки нерухомості та транспорту (що є звичною практикою в країнах Європи). Не приймати таке звернення, з його слів, означає мовчати та вдавати, що депутатів влаштовує те, що внаслідок фінансової децентралізації місто отримало лише 6 мільйонів гривень.

Його позицію підтримав депутат Олександр Пиза, який зазначив, що у разі потреби, якщо Кабмін не почує луцьких депутатів цього разу, можна буде звернутися до Уряду вдруге. Він погодився,що потрібен диференційований підхід до оподаткування житла та автівок.

У підсумку, члени комісії підтримали проект рішення про звернення до Кабміну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Андрій Показати IP 23 Березня 2015 11:42
Я все життя вкалував,не клянчив у держави кватрити,не їздив по курортах,відмовляв собі у всьому,щоб сім'я мала свій дах над головою.І тепер повинен ще за це платити податки.По-моєму,шановні депутати,ви не про те дебатуєте.Брати податок потрібно з тих,хто не може пояснити з якого джерела утворився цей ріг достатку,і не податок брати,а конфісковувати.Чомусь ви всі так дружно не волаєте про те,щоб Єремеєв погасив борг за оренду землі,який суттєво поліпшить надходження в бюджет міста...
лучани до Андрій Показати IP 23 Березня 2015 11:45
Твоя квартира не на острові. Податок йде на обслуговування тротуарів та доріг біля твоєї квартири, на школу, на охорону порядку.
Орест до Андрій Показати IP 23 Березня 2015 11:51
Та про це в зверненні і йдеться. Бідний платить малі податки, багатий - великі. От і все. Бо зараз зрівнялівка.
Віктор Показати IP 23 Березня 2015 13:29
Треба більше брати з тих хто не може пояснити своїх статків. Це митник податківці! чому за них не беретесь? там таке життя розкішне за державн зарплату не будеш так жити на курорти розїжджати у дорогих автівках кататись , на вертольотах на кордон літати чому отакі не наповнюють бюджет а тільки корупція процвітае коли вже буде толк?
Наталка Показати IP 23 Березня 2015 13:56
У мене будинок за 20 км від Луцька 10 років будували, ще й у боргах, якби мали гроші-купили б будинок в Луцьку. Чому я маю платити податок на рівні з тими, в кого будинок коштує 100,00 і більше євро?
волк Показати IP 23 Березня 2015 15:47
нїчого не платити хай Вальцман Коломойский Яйценюк платять.
для волк Показати IP 25 Березня 2015 11:09
У них пільги і субсидії оформлені
тракторист Показати IP 26 Березня 2015 09:16
Скільки можна товкти воду в ступі!!!!!!!!! Під ногами міліарди доларів. Почати з Єремеєва, прокурорів, суддів, депутатів і закінчити митником з Любомля...... КОНФІСКУВАТИ, КОНФІСКУВАИ, КОНФІСКУВАТИ, КОНФІСКУВАИ......... Це ж роботи на 1 місяць

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus